Marius Ghenea te invata sa pui bazele unui startup

Marius Ghenea te invata sa pui bazele unui startup Data: 8 septembrie 2011   Ora: 14:29

Sa fii propriul tau sef, sa lucrezi pentru propria ta afacere si sa castigi proprii tai bani, fara sa depinzi de salariul pe care ti-l ofera un angajator sau altul, reprezinta un vis la care tanjesc multi, dar pe care il traiesc putini. Este nevoie de determinare si de curaj in asumarea unor riscuri, este nevoie de bani si cel mai important, este nevoie de know-how. Iar ultimul aspect este atat de important pentru ca le influenteaza pe celelalte doua: daca stii ce si cum sa faci, riscurile scad, iar banii se obtin mult mai usor.

Solutia alternativa "invatatului din propriile greseli" este acum disponibila si in Romania. Se numeste School for Startups si este prima scoala antreprenoriala de la noi, care se bazeaza pe o reteta testata la nivel international si care s-a dovedit un real succes in tari in care antreprenoriatul reprezinta o traditie.

School for Startups s-a nascut in anul 2008, la initiativa lui Doug Richard, cunoscut ca "antreprenor in serie" si angel investor si este liderul furnizorilor britanici de training in domeniul afacerilor pentru antreprenori, instruind pana acum peste zece mii de intreprinzatori si proprietari de intreprinderi mici din Marea Britanie.

Din februarie 2011, School for Startups desfasoara si in Romania un nou program de educatie antreprenoriala, impreuna cu Fundatia Post-Privatizare.

S4S presupune un an de instruire, consiliere si indrumare a tinerilor antreprenori din intreaga tara. Printr-o serie de opt evenimente cu participare directa si cu un grad inalt de interactivitate, desfasuram un program de instruire intensa pentru 200 de antreprenori pe tot parcursul anului la Bucuresti si la Cluj, invatandu-i pas cu pas cum sa-si construiasca propria afacere de succes.

Despre scoala antreprenoriala ne-a povestit mai multe chiar unul din mentorii acestui program: Marius Ghenea - cunoscut antreprenor in serie, business angel.

1. Ce aduce nou programul de educatie antreprenoriala School for Startups Romania si ce anume v-a determinat sa va implicati in acest proiect?

Marius Ghenea: Este singurul program de educatie antreprenoriala din Romania care aduce impreuna o curicula testata international (S4S functioneaza de mai multi ani in Marea Britanie si cursurile programului au fost absolvite acolo de peste 12 mii de participanti), o experienta antreprenoriala reala, bogata, atat internationala cat si romaneasca (prin participarea ca lectori a lui Doug Richard si a mea), dar si o experienta teoretica pe studii antreprenoriale (atat eu, cat si Doug, predam antreprenoriat la cursuri universitare si post-universitare din Marea Britanie si Romania, Doug fiind visiting professor la Cambridge, recent clasificata ca cea mai valoroasa universitate din lume, eu predand de asemenea antreprenoriat si innovation and new business ventures la cursul EMBA al Maastricht School of Management, unul dintre cele mai importante programe post-graduate internationale).

Cred ca acest amestec de experiente si cunostinte poate sa ii ajute pe antreprenorii romani participanti in program sa realizeze o dezvoltare personala importanta in aceasta directie, in cursul anului de studiu de la S4S Romania. In plus, incepand cu 2012, deschidem accesul in program si pentru cursanti din tarile vecine (Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, etc.), ceea ce va spori valoarea programului atat pe partea de experienta regionala de business, cat si pe partea de networking cu alti antreprenori din regiune.

Implicarea mea in program a fost generata de convingerea personala ca antreprenorii nu se nasc, ci se dezvolta, iar pentru aceasta dezvoltare si educare a unor antreprenori valorosi, incerc sa contribui si eu, ca activitate sociala.

2. Costurile participarii sunt destul de mari, avand in vedere ca nu suntem obisnuiti sa investim atat de mult in educatia non-formala. Ce promite concret acest program participantilor?

Marius Ghenea: In realitate, costurile pentru cursanti sunt foarte mici, relativ la costul net real al programului (doua treimi din suma este de fapt subventionata de noi, de organizatori). Sunt convins ca tinerii cu adevarat interesati de dezvoltarea lor personala vor gasi solutii pentru a putea investi suma necesara in acest program. Ne straduim pentru 2012 sa venim si cu solutii de finantare (plata in rate) ca si cu programe de burse, vom anunta aceste lucruri pe masura ce ele se concretizeaza.

Cu siguranta insa, pentru cineva care compara costul acestui program cu un sejur la Mamaia sau in Turcia, suma nu va parea deloc mare, dimpotriva. Este doar o chestiune legata de prioritizarea lucrurilor care sunt importante pentru noi, iar aici cu siguranta facem cu totii si unele greseli in viata.

Intr-adevar, exista o mare problema de perceptie in Romania, pentru ca pe de o parte am fost in mod gresit invatati ca educatia este gratuita, iar pe de alta parte vad in ultimii ani zeci, poate sute de mii de tineri care platesc in acelasi timp cateva mii de euro doar pentru a capata o diploma de la vreo universitate particulara fantoma, fara macar sa treaca pe la cursuri, ceea ce arata o pervertire urata a sistemului de educatie din Romania, care trebuie sa inceteze cat mai curand.

3. Cine sunt cei care s-au inscris si cu ce asteptari au inceput acest program, in conditiile in care educatia antreprenoriala este un concept destul de nou in Romania?

