Pro sau contra semnarii unui nou acord cu FMI?

Data: 18 octombrie 2010   Ora: 14:50

Nu reprezinta nici o noutate faptul ca incheirea acordului cu Fondul Monetar International in primavara lui 2009 a determinat reactii din cele mai diverse la nivel national. Pe de o parte sunt cei care au considerat imprumutul necesar supravietuirii financiare a tarii noastre intr-o perioada de severa recesiune, iar pe de alta parte persoanele ferm convinse ca efectele acestuia nu au fost deloc benefice.

Aceasta discrepanta intre opinii pare sa se repete si in prezent, in conditiile in care  atentia majoritatii se indreapta catre implicatiile semnarii unui nou acord cu FMI.

Presedintele Traian Basescu s-a declarat un sustinator fara rezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza imprumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit care va fi pusa la dispozitie in cazul in care situatia internationala o va impune."Avem nevoie de bani pentru a investi in dezvoltare", afirma presedintele, in conditiile in care tara noastra se confrunta cu dificultati in atragerea de noi finantari de pe pietele internationale, din cauza deficitelor structurale semnificative.

Situatia dificila din Romania face imperativa contractarea unui nou imprumut de pe pietele externe, iar un alt acord cu FMI ar putea asigura finantari mai ieftine pentru tara, sustine si Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Pe de alta parte, ideea semnarii unui nou acord cu Fondul nu ii bucura foarte mult pe oamenii de afaceri, care au afirmat ca nu vor sustine acest demers , propunand in schimb constituirea unui fond strategic de investitii in valoare de 5-7 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat, tranzactionabile pe Bursa de Valori Bucuresti.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat recent ca un nou acord de doi ani cu FMI, dupa finalizarea celui actual, va fi suficient pentru ca Romania sa-si consolideze pozitia si sa poata implementa propriile politici. De aceeasi parere sunt si analistii eFin.ro, care afirma ca un acord cu FMI de tipul precautionary va micsora perceptia de risc asupra Romaniei si va usura accesul tarii noastre pe pietele internationale la dobanzi mai avantajoase.

In plus, seful misiunii FMI in tara noastra, Jeffrey Franks, a declarat ca noul aranjament pe care autoritatile romane il vor incheia cu institutia internationala va avea "cu siguranta" o valoare mai mica decat imprumutul actual de 13 miliarde euro, iar banii vor putea fi atrasi de autoritati doar daca vor aparea probleme neprevazute.

Precizam ca Romania are un acord in derulare cu FMI, UE si Banca Mondiala in valoare de 20 de miliarde de euro.

O misiune a Fondului soseste miercuri, 20 octombrie, la Bucuresti, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri, a afirmat Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Moldova, relateaza Mediafax.

Citeste si: Acordul cu FMI: Romania la rascruce

               Un nou acord cu FMI - o necesitate?

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 
 

- stiri oferite exclusiv de efin.ro -