Ce este cambia?

Cambia

Cambia, numita si trata (bill of exchange sau draft) este un ordin scris si neconditionat dat de o persoana (tragator) unei alte persoane (tras) de a plati o suma de bani, la vedere sau la o anumita scadenta, unui beneficiar.

Beneficiarul poate fi creditorul insusi (tragatorul) sau o terta parte. Cand cambia este acceptata de debitor (trasul), ea reprezinta recunoasterea unei datorii catre tragator. Cambia poate fi vanduta si poate fi transferat dreptul de proprietate prin andosare catre beneficiar.

Beneficiarul are drept de actiune asupra tuturor girantilor daca trasul nu plateste si in acelasi timp are drept de recurs asupra tragatorului.

Specific cambiei este faptul ca tragatorul (debitor secundar) are obligatia neconditionata de a plati contravaloarea cambiei daca trasul (debitorul principal) si girantii nu platesc.

Cambia indeplineste in circuitul comercial mai multe functii: de plata, de creditare, de garantare, de obtinere de fonduri banesti.

Ca mijloc de garantare, operatiunile cu cambia se caracterizeaza printr-un inalt grad de garantie conferit de mecanismul cambial.

Trasul este obligat sa accepte cambia la prezentare, iar din momentul acceptarii trasul devine debitorul principal al obligatiei de plata.

Ca instrument de garantare, cambia poate fi avalizata, un tert asumandu-si obligatia de a plati in locul debitorului daca acesta nu efectueaza plata.

Datorita sigurantei de care se bucura, cambia poate fi utilizata ca instrument de garantare in cadrul unor tehnici de plata nesigure sau ca mijloc de garantare a indeplinirii unor obligatii contractuale.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


1 comentariu


Leo , acum over 12 years
  (200)   (190)

Nu inteleg rolul cambiei deloc. Mi se pare o harababura mult prea mare pentru o garantie.
 

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »