Cursul de schimb, catre un un nou minim record?

Cursul de schimb, catre un un nou minim record? Data: 6 septembrie 2010   Ora: 12:49

Instabilitatea de pe scena politica din Romania din ultima perioada, dar si problemele internationale par sa determine o crestere treptata a cursului de schimb leu/euro.

Desi luni, 6 august, cursul valutar a inregistrat o usoara apreciere pana la nivelul de 4.2762 lei/euro, in debutul sedintei interbancare de vineri, cotatiile au depasit nivelul de 4,28 lei/euro, chestiunea remanierilor continuand sa puna presiune pe moneda nationala.

Cursul BNR de vineri a fost de 4,2796 lei/euro, cel mai nivel inalt din 2 iulie, cand un euro a fost cotat pentru 4,3048 lei.

Recent, analistii de la Brown Brothers Harriman & Co au elaborat o analiza conform careia actualul climat national si international ar putea determina deprecierea leului la un nivel minim record in aceasta toamna.

Potrivit analistilor, cursul de schimb ar putea urca la circa 4,4 lei/euro, apropiat de minimul record de 4,4012 lei/euro inregistrat pe 29 iunie.

"Pe fondul problemelor globale, ne asteptam ca acest curs sa urce treptat in urmatoarele saptamani. Am dori sa adaugam si ca instabilitatea politica este o problema care probabil se va inrautati", avertizeaza analistii.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca la urmatoarea misiune a FMI in tara noastra va fi imperativa discutarea unui nou acord cu Fondul.

"Ma uit spre vizita din octombrie, cand nu va fi o sarbatoare, ci o evaluare a dificultatilor pe care le intampinam. Propunerea mea catre dumneavoastra este ca, cu ocazia vizitei din octombrie, sa ne uitam la viitorul acord intre Romania si FMI, sa vedem daca solutia corecta este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip ‘precautionary’, acesta este mesajul meu catre dumneavoastra si, in acelasi timp, cautam sa continuam impreuna reformele structurale si absorbtia fondurilor europene. Este necesara crearea spatiului fiscal necesar pentru absorbtia fondurilor", a afirmat Basescu, citat de Mediafax.

In opinia eFin.ro, pesimismul analistilor straini este oarecum exagerat. Este adevarat, la nivel international persista inca incertitudinile cu privire la evolutiile din Grecia; daca masurile de austeritate din aceasta tara nu vor fi sustinute de populatie in continuare, sau daca va aparea tot mai puternic curentul de a parasi zona euro, este de asteptat ca presiunea asupra euro sa fie resimtita puternic si de catre leu, care s-ar putea deprecia atat fata de dolar, cat si fata de moneda unica. Desi aflata ‘la marginea’ Uniunii si fara a fi membra a zonei euro, Romania este puternic afectata de vestile negative din regiune, facand parte dintre natiunile fragile ale constructiei europene.

In cazul in care cresterea economica in UE si SUA se vor consolida in perioada urmatoare, este de asteptat ca leul sa se aprecieze fata de euro si sa intre in banda de variatie 4,1 – 4,2. Incheierea unui nou acord cu FMI (in forma actuala sau intr-o constructie noua) are rolul de a micsora perceptia de risc asupra Romaniei din partea investitorilor straini.

Astfel, Romania ar putea atrage direct de la FMI – in caz de urgenta – sau de pe pietele internationale sumele necesare pentru relansarea economica si echilibrarea deficitelor bugetare. Daca relatia buna cu FMI va fi dublata si de politici monetare si mai ales fiscale coerente, aceasta ar trebui sa conduca la aprecierea monedei nationale fata de euro, in opinia analistilor eFin.ro.

Incertitudinile interne de natura politica pot influenta cursul de schimb numai pe termen foarte scurt si nu vor avea un impact semnificativ in evolutia leului pana la sfarsitul anului; numai o incertitudine continua in ultimele luni ale anului poate provoca deprecierea leului pana spre pragul de 4,4 lei pentru un euro. Acesta este un scenariu foarte putin probabil, sunt de parere analistii eFin.ro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult