Forme de factoring

Exista mai multe forme de factoring, in functie de urmatoarele criterii:

a. In functie de sfera de cuprindere, modalitatea de preluare si administrare a creantelor:

- Factoring partial: facturile sunt supuse unui proces de selectionare, nu toate sunt acceptate la cumparare; obligatia incasarii facturilor ii revine aderentului, deoarece factorul nu preia administrarea acestora.

-  Factoringul total: toate facturile sunt preluate de la aderent si administrate de catre factor. Factorul va incasa facturile de la debitor, finanteaza operatiunea si acopera riscul de credit.

b. In functie de momentul efectuarii platii creantelor de catre factor se disting:

-Factoringul cu plata imediata (engl. Old-line factoring): factorul plateste contravaloarea facturilor in momentul preluarii acestora.

-Factoringul la scadenta (engl. Maturity factoring): creantele aderentului ii sunt platite acestuia in momentul exigibilitatii lor.

-Factoringul mixt: factorul plateste o parte din valoarea facturilor in momentul prezentarii acestora sub forma de avans (pana la cel mult 90% din valoarea acestora), diferenta urmand sa fie platita la o data ulterioara.

c. In functie de confidentialitatea operatiunii putem deosebi:

-Factoring inchis (numit si scontare confidentiala a facturilor): permite clientului sa pastreze secret faptul ca a apelat la un factor.

- Factor deschis: exportatorul/aderentul cedeaza factorului toate creantele notificand importatorii/debitorii.

d. In functie de dreptul de regres pe care banca il poate exercita asupra aderentului putem vorbi despre:

-Factoring fara regres (engl. Non-recourse factoring): factorul plateste aderentului contravaloarea acceptata a facturii sau facturilor, de regula 85% imediat dupa emitere si 15% in termen de 180 zile de la data scadentei facturii, chiar daca nu incaseaza (total sau partial) una sau mai multe dintre facturi. In intervalul de 180 de zile de la scadenta facturii/facturilor, banca incearca sa recupereze sumele de la debitor sau, eventual, de la societatea de asigurare-reasigurare la care s-a asigurat impotriva riscului de neincasare. Factorul nu se indreapta catre aderent in vederea recuperarii contravalorii facturilor, neavand drept de regres asupra acestuia.

-Factoring cu regres (engl. Recourse factoring): in caz de neplata factorul isi va recupera sumele neincasate de la aderent prin exercitarea dreptului de regres, prin debitarea contului curent al aderentului sau prin valorificarea garantiei.

e. In functie de participantii la operatiunea de factoring, putem distinge:

-Factoring intern (engl. Domestic Factoring): la baza acestei operatiuni nu sta un contract comercial international, se desfasoara pe teritoriul aceleiasi tari si, in cadrul ei, intervine un singur factor.

-Factoring international/ factoring de export (engl. International factoring): presupune existenta unui contract comercial international, in cadrul operatiunii intervin doi factori (factorul de export si cel de import). Factorul de export cumpara creantele exportatorului (numit si aderent) asupra importatorului, cedandu-le apoi factorului de import.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »