Harghita: mai multa siguranta pentru drumetiile montane, prin Regio

Harghita: mai multa siguranta pentru drumetiile montane, prin Regio
Stire oferita de: Stire oferita de Ziare.com

Data: 21 aprilie 2014   Ora: 08:00

Fie ca este vorba despre o plimbare in natura sau despre o excursie organizata pe creasta muntelui, turistii si locuitorii din Muntii Harghitei pot beneficia de ajutor imediat, gratie celor patru noi baze salvamont construite prin Regio.

Proiectul "Modernizarea salvarii montane in Judetul Harghita" a permis constructia si dotarea celor patru centre, precum si asigurarea logisticii necesare activitatii de salvamont.

Turism montan in siguranta, varianta 2.0

Proiectul Modernizarea Salvarii Montane in judetul Harghita a venit in continuarea si completarea programului Turism montan in siguranta, in cadrul caruia au fost refacute marcajele si cadastrele pe 1.000 km de trasee turistice.

Desfasurat pe o perioada de 20 de luni, proiectul a fost finalizat la sfarsitul anului 2011 si a constat in construirea si dotarea a patru baze moderne de salvare montana in localitatile Baile-Harghita, Lacul Rosu, Harghita Madaras si Toplita (langa paraul Lomas). Pentru aceste baze, au fost achizitionate cate patru mijloace de transport specifice actiunilor de salvamont (foto) - cvadriciclu ATV, trailer de transport ATV, mijloc de interventie UTV - ARGO si sanie snow-mobil.

Cei 32 de salvatori montani (8 angajati si 24 de voluntari) au primit statii radio mobile si fixe, receptoare GPS si laptop-uri pe care s-au instalat soft-urile Rescue Rigger - utile in proiectarea si ilustrarea sistemelor de tachelaj si MapSys, folosite pentru topografierea exacta a spatiilor monitorizate. Bazele salvamont au fost dotate cu echipamente medicale - defibrilatoare, tensiometre si seturi de management al traumei, iar pentru personalul bazelor salvamont s-au cumparat imbracaminte, incaltaminte si truse de interventie (hamuri, ancore, scarite, scripeti etc).



Dincolo de munti

In judetul Harghita, lungimea traseelor turistice reabilitate de salvatorii montani se apropie de 1.000 km. Urmatorul pas este digitalizarea si omologarea acestor trasee, dar si finalizarea altora noi. Totodata, cu sprijinul Consiliului Judetean Harghita, s-a reusit realizarea a mai mult de 300 km de trasee de ciclism montan pentru a veni in intampinarea turistilor pasionati de acest sport.

Pe langa activitatea principala, Salvamont Salvaspeo Harghita vine in intampinarea nevoilor comunitatii, implicandu-se in educatia copiilor. In 2013, salvatorii montani au vizitat 53 de scoli din judet, unde au tinut ore pentru copii si i-au instruit pentru excursiile si taberele care au urmat. La aceste tabere, au participat peste 400 de copii, profesori si parinti. Concursurile de orientare au avut menirea de a-i invata pe cei mici comportamentul in arealul montan.

O noutate in materie de programe oferite pana in 2013 a fost infiintarea serviciului de salvaspeo, prin care o echipa de speologi le-a oferit explicatii copiilor in timpul vizitarii pesterilor din zona. De asemenea, Salvamont Harghita a inceput organizarea unor programe speciale destinate copiilor din cadrul centrelor de plasament din judet.



Existenta unei sigurante sporite in ceea ce priveste activitatile in natura tinteste spre dezvoltarea potentialului turistic montan al zonei, la nivel local si national, dar si la nivel international, inscriind, astfel, Romania pe harta locurilor sigure pentru pasionatii de aventuri. Agentiile de turism nu recomanda turistilor trasee in care nu exista serviciu salvamont sau in care eficienta acestuia este redusa, indeosebi in cazul statiunilor turistice montane unde se practica intensiv sporturile de iarna (schiul sau alpinismul), care prezinta un grad de periculozitate mai ridicat.

Numai in anul 2013, echipele Salvamont Harghita au fost solicitate in peste 600 de interventii, timpul mediu de acordarea primului ajutor fiind de 15-20 de minute.



Proiectul "Modernizarea Salvarii Montane in Judetul Harghita" a fost finantat prin Regio - Programul Operational Regional si implementat in regiunea de dezvoltare Centru. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 5 - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului si a avut o valoare totala de 7.612.066 de lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 5.998.892 de lei.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013.
 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult