Cat de corecte au fost previziunile noastre pentru 2010?

Cat de corecte au fost previziunile noastre pentru 2010? Data: 23 decembrie 2010   Ora: 17:00

La inceputul acestui an, analistii eFin.ro estimau ca 2010 va fi un an dificil, urmand dupa  recesiunea extrem de puternica din 2009 si avansau un numar de zece previziuni privind evolutiile sistemului bancar, economiei si cursului valutar. La final de an, tragem linie si constatam unde am avut dreptate si unde situatiile neprevazute au schimbat cursul prefigurat al evenimentelor.

Intr-adevar, cele mai multe previziuni s-au implinit, precum profitabilitatea in scadere a sistemului bancar ca urmare a cresterii volumului creditelor neperformante, utilizarea accentuata a cardurilor, evolutiile pietei auto si fragilitatea sistemului bancar al UE.

Din pacate, cele mai optimiste dintre estimari au esuat in a se materializa. Astfel, creditarea nu s-a reluat, moneda nationala s-a depreciat accentuat, in special in ultima luna a anului, iar apetitul romanilor pentru economisire a fost in scadere. Cu adevarat tragica este neimplinirea previziunii legate de cresterea economica. Astfel, desi evolutiile de la sfarsitul anului 2009 indicau reluarea cresterii economice in 2010, economia a continuat sa scada si in acest an.

10 previziuni pentru 2010

Intr-adevar, institutiile de credit vor inregistra o profitabilitate redusa in acest an, in conditiile in care pierderile au ajuns la 474 mil. lei (110 mil. euro), dupa primele noua luni din 2010, iar creditele neperformante au depasit 20% pe intreg sistemul bancar.

Masurile de austeritate adoptate de guvern in luna iunie a acestui an, respectiv reducerile salariale cu pana la 25%, precum si confuzia legata de adoptarea Ordonantei 50/2010 au schimbat evolutiile privind creditarea. Astfel, pe fondul reducerilor salariale, dar si al neincrederii in crestere din partea bancilor, activitatea de creditare a stagnat pe parcursul acestui an, singurele masuri vizand restructurarea sau refinantarea creditelor existente si partial creditarea pe segmentul “Prima Casa”.

2010 nu a excedat anul precedent nici la capitolul economisire. Valoarea totala a depozitelor populatiei a scazut din trimestrul IV 2009 pana in trimestrul III 2010 cu 2,27%, de la 287,19 la 279,39 miliarde lei, potrivit datelor furnizate Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Pe de alta parte, utilizarea cardurilor a inregistrat, dupa cum am anticipat, o crestere insemnata, bancile valorificand potentialul pietei prin lansarea a numeroase campanii promotionale.

In ceea ce priveste evolutia cursului valutar, analistii eFin.ro considerau, desigur in varianta optimista, ca leul ar putea inchide anul 2010 la un curs de 3,8 lei. Se pare insa ca optimismul nu a caracterizat si pietele care au determinat deprecierea monedei nationale cu peste 4,3/euro; totusi, pe sfarsit de an, leul se afla pe o tendinta de apreciere usoara.

Daca pentru acest an am prefigurat o crestere economica intre -0,5% si 0,5%, cifre mai modeste decat estimarile oficiale de la acea vreme, de 1,3%, se pare ca vom inregistra o crestere negativa, in jur de -2%. Mult asteptata reluare a cresterii economice, poate in 2011.

Un aspect surpinzator pentru acest an a fost reducerea ratei somajului. Astfel, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), rata somajului a scazut in noiembrie la 6,95%, fiind cu 0,13 puncte procentuale mai mica decat la sfarsitul lunii octombrie si cu 0,55 puncte procentuale mai mica decat in urma cu un an.

In acelasi timp insa, in ultimul an, numarul salariatilor din economie a scazut cu peste 300.000, ceea ce inseamna ca intre noiembrie 2009 si noiembrie 2010 din statistici au disparut aproape 400.000 de persoane.

Dupa cum era de asteptat, piata auto a resimtit efectele crizei, astfel ca in perioada ianuarie-noiembrie 2010 au fost inmatriculate in Romania 82.069 de autoturisme noi, in scadere cu -21,62% fata de perioada similara a anului trecut, cand s-au inregistrat 104.707 unitati, potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

In domeniul investitiilor, intr-adevar domeniul farmaceutic si cel al serviciilor medicale (spitalele private) au cunoscut un avans. Domeniul online a fost si el favorizat relativ la celelalte sectoare de activitate. Astfel, conform Studiului National de Comert Electronic 2010, numarul magazinelor online a urcat la 2.000 si se afla in crestere.

In total, investitiile s-au situat in anul 2010 la mai putin de 50% fata de nivelul din anul 2008.

Sistemul bancar din ECE a suferit profund in anul 2010, partial ca o reflectare a problemelor bancilor mama din UE. Nivelul creditelor neperformante a crescut puternic in sectorul bancar din tarile central si est europene- mai ales la bancile expuse excesiv pe euro sau francul elvetian, desi nu au aparut situatii clare in care statul sa fie nevoit sa salveze banci comerciale de la faliment, ca in SUA sau in UE. Profitabilitatea sistemelor bancare din regiune va fi probabil in teritoriu negativ in multe dintre aceste state.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult