Viata dupa serviciu: tarile in care ti-ai dori sa lucrezi

Viata dupa serviciu: tarile in care ti-ai dori sa lucrezi
Stire oferita de: Stire oferita de Ziare.com

Data: 23 aprilie 2014   Ora: 08:47

Suprasolicitarea si stresul asociat muncii pot afecta productivitatea angajatilor si pot avea efecte foarte serioase asupra sanatatii acestora.

Cateva tari au introdus recent masuri care sa promoveze un mediu de lucru mai sanatos, in timp ce altele sustin de mai mult timp astfel de politici menite sa sprijine sanatatea, fericirea si productivatea angajatilor lor.

Huffington Post a realizat o lista cu aceste tari.

Situatia angajatului in era tehnologiei, care a dilatat considerabil programul de lucru in ultimii ani, a fost adusa de curand in discutie de o decizie adopata la nivel sectorial in Franta, ce are ca scop promovarea unui echilibru sanatos intre munca si viata privata.

Angajatii francezi nu mai au voie sa dea e-mail-uri dupa ora 18.00

Printr-un acord semnat de patronate si sindicate, 250.000 de angajati din sectorul IT si cel al serviciilor de consultanta sunt incurajati sa evite orice activitate de birou, dupa finalul programului.

Acest lucru inseamna ca angajatii vizati isi vor inchide telefoanele de serviciu si nu vor mai accesa e-mail-ul dupa ora 18.00 - sau oricand se incheie ziua lor de lucru.

Saptamana de lucru are 35 de ore in Franta, conform unei legi adoptate in 1998, insa, ca urmare a utilizarii din ce in ce mai extinse a smartphone-urilor si a tabletelor, acest prag este depasit cu usurinta.

Suedia testeaza ziua de lucru de sase ore

Pornind de la premisa ca mai multe ore de munca nu inseamna neaparat o mai mare productivitate, autoritatile din orasul suedez Gothenburg vor derula in perioada urmatoare un experiment in randul angajatilor din sectorul public, care are ca scop identificarea sistemului de lucru cu cele mai bune rezultate.

Timp de un an, bugetarii vor fi divizati in doua grupuri: cei din primul grup vor lucra conform programului traditional de opt ore pe zi, in timp ce angajatii din al doilea grup vor avea un program redus, de sase ore pe zi.

Initiatorii se asteapta ca un program mai scurt sa imbunatateasca eficienta, dar si starea fizica a angajatilor, ceea ce inseamna ca acestia vor avea nevoie de mai putine zile de concediu medical.

De ce nu ar trebui sa lucram mai mult de opt ore pe zi

Stresul costa. In America, opt din zece angajati sustin ca sunt stresati in legatura cu joburile lor, iar acest lucru costa companiile americane aproximativ 300 de miliarde anual, conform calculelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Tari in care angajatii de bucura de concediu platit de sase saptamani

Angajatii din Brazilia, Finlanda si Franta isi pot lua 30 de zile de concediu pe an, pe langa zilele libere acordate cu ocazia sarbatorilor legale.

De asemenea, in Brazilia, Lituania, Finlanda, Franta si Rusia, angajatii care au lucrat mai mult de zece ani la aceeasi companie beneficiaza de cel putin 40 de zile de concediu.

Elvetia investeste in programele de instruire la locul de munca

Elvetia este una dintre primele tari din lume cand vine vorba de inovatie, instruire la locul de munca, atragerea talentelor si programe de training sustinute de guvern, potrivit unui raport din 2013 al Forumului Economic Mondial.

Acordarea oportunitatii de a creste si de a-si dezvolta abilitatile ar putea reprezenta un factor important pentru mentinerea angajamentului si satisfactiei angajatilor la un nivel ridicat. Sistemul suedez functioneaza foarte bine si in ceea ce priveste crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea antreprenoriatului.

Danemarca si Finlanda furnizeaza servicii excelente pentru parinti

Danemarca este cunoscuta pentru serviciile sale foarte bune de ingrijire a copilului. Parintii isi pot lua un an concediu platit pentru ingrijirea copilului, dupa nastere sau adoptie, intr-un mod flexibil.

In Finlanda, toti parintii cu copii mici au acces la centre de ingrijire pentru copii subventionate de stat.

Swaziland, Lesotho, Papua Noua Guinee si Statele Unite sunt singurele tari din lume care nu stipuleaza prin lege un concediu de maternitate minim, potrivit Quartz.
Parintii cu copii mici din Germania, program scurt cu acelasi salariu - propunere

In Germania, ministrul familiei, Manuela Schwesig, a propus la inceputul anului ca parintii care au copii mai mici de trei ani sa lucreze doar 32 de ore pe saptamana, si nu 40 de ore - programul standard pentru angajatii cu norma intreaga, conform The Local. Propunerea nu se bucura insa de prea multa sustinere, intrucat prespune costuri de 140 milioane de euro pentru bugetul de stat.

Salariatii romani au dreptul la un numar de 20 de zile de concediu pe an. Timpul de munca de stabilit prin Codul Muncii este de 40 de ore pe saptamana, respectiv de 8 ore pe zi. Concediu de maternitate este de 126 de zile calendaristice in Romania, in timp ce in Bulgaria ajunge la 410 zile.
 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult