Petrolisti, anchetatori, tradari. Culisele amenzii-record a companiilor petroliere

Petrolisti, anchetatori, tradari. Culisele amenzii-record a companiilor petroliere Data: 19 ianuarie 2012   Ora: 11:35

Cinci companii petroliere (OMV Petrom, Rompetrol Downstream, Lukoil, MOL si ENI) s-au inteles, intre 2007 si 2008, sa scoata de pe piata benzina ECO Premium. Aceasta decizie i-a costat, cumulat, 205 milioane de euro. Cea mai mare amenda din Europa.

Decizia de a retrage de piata benzina ECO Premium a obligat soferii din Romania sa scoata din buzunar mai multi bani, deoarece ECO Premium era cea mai ieftina benzina de pe piata, ceea ce a generat un profit considerabil petrolistilor.

Consiliul Concurentei si "dawn raid"
Cazul "cartelul petrolistilor" a fost anchetat de catre inspectorii Consiliului Concurentei prin metoda "dawn raid". Aceasta presupune efectuarea mai multor perchezitii la sediul companiilor, asa numitele "inspectii inopinate". De fapt, aceste vizite care au fost facute inca din 2009, erau foarte bine planuite, se arata intr-un amplu material din editia tiparita a ziarului Romania Libera.

S-au identificat exact corpurile de cladire unde lucreaza fiecare persoana vizata de ancheta, ora la care cladirea isi deschide portile si activitatea angajatilor.

In ziua stabilita de organele de cercetare, inspectorii patrund in cladiri la deschiderea acestora, copiaza continutul hard-disk-urilor si realizeaza copii xerox ale tuturor documentelor de hartie. Toate acestea sunt atent verificate pe parcursul a zile, luni sau chiar ani.

"Micul tradator" si marile greseli
Una dintre cele cinci companii a "tradat" deoarece desi a batut palma sa renunte la ECO Premium nu a facut-o pana la termenul limita stabilit de comun acord.

In timp ce patru companii petroliere incepusera sa scoata, treptat, de la pompe benzina ECO Premium, "tradatorul" a suplimentat numarul pompelor la care se gasea acest tip de combustibil, insa nu pentru mult timp.

Presedintele Consiliului Concurentei, director la Petrom
Presiunea a fost foarte mare pe umerii anchetatorilor din Consiliul Concurentei, unii au rezistat tentatiilor, altii nu.

La scurt timp dupa ce Consiliul Concurentei a demarat prima ancheta la compania Petrom, presedintele de la acea vreme al CC si-a dat demisia. Surpriza a fost de proportii atunci cand s-a aflat ca Mihai Berinde a fost angajat director de afaceri corporative si conformitate al Petrom.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult