Conferinta Back in business vs. Purgatoriul falimentului: insolvente frauduloase, reorganizari, schimbare legislativa

Conferinta Back in business vs. Purgatoriul falimentului: insolvente frauduloase, reorganizari, schimbare legislativa Data: 5 martie 2014   Ora: 10:16

Legal Magazin - revista profesiilor liberale a organizat joi, 27 februarue 2014, la Hotel Marshal Garden, conferinta Back in business vs. Purgatoriul falimentului, editia a doua. Partenerii evenimentului au fost Institutul National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa, RomInsolv, Conta Radulescu si Editura Corint.

Conferinta a dezbatut teme de interes pentru practicienii in insolventa: tendinte pe piata insolventei din Romania in 2014; impactul Codului Insolventei asupra mediului de afaceri; insolventa grupurilor de societati - reglementata in premiera in Romania; impactul noilor Coduri, Penal si de Procedura Penala, asupra procedurilor de insolventa; aspecte privind tranzactiile in insolventa; restructurari reusite - studii de caz.

4-6% din insolvente sunt de natura frauduloasa

Un numar de 4-6% din numarul total al procedurilor intrate in insolventa sunt de natura frauduloasa, a anuntat Simona Milos (foto), Presedintele Institutului National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI). Cifra rezulta dintr-un studiu al Uniunii Europene asupra insolventelor din tarile membre (inclusiv Romania). Tot conform studiului, procedurile de insolventa dureaza in tara noastra in medie 3,3 ani.

In prezentarea sa, Simona Milos a abordat din punct de vedere istoric perceptia opiniei publice fata de insolventa.Tot dansa a vorbit despre cum a evoluat din punct de vedere juridic procedura de insolventa (in dreptul roman, in dreptul Evului Mediu si in legislatia franceza).

Presedinele INNPI a mai vorbit despre modificarile pe care specialistii din INPPI le-au trimis Parlamentului pentru adoptarea unei legi a insolventei cu adevarat moderna si care sa multumeasca toti factorii implicati in procedura.

Una dintre modificari se refera la limitarea practicilor de forum shopping: schimbarea sediului social in cele sase luni anterioare depunerii cererii de insolventa atrage competenta institutiilor judiciare de la sediul initial.

Irina Sercane, membru in Consiliul Stiintific al INPPI a vorbit despre Codul Insolventei - principii si definitii, iarAndreea Deli Diaconescu, membru in acelasi consiliu despre creante garantate versus creante negarantate.

Legea falimentului personal, in dezbatere la Camera Deputatilor

Deputatul Aurelian Ionescu, membru in Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a spus ca in forul parlamentar sunt in discutie cinci proiecte de lege care vizeaza insolventa, dintre care unul care se refera la falimentul personal. O subcomisie a Comisiei Juridice va lua in dezbatere acest din urma proiect incepand cu 10 martie. Despre Codul Insolventei, deputatul a precizat ca, daca se va hotari dezbaterea in procedura de urgenta, legea ar putea ajunge la votul final in termen de o luna.

Putine firme in insolventa scapa de faliment

Legea actuala a insolventei nu a ajutat prea mult mediul de afaceri, a declarat Florin Sandor, Consilier in cadrul Directiei juridice a Bancii Nationale a Romaniei. El a amintit faptul ca incidentele de plata ale firmelor aflate in insolventa reprezinta un procent de 65% din totalul incidentelor de plata. Firmele insolvente detin un procent de 34% (36 miliarde de lei) din volumul platilor restante. Sandor a amintit faptul ca doar 3% din firmele aflate in insolventa isi duc la bun sfarsit obligatiile ce le revin in cadrul procedurii.

Potrivit lui Florian Mateita, Partener Rominsolv, in anul 2013 doar 1,5% din firmele care au apelat la procedura insolventei au fost reorganizate, restul au dat faliment. Florian Mateita a prezentat avantajele platformei de licitatii www.fairslove.com, unde se vand si se cumpara bunuri executate silit, rezultate din procedurile de insolventa, la pretul corect. “Toate procesele au loc sub conexiune criptata SSL si se arhiveaza pe platforma. Oricand se pot verifica, deci totul este transparent”, a explicat Florian Mateita.

Lista rusinii

Florin Sandor a precizat ca BNR a propus ca Adunarea Creditorilor sa decida, ca numele persoanelor actionare sau care administreaza societati care au ajuns in faliment sa fie publice timp de cinci ani la Registrul Comertului. Publicitatea lor nu inseamna limitarea unor drepturi (de ex. obtinerea de credite), ci doar face cunoscut numele eventualilor parteneri de afaceri.

Tot in acest sens, Valentina Burdescu, director Directia Buletinul Procedurilor de Insolventa din cadrul Oficiului National al Registrului Comertului a prezentat statistici privind administratorii si asociatii firmelor aflate in insolventa. In 2009, in cele 19.000 de firme intrate in insolventa existau 30.526 asociati care mai aveau participatii la cel putin o alta firma. Numarul administratorilor aflati in aceeasi situatie a fost de 35.617. In 2013, in cele 29.000 de firme intrate in insolventa existau 43.111 asociati care mai aveau participatii la cel putin o alta firma.

Prim-vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa, Gheorghe Piperea, a amintit ca exista legislatie care permite ca persoanele care au falimentat voit o societate comerciala sa fie decazute din unele drepturi: sa fie actionari majoritari la alte societati sau administratori de societate.

Creste numarul societatilor mari care intra in insolventa

Conform statisticilor Registrului Comertului, in perioada 2009-2013, trendul societatilor intrate in insolventa a fost unul ascedent, cu cresteri anuale situate intre 6 si 16%. Aceleasi statistici arata ca nu societatile nou infiintate sunt cele care intra in primul rand in insolventa. In 2009, din 19.000 societati intrate in insolventa, doar 766 erau infiintate in 2008 si 2009. In 2013, din 29.000 societati intrate in insolventa, doar 758 erau infiintate in anii 2012 si 2013.

Iancu Guda, analist macroeconomic Coface, a mentionat faptul ca a crescut numarul societatilor cu cifre de afaceri mari care intra in insolventa. Anul trecut au fost 718 societati cu cifre de afaceri de peste un milion de euro care au intrat in insolventa, dupa ce in anii anteriori nu a fost depasita cifra de 600 de astfel de afaceri.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Compararea eficienței epilării definitive cu laser și ceară

Atunci când discutăm despre metodele de epilare, două dintre cele mai populare opțiuni sunt epilarea definitivă cu laser și epilarea cu ... citeste mai mult