Laserul de la Magurele ar putea aduce investitii de un milliard de euro

Laserul de la Magurele ar putea aduce investitii de un milliard de euro
Stire oferita de: Stire oferita de Ziare.com

Data: 14 iunie 2013   Ora: 21:50

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a spus, vineri, ca laserul de la Magurele va genera investitii importante, dar si mii de locuri de munca.

Costoiu sustine ca proiectul stiintific ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) ar putea aduce investitii publice si private de peste un miliard de euro si ca va crea 13.000 de locuri de munca, dintre care 1.000 vor fi destinate cercetatorilor din intreaga lume, iar 200 dintre acestia vor fi angajati permanenti, arata Mediafax.

Va opri Laserul de la Magurele "exodul creierelor" din Romania?

"Este o zi istorica pentru cercetarea romanesca, pentru societatea romanesca. In perspectiva anului 2017, proiectul ELI-NP va fi cea mai avansata infrastructura pe plan modial dedicata studiilor legate de radiatia fotonica, lumina extrema, distribuita in trei locatii, Romania, Cehia si Ungaria", a spus Mihnea Costoiu, la inaugurarea lucrarilor laserului de la Magurele.

Angajarile pentru ELI-NP au inceput inca din luna februarie, cand cercetatorul francez Sydney Gales a fost numit directorul stiintific al proiectului, anunta ministrul la acea vreme. De asemenea, au mai fost angajati in trei oameni de stiinta, respectiv doi romani si un bulgar.

Ponta, la Magurele: Se intampla lucruri in Romania pe care nu le credeam posibile

"Platforma de cercetare Magurele, nu doar laserul, va devei un pol de excelenta si pentru aceasta pregatim mai multe documente, care sper sa fie aprobate de Guvern, pentru masterat, pentru pregatirea specialistilor", a mai precizat Costoiu.

La ceremonia de inaugurare a lucrarilor de constructie a infrastructurii proiectului ELI-NP, care s-a desfasurat vineri pe platforma de cercetare Magurele, au mai participat premierul Victor Ponta, comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei si numerosi ministri.

Oprescu: Intram in randul elitei mondiale cu laserul de la Magurele

Proiectul ELI-NP de construire a celei mai avansate infrastructuri pe plan mondial destinate studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristici extreme este implementat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei. Prima faza a acestui ambitios proiect este cofinantata de UE, in baza unui contract incheiat cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

ELI-NP este parte componenta a unui proiect de mare anvergura de cercetare stiintifica, teoretica si aplicata, care va avea instalatii in Romania, Republica Ceha si Ungaria, si va fi realizat de un consortiu format din 13 state europene. Proiectul ELI-NP, a carui valoare totala este de 356,23 milioane de euro, va fi implementat in doua faze: in actualul exercitiu bugetar al UE, 2007-2013, si in cel viitor, 2014-2020.
 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Trei situatii in care ai nevoie de servicii de reincarcare Orange, in contextul pandemiei de coronavirus

La cumpana dintre ani, cand probabil ti-ai pus, ca toti ceilalti oameni, cateva dorinte pentru 2020, cu siguranta nu ti-ai imaginat ce turnura vor ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Toți angajații Avira la nivel global vor lucra de acasă, ca măsură preventivă în contextul COVID-19

Ca măsură de precauție, Avira, dezvoltatorul german de solutii de securitate, își va închide toate birourile fizice din ... citeste mai mult