Motiunea de cenzura, protestele sindicale si iesirea Romaniei din criza

In mod cert, Romania trece prin cea mai tulbure perioada din ultimii 20 de ani. Criza a afectat toate domeniile activitatii economice, a inchis companii, a disponibilizat oameni, a determinat indatorarea tarii cu inca 20 miliarde de euro, iar de cateva luni a impus luarea unor masuri de austeritate cu greu acceptate de catre romani.
Diminuarea salariilor din domeniul bugetar, a unor ajutoare sociale, cresterea varstei de pensionare, majorarea TVA la 24% sunt doar cateva dintre masurile adoptate de actuala guvernare si vehement criticate de catre opozitie si majoritatea romanilor.
"Informatiile pe care eu le am de la institutii internationale, de la cei mai reputati specialisti romani, arata ca Romania va iesi din criza economica si isi va relua cresterea in trimestrul doi al anului 2010. De asemenea, vreau sa stiti ca ce a fost mai greu a trecut. Acum incepem, usor, usor, sa ne ridicam din nou. Si ne vom relua din nou speranta ca vom trai bine”, declara presedintele Romaniei, Traian Basescu, in noiembrie 2009.
Intr-adevar am avut crestere economica in cel de-al doilea trimestru al acestui an si…atat. Romanii nu si-au recapatat nicidecum speranta ca vor trai mai bine. Ba dimpotriva. Numarul celor care se revolta este in crestere, iar o miscare sindicala de amploare se pare ca va avea loc miercuri, 27 octombrie, cand sunt asteptate circa 80.000 de persoane in Bucuresti .
In conditiile in care politistii, profesorii, cadrele medicale, functionarii din finante si, mai nou, cadrele militare ies in strada pentru conditii salariale si de munca mai bune, peste 40 de procente (41,96%) dintre romanii intervievati de MyJob.ro considera ca bugetarii ar trebui sa continue miscarile de protest impotriva recentelor masuri guvernamentale.
Amintim ca tot pe 27 octombrie va fi citita si votata motiunea de cenzura depusa de opozitie impotriva actualei guvernari.
Motiunea de cenzura, semnata de 209 senatori si deputati apartinand grupurilor parlamentare PSD+PC si PNL din Camera si Senat, a fost depusa pe 18 octombrie in Parlamentul Romaniei.
"Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara" cuprinde zece motive pentru care guvernul condus de Emil Boc trebuie sa fie demis, printre acestea figurand si faptul ca timpul necesar procedurilor de infiintare a unei firme plaseaza Romania aproape de tari precum Congo si Tadjikistan.
Potrivit initiatorilor motiunii de cenzura, cele zece motive pentru care actuala guvernare trebuie sa plece sunt:
1. Actualul Guvern nu mai respecta Programul de guvernare aprobat de Parlament, la investitura, in decembrie 2009. De exemplu, unul dintre obiectivele de politica economica si anume “mentinerea cotei de TVA la acelasi nivel pe intreaga perioada a mandatului de guvernare” a fost abandonat la cateva luni, iar din iulie a.c. platim cu totii un TVA marit de la 19 la 24%”, se precizeaza in textul motiunii.
2. Actualul Executiv "a declansat un razboi economic impotriva romanilor", inceput cu un "atac" impotriva mediului privat.
3. Guvernul Basescu-Udrea-Boc-Anastase a produs un dezastru generalizat in economie, prin sugrumarea cu taxe si impozite aberante a liberei initiative si a investitiilor in mediul privat care genereaza noi locuri de munca. Romania mai functioneaza doar pe datorie, ritmul in care se imprumuta de la inceputul anului fiind de 600 de euro/secunda - adica 52 milioane de euro pe zi.
4. Politica haotica si fiscalitatea excesiva impuse de actualul guvern adancesc si mai mult criza.
"Bugetul pe acest an a prevazut o crestere economica de 1,3%. Dupa aplicarea masurilor, Romania a devenit singura tara din Estul Europei cu cadere economica de 1,7 – 1,9% in 2010. Puterea reala de cumparare a scazut deja cu 8-10% numai din majorarea preturilor din TVA, combinata cu sporirea ratei inflatiei. Peste acestea se suprapune diminuarea salariilor cu 25, 40 sau chiar 60% in unele cazuri. In termen de opt luni de zile, acest Guvern, aici de fata, a modificat de 10 (zece!) ori Codul Fiscal", acuza semnatarii motiunii.
5. Guvernarea a luat masuri prin care sunt umilite toate categoriile de cetateni. Este pentru prima data, dupa 1990, cand romanilor le scad, practic, toate veniturile nete castigate pana in prezent.
6. Tara este condusa spre colapsul social, in conditiile in care activitatea guvernamentala a generat cel mai mare grad de conflict si de contestare din ultimii 15 ani si un val de nemultumire publica fara precedent, incat nu a fost categorie sociala care sa nu fi protestat si sa nu isi fi cautat dreptatea in strada.
7. Actualul executiv este singurul din Europa care a "indraznit" sa ceara limitarea drepturilor cetatenesti in scopul asanarii finantelor publice.
8. Guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase a instalat in Romania un sistem clientelar care capuseaza institutiile statului, de la cel mai inalt nivel pana la ultima comuna din Romania, in care banii publici se scurg prin "sitele" portocalii catre camarila politica.
9. Guvernarea Basescu-Udrea-Boc-Anastase a inoculat sentimentul de frica de represalii, specific regimurilor totalitare, pentru a incerca sa se mentina la putere cu orice pret.
10. Actualul prim-ministru trebuie sa plece pentru ca a oferit "pe tava" lui Traian Basescu guvernul pe care il conduce, "reusind sa-l stearga din paginile Constitutiei, de la capitolul putere executiva”.
Care va fi efectul acestei motiuni ramane de vazut. Liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian, a declarat recent ca deputatii pe care ii reprezinta nu o vor vota. Pe de alta parte, prim-vicepresdintele PDL, Adriean Videanu, a afirmat ca in cadrul coalitei s-a hotarat ca toate grupurile parlamentare care sustin Guvernul sa se abtina de la votul asupra motiunii de cenzura.
Romania pare sa se afunde tot mai mult intr-un derapaj politic, agravand criza economica si neglijand strategiile pentru iesirea tarii din recesiune. Totodata, acestea risca sa diminueze increderea investitorilor in tara noastra, precum si performata economica.
Analistii eFin.ro sunt de parere ca actuala situatie economica din Romania are la baza lipsa restructurarii economice din ultimii 20 de ani, in special in anii de crestere 2004 – 2008.
Cele zece puncte din motiunea de cenzura au in mod evident un grad inalt de populism si politicianism, in afara monitorizarii nereusitelor evidente ale actualului guvern.
Intrebarile cele mai importante sunt: cat de mult este in interesul Romaniei ca motiunea sa treaca si daca partidele de opozitie isi doresc preluarea puterii in pragul iernii, in contextul crizei economice? Surse interne ale partidelor politice de opozitie au exprimat ingrijorarea acestora privind pierderea de imagine in cazul preluarii puterii in acest moment; este incert daca pe termen scurt (pana in primavara lui 2011) masurile politice propuse de opozitie vor avea efecte vizibile asupra nivelului de trai al romanilor. In acest context, pacea sociala ar putea fi asigurata numai de o intelegere politica intre actualele partide de opozitie si sindicate.
In acelasi timp, schimbarea guvernului si schimbarea strategiei economice ar produce ingrijorare la nivel international, in principal in privinta angajamentelor fata de FMI.
In concluzie, instabilitatea politica actuala genereaza mai multe probleme interne si internationale decat rezolva.