Companiile europene – din ce in ce mai greu de convins sa achizitioneze alte companii

Companiile europene – din ce in ce mai greu de convins sa achizitioneze alte companii Data: 30 iulie 2013   Ora: 10:58

In Europa, numarul exit-urilor operate de fondurile private de investitii a scazut anul trecut la 61, fata de totalul de 85 inregistrate in 2011, se arata in studiul anual EY „Myths and challenges - How do private equity investors create value?”. Raportul vorbeste despre climatul economic instabil si activitatile de tranzactionare reduse ca fiind principalele provocari pentru fondurile private de investitii (PE).

Cu toate acestea, in termeni globali, in pofida criticilor adresate uneori industriei, afacerile controlate de fondurile private de investitii au crescut rata ocuparii fortei de munca cu 2% in 2012. 44% dintre companiile participante la studiu au achizitionat alte companii, in timp ce doar 10% dintre acestea au vandut o parte din afacerea achizitionata. In perioada cuprinsa intre 2005 si 2012, 80% dintre companiile analizate au generat pentru investitori castiguri brute si randamente peste nivelul mediu din piata.

Cum Europa si multe alte regiuni au inregistrat o crestere redusa sau chiar o stagnare a PIB-ului pentru o perioada de timp atat de indelungata, portofoliul fondurilor private de investitii a fost, inevitabil, afectat. Daca rata de profit a companiilor din care se facea exit in perioada de prosperitate economica ajungea la peste 15% pe an, in ultimii doi ani, aceasta a scazut la 5%, demonstrand ca a devenit intr-adevar foarte dificil sa reusesti sa cresti afacerile din portofoliu. Efectele colaterale ale acestei tendinte induc, pana la urma, un anumit nivel de stres in segmentul fondurilor private de investitii, pe masura ce randamentele investitiilor scad, investitorii devin mai selectivi iar unele PE-uri se zbat sa atraga noi fonduri”, spune Sachin Date, lider al departamentului EY pentru Fonduri private de investitii pentru Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa.

De la instalarea crizei, activitatea din segmentul fondurilor private de investitii a cunoscut o scadere constanta in privinta portofoliului. Declinul in numarul de exit-uri in 2012 a fost si mai accentuat. Astfel, in 2012, au avut loc doar 61 de exit-uri in esantionul analizat, in scadere fata de cele 85 de exit-uri inregistrate in 2011 si aproape la egalitate cu cele inregistrate in anul 2010. Desi numarul cumparatorilor strategici a crescut, doar 9 din 24 exit-uri realizate catre cumparatori strategici au avut cumparatori europeni, 10 afaceri fiind vandute catre cumparatori din SUA si 5 catre cumparatori strategici provenind din zona Asia-Pacific sau din alte parti ale lumii.

Cu sub 40% din exit-uri tranzactionate catre cumparatori europeni, cel mai mic procent inregistrat vreodata de studiul nostru, avem o demonstratie clara a lipsei de incredere a corporatiilor europene in implicarea in tranzactii de tip fuziuni si achizitii. Pe de alta parte, proportia exit-urilor tranzactionate catre SUA si cumparatori din alte parti ale lumii a crescut in 2012. Acesta reprezinta un alt semnal ca investitorii internationali sunt o posibila cale de exit pentru fondurile private de investitii, in conditiile in care cumparatorii europeni continua sa ramana in expectativa ", spune Bogdan Tenu, Senior Manager in departamentul de Asistenta in Tranzactii, EY Romania.

In comparatie cu anii 2010 si 2011, cand vanzarile catre alte fonduri private de investitii au reprezentat aproape jumatate din exit-uri, preluarile secundare s-au redus in 2012 la putin peste 35%.

E putin probabil ca, pe masura ce avansam in 2013, evolutia pietei sa relaxeze dificultatile cu care se confrunta fondurile private de investitii. Fereastra de oportunitate reprezentata de IPO-uri ramane incerta iar cumparatorii corporativi europeni stau in expectativa. Generarea unor exit-uri de succes va fi cheia care le va asigura viitoarele finantari din partea investitorilor. Datele demonstreaza, insa, ca modelul fondurilor private de investitii se dovedeste rezistent in pofida dificultatilor pe care le are de infruntat”, conchide Bogdan Tenu.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

private, investitii, exit-uricumparatori, fondurile, fondurilorbdquo, europeni, crescutfonduri, perioada, numarulstrategici, europa, inregistrateputin, parti, rata