Legea Pensiilor Cap IV Pensii Sectiunea 2 Pensia Anticipata

Data: 16 decembrie 2010   Ora: 13:37

Proiect de lege privind sistemul unitar de pensii publice adoptat de Camera Deputatilor la data de 07.12.2010.

SECTIUNEA a 2-a

Pensia anticipata

 

Art. 62.

(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.

(2) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obtinerea pensiei anticipate, pe langa conditiile prevazute la alin. (1) este necesara si realizarea stagiului minim de cotizare in specialitate prevazut in anexa nr. 6 si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) sunt trecute in rezerva/au incetat raporturile de serviciu ca urmare a implinirii limitei de varsta in grad prevazuta de statutul cadrelor militare/politistilor/functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare sau ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

b) sunt trecute in rezerva sau direct in retragere/au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.

 

Art. 63.

La acordarea pensiei anticipate, reducerea varstei standard de pensionare prevazuta la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulata cu nici o alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.

 

Art. 64.

(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.

(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1) se face din oficiu.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »    Stiri ultima ora