Marius Ghenea: Educatia antreprenoriala este intr-adevar un concept nou in Romania, dar este in acelasi timp si un concept foarte simplu: daca vrei sa inveti sa conduci o masina, mergi la cursurile scolii de soferi, dupa care dai un examen si obtii permisul de conducere. Nu vad de ce lucrurile ar fi mult diferite daca vrei sa dezvolti o afacere si sa fii conducatorul acesteia. Este important sa inveti si anumite notiuni teoretice, inainte de a lansa un business, dar sa inveti si din experienta altora, din greselile altora, astfel incat sa fii mai bine pregatit, mai competitiv, la start.

Daca ai inceput deja o afacere, situatia nu este mult diferita: nu este niciodata prea tarziu sa inveti si sa vezi ce ai facut bine si ce ai gresit in activitatea ta pana in prezent, astfel incat in viitor sa fii mai bun, mai pregatit, pentru business-ul pe care il dezvolti.

Prima serie de cursanti a vazut deja, chiar din prima jumatate a anului, care sunt avantajele participarii la program, sunt numeroase testimoniale ale participantilor la prima serie a programului care pot fi gasite pe site-ul S4S, pe YouTube sau pe alte surse, testimoniale pe care le recomand celor care doresc sa afle mai mult despre program.

4. Care sunt rezultatele de pana acum ale primei editii S4S? Au fost infiintate startupuri, au fost intocmite planuri de afaceri, s-au dezvoltat relatii de afaceri intre participanti, au fost gasiti investitori?

Marius Ghenea: Suntem abia la jumatatea programului, mai urmeaza in toamna inca doua serii de cursuri, completate de resurse online (mentor calls, finalizarea planurilor de business, etc.). Astfel ca este inca devreme sa vorbim despre rezultatele primei serii, insa am constatat, discutand cu o buna parte a cursantilor, ca multi dintre ei au implementat deja cu succes diverse informatii si recomandari primite in cadrul programului, in prima parte a anului, si vad deja imbunatatirile pe care aceste actiuni le aduc afacerilor lor.

Din aceasta perspectiva, cred ca pentru antreprenorii adevarati, participarea la acest curs este privita ca o investitie, poate cea mai buna investitie pe care o fac in acest moment, din punct de vedere al randamentului: cu o suma relativ mica platita pentru participarea la curs, obtin imbunatatiri in afacerile lor care pot insemna economii sau venituri suplimentare de zeci de mii, poate sute de mii de euro sau mai mult.

5. Au inceput deja inscrierile pentru cea de-a doua editie a programului. Ce va oferi in plus editia din 2012 si care este viziunea dumneavoastra despre evolutia acestui proiect in viitor?

Marius Ghenea: Editia din 2012 vine cu o locatie in plus (alaturi de Bucuresti si Cluj, anul viitor vom avea o grupa de cursanti si la Timisoara), ca si cu internationalizarea participarii, despre care vorbeam mai devreme (deschiderea programului pentru cursanti din tarile vecine). Aceasta va permite o interactiune mai semnificativa cu antreprenori din alte tari din regiune, ceea ce poate ajuta antreprenorii romani sa aiba un acces mai bun catre aceste piete, sa dezvolte parteneriate utile, dar si sa invete din alte experiente antreprenoriale.

In plus, in 2012 vom face disponibile mai multe resurse pentru cursanti, atat in ceea ce priveste partea de business-planning, cat si in ceea ce priveste interactiunea online, dintre sesiunile de cursuri. Pe ansamblu, programul va creste foarte mult in 2012, atat numeric, cat si in valoarea oferita participantilor, iar planul nostru pe termen mediu este sa dezvoltam in Romania aceasta scoala antreprenoriala S4S Romania ca cel mai important program educational din regiune, transformand astfel Bucurestiul si Romania intr-un hub regional de dezvoltare atat pe partea educatiei antreprenoriale, cat si ca ecosistem de investitii in antreprenoriat (aducand in Romania investitori de tip seed-funds, business-angels, venture-capital si sustinand dezvoltarea acestui tip de investitori si in Romania).

Mai multe despre Marius Ghenea

Marius Ghenea este invitat permanent al emisiunii TV "Arena Leilor", dedicata investitiilor tip business angel si educarii publicului din Romania cu privire la dezvoltarea spiritului antreprenorial si al proiectelor de afaceri sustenabile. De asemenea, este presedinte al Asociatiei Romane a Magazinelor Online ARMO, Board Advisor pentru Venture Connect Forum, Board Member in Programul pentru Fundatii Comunitare si Expert Reviewer pentru European Venture Contest.

Pe langa activitatea sa de business angel, investitor si antreprenor in serie, Marius Ghenea sprijina numeroase proiecte de formare si leadership pentru tineri si antreprenori consacrati si este in permanenta invitat sa conferentieze in cadrul diferitelor evenimente pe teme de antreprenoriat, IT sau retail. De asemenea, el este profesor de antreprenoriat pentru programul Executive MBA de la Maastricht School of Management.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


1 comentariu


ELENA , acum over 11 years
  (124)   (111)

Imi place mult proiectul dvs - pentru dezvoltarea StartUp-urilor. Doresc sa stiu daca mai continuati sa sustineti tinerii intreprinzatori, la inceput de drum.
Oricm salut aceasta initiativa atat de necesara si benefica tinerilor intreprinzatori.
Astept cu interes un raspuns din partea dvs, pe care sincer mi-l doresc favorabil.
Cu respect,
ELENA
02.Martie.2013/14.28
 
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

romania, program, mariusghenea, antreprenoriala, programuluiatat, sunt, antreprenoribusiness, school, seriecursanti, antreprenoriat, poate