Dobanzi credite RON - Lei


  Martie Aprilie Mai
Credite Ron 10.28 % 10.53 % 10.35 %  
 
Persoane Fizice 12.58 % 12.23 % 11.84 %
 - Consum (DAE) 15.79 % 15.57 % 15.20 %
 - Ipotecar (DAE) 8.89 % 8.05 % 7.82 %
Companii 9.33 % 9.57 % 9.46 %
 
 
Dobanzi la credite - RON - Lei

Dobanzile la creditele in lei oferite de bancile comerciale pentru clientii lor companii si persoane fizice reprezinta o parte importanta din costul pe care clientii trebuie sa il plateasca pentru banii pe care ii imprumuta. Dobanda la credite poarta si denumirea de cost al capitalului imprumutat.
O alta parte este reprezentata de comisionale pentru operatiunile efectuate cu banca (transferuri bancare, plati, schimburi valutare, etc).

Dobanzile la creditele in lei acordate persoanelor fizice si companiilor mici sunt in general (la majoritatea bancilor) nediferentiate pentru clientii din aceeasi categorie, adica doi clienti diferiti care acceseaza acelasi produs de credit platesc aceeasi rata a dobanzii.

In schimb, dobanzile variaza in functie de tipul de produs de credit si de maturitatea creditului. Pentru creditele oferite companiilor mari, rata dobanzii de negociaza intre client si banca si depinde de riscul companiei, nivelul operatiunilor derulate de companie cu banca si alte criterii.

In majoritatea timpului, rata dobanzii la credite in lei este mai ridicata, cu cat maturitatea creditului este mai mare, in special din cauza faptului ca riscul de nerambursare a creditului creste cu timpul de rambursare. Totusi, in unele situatii dobanzile la creditele cu maturitati mai lungi pot fi mai scazute decat rata dobanzii la creditele cu maturitati scurte, in special in perioadele in care inflatia este ridicata si asteptarile sunt ca va scadea pe termen mai lung.

Rata dobanzii la creditele garantate cu ipoteci este semnificativ mai mica decat rata dobanzii la creditele negarantate. Datorita ipotecilor solicitate de catre banci, rata dobanzii la creditele ipotecare si imobiliare este mai mica decat la creditele de nevoi personale cu toate ca maturitatea creditelor cu ipoteci este mult mai mare (pana la 35 ani) fata de celelalte credite (pana la 10 ani).

Dobanzile la creditele in lei sunt inca mai ridicate decat dobanzile la creditele in alte valute, mai ales din cauza inflatiei mai ridicate din Romania fata de alte tari (zona euro, SUA, etc). Astfel, sumele totale platite de clienti la creditele in lei tind sa fie mai ridicate decat la creditele similare in valuta. Din acest motiv, clientii au tendinta de a contracta credite in valuta in locul celor in lei, pentru a plati dobanzi mai scazute la credite. Accesarea creditelor in valuta induce insa un risc valutar pentru client, de care acesta trebuie sa tina cont in plus fata de dobanda la credit.

In tabel sunt prezentate dobanzile la creditele in lei acordate persoanelor fizice si companiilor, ca medii lunare pentru ultimele trei luni, raportate de BNR pe baza informatiilor primite de la bancile comerciale. Dobanzile (dobanda anuala efectiva DAE) sunt prezentate separat pentru produse de creditare specifice (credite de consum, respectiv credite care au in spate o garantie reala de tip proprietate imobiliara).
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

Ultimele stiri



  analiza si evolutie  
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

 
 
Articolul Saptamanii

Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie

În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau pentru a transmite un anumit stil și ... citeste mai mult