Evaluarea actiunilor comune

Data: 14 decembrie 2010   Ora: 18:26

Actiunile comune sunt actiuni obisnuite care pun in evidenta cele trei drepturi de baza oferite actionarilor:

-dreptul de coproprietate

-dreptul la dividende

-dreptul la vot

Actionarul comun are dreptul de a incasa dividende numai daca firma are indeajuns de multe incasari incat sa poata plati si dividende si doar daca conducerea firmei decide sa plateasca dividende in loc sa reinvesteasca toate castigurile.

Actiunile pot fi vandute in viitor -  de preferat la un pret mai mare decat cel de achizitie. Daca actiunea este vanduta la un pret mai mare, investitorul primeste un castig de capital.

 

Exista doua metode de evaluare a actiunilor:

a. modelul D.D.M. (Discount Dividend Model)

b. metoda „Free Cash-Flow”.

Ambele metode au la baza principiul actualizarii unor fluxuri de numerar estimate ca firma sa le genereze in viitor. Prima metoda estimeaza pretul prezent al actiunii prin actualizarea dividentelor viitoare, iar cea de a doua metoda actualizeaza „cash-flow”-urile previzionate pentru viitor.

 

a.  Modelul D.D.M. („Discount Dividend Model”)

Acest model presupune determinarea pretului corect al unei actiuni prin actualizarea dividendelor viitoare (Dt) cu un factor (k) intalnit frecvent sub denumirea de randament cerut (de actionari / investitori), astfel:

b. Metoda “free cash-flow” foloseste concepte si indicatori din gestiunea financiara a intreprinderii si consta in actualizarea „cash-flow”-urilor viitoare estimate a fi generate de firma. Aceasta metoda poate fi folosita atunci cand firma nu acorda dividende si deci nu putem aplica modelul D.D.M.

Pe baza „cash-flow”-urilor estimate pentru viitor se poate calcula valoarea de piata a firmei in prezent (V0) astfel:

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora