Acordul cu FMI, la final de termen. Care sunt rezultatele dupa doi ani?

Acordul cu FMI, la final de termen. Care sunt rezultatele dupa doi ani? Data: 21 ianuarie 2011   Ora: 13:00

In primavara anului 2009, Fondul Monetar International (FMI) a aprobat solicitarea Romaniei privind incheierea unui aranjament stand-by pentru o perioada de doi ani, in valoare de 12,9 miliarde de euro, precum si eliberarea primei transe in valoare de aproximativ 4,9 miliarde euro.

Pe 10 ianuarie, Romania a primit a saptea transa de la FMI, in valoare de aproximativ 900 de milioane de euro, desi conditia referitoare la plata arieratelor catre mediul privat nu a fost din nou indeplinita. Banii au mers de aceasta data in contul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa ce in 2009 FMI acceptase ca o parte din bani sa fie alocati Ministerului Finantelor.

Ultima transa, de un miliard de euro, ar putea fi eliberata in urma vizitei misiunii FMI la Bucuresti, in perioada 25 ianuarie - 8 februarie.

In total, Romania a primit pe parcursul a doi ani peste 11 miliarde de euro de la FMI, la care se adauga 3,65 miliarde de euro de la Comisia Europeana.

In martie 2009, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, sustinea ca pachetul financiar va permite ajustarea deficitului bugetar si deficitului de cont curent. Un alt obiectiv al acordului a fost reluarea creditarii prin reducerea rezervelor minime in valuta constituite de banci.

Acordul a fost insotit de conditii dure. Astfel, 2010 a fost anul austeritatii: taieri salariale, majorarea TVA la 24%, diponibilizarea a 100.000 de angajati din sectorul public. Rezultatele nu au fost insa cele scontate.

Dupa doi ani de acord cu Romania, Jeffrey Franks constata dezamagit ca tara nu a inregistrat crestere economica. Intr-adevar, Romania nu a reusit in 2010 sa iasa din recesiune. Cifrele sunt dezolante: dupa o crestere de 7,1% in anul 2008, economia Romaniei a scazut cu 7,1% in 2009, iar pentru 2010 se estimeaza ca scaderea a fost de 1,9%. Pentru anul acesta, se asteapta o crestere de doar 1,5%.

Totusi, "reformele ar fi putut merge mai repede, insa chiar si asa au facut ajustari foarte importante, s-au implementat politici corecte si s-a revenit pe calea disciplinei fiscale", a adaugat Jeffrey Franks. Iar banii de la FMI au tinut sub control deficitele bugetare.

Spre un nou acord

FMI este dispus sa ne ajute in continuare. Astfel, alaturi de Banca Mondiala si Comisia Europeana, Fondul va finanta Romania printr-un nou acord pe doi ani.

"Un acord preventiv, nu este vorba despre un nou imprumut", precizeaza ministrul economiei Gheorghe Ialomitianu.

Viitorul acord cu FMI va include simplificarea fiscalitatii, reforme in domeniul sanatatii, absorbtia fondurilor europene si  reforma muncii, sustine Traian Basescu.

"Vom discuta perioada noului acord cu autoritatile de la Bucuresti. Are sens un acord pe doi ani, dar nu am stabilit nimic. Vom fi flexibili in negocierile cu partea romana", a spus Franks, adaugand ca durata urmatorului acord depinde si de rapiditatea cu care-si va reveni economia romaneasca.

Reprezentantul FMI in Romania are in vedere in primul rand plata arieratelor companiilor de stat, intrucat rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice, dar si arieratele autoritatilor locale.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult