Costul banilor: Nivelurile ratei dobanzii

Data: 13 decembrie 2010   Ora: 16:05

Capitalul este repartizat debitorilor in functie de ratele de dobanda: firmele cu oportunitatile cele mai profitabile de investitii sunt disponibile si capabile sa plateasca cel mai mult pentru capital, astfel ca au tendinta de a il atrage de la firme ineficiente sau de la cele ale caror produse nu au o cerere mare.

Exista un pret pentru fiecare tip de capital, iar acestea se schimba in timp in functie de modificarile aparute in conditiile cererii si ofertei.

Ratele de dobanda pe termen scurt sunt predispuse la crestere in perioadele de avant, de expansiune economica, si la scadere in perioadele de declin, de recesiune.

Cand economia se afla intr-o perioada de expansiune, firmele au nevoie de capital, iar cerere pentru acesta influenteaza ratele dobanzii sa creasca. De asemenea, presiunile asupra inflatiei sunt mai puternice in perioade de avant economic, si acestea exercitand influente de crestere asupra ratelor dobanzii.

Conditiile se inverseaza pe timp de criza. Incetinirea activitatii comerciale reduce cererea de creditare, rata inflatiei scade, rezultand intr-o diminuare a ratelor de dobanda. Totodata, Sistemul Federal de Rezerve al SUA reduce ratele in recesiuni pentru a stimula economia.

Aceste tendinte nu sunt insa o regula, in realitate intalnindu-se situatii contrare (ratele dobanzii au crescut pe timp de criza si au scazut in perioade de expansiune exonomica).

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora