Modificarea OUG 50, o posibila conditie pentru acordarea transei de la FMI

Modificarea OUG 50, o posibila conditie pentru acordarea transei de la FMI Data: 5 noiembrie 2010   Ora: 12:50

Controversele legate de transpunerea directivei europene privind creditele pentru utilizatori, sub forma Ordonantei de Urgenta 50/2010, au depasit granitele nationale si par sa constituie o amenintare pentru eliberarea celei de-a patra transe a programului Uniunii Europene de asistenta a balantei de plati, in valoare de 1,2 miliarde euro.

La sfarsitul lunii septembrie, Comisia Europeana (CE) solicita autoritatilor romane sa prezinte clarificari cu privire la plangerile primite din partea mai multor banci comerciale care contestau transpunerea prevederilor Directivei 48/2008 in legislatia nationala prin OUG 50/2010.

In scrisoarea transmisa de Directia Generala de Sanatate si Consumatori din cadrul CE autoritatilor romane, se sublinia neconcordanta articolului 95 al OUG 50, prin care prevederile ordonantei sunt extinse si asupra creditelor in derulare, cu articolul 30 din Directiva 2008/48/CE, care stipuleaza faptul ca “Prezenta directiva nu se aplica contractelor de credit existente la data intrarii in vigoare a masurilor nationale de punere in aplicare”.

La inceputul saptamanii, o misiune comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale (BM) a anuntat ca eliberarea urmatoarei transe la mijlocul lunii ianuarie va fi conditionata de  implementarea masurilor convenite la nivel de experti.

Pe langa adoptarea bugetului pe 2011 si promulgarea legii salarizarii unice si a legii pensiilor, in forma convenita de serviciile Comisiei si autoritatile romane, una dintre masuri face referire la modificarea OUG 50/2010 in sensul crearii unui echilibru intre drepturile consumatorilor si stabilitatea sistemului financiar, in conformitate cu directiva europeana.

Cu toate acestea, reprezentantii FMI si CE au evitat sa precizeze clar daca modificarea OUG 50/2010 este o conditionalitate stricta pentru eliberarea urmatoarelor transe din pachetul de imprumuturi. "Ne intereseaza ca populatia sa fie protejata, dar vrem sa ne asiguram si ca nu existe ceva care sa pericliteze stabilitatea financiara. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective (...) ", a raspuns seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, intrebat daca modificarea OUG 50/2010 reprezinta o conditionalitate pentru eliberarea urmatoarei transe.

In plus, potrivit directorului de tara pentru Romania al Comisiei Europene, Istvan Szekely, singura institutie cu rol decizional cu privire la activitatea bancara pe plan national este banca centrala, si nu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

In replica, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a decis interventia publica in dezbaterea ordonantei privind creditele populatiei. "Vom avea o interventie publica dupa ce ne lamurim care este punctul de vedere al altor agentii, al parlamentului, in aceasta dezbatere care a iesit prea mult dintr-un cadru normal si pentru a aduce ordonanta in spiritul si litera directivei europene. Nu avem nevoie de lucruri excesive", a declarat oficialul, in cadrul unei conferinte de presa.

Totodata, acesta a criticat existenta prevederilor OUG 50/2010  care nu erau incluse in directiva europeana pe care o transpune. “Daca ni se cerea la timpul potrivit punctul de vedere, cred ca multe dintre lucrurile care erau in exces erau evitate", a adaugat guvernatorul bancii centrale.

Intre timp, la nivel local, conflictele dintre banci si consumatori continua. Astfel, numarul reclamatiilor referitoare la modul in care bancile au aliniat contractele de credit ale persoanelor fizice la prevederile OUG 50/2010 este semnificativ. Principalele aspecte reclamate de consumatori vizeaza modul in care bancile au metinut perceperea comisionului de risc, prin majorarea comisionului de administrare stipulat initial in contract.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult