Punerea in executare a unei hotarari judecatoresti

Punerea in executare a unei hotarari judecatoresti Data: 13 iulie 2012   Ora: 16:47

Hotarararile instantei penale devin executorii la data cand au ramas definitive. Hotararile nedefinitive sunt executorii atunci cand legea dispune aceasta.

Hotararile primei instante raman definitive:

1. la data pronuntarii, cand hotararea nu este supusa apelului si nici recursului;

2. la data expirarii termenului de apel:

- cand nu s-a declarat apel in termen;

- cand apelul declarat a fost retras inauntrul termenului;

a. la data retragerii apelului, daca aceasta s-a produs dupa expirarea termenului de apel;

b. la data expirarii termenului de recurs in cazul hotararilor nesupuse apelului sau daca apelul a fost respins:

i. cand nu s-a declarat recurs in termen;

ii. cand recursul declarat a fosr retras inauntrul termenului;

c. la data retragerii recursului declarat impotriva hotararilor mentionate la pct.4, daca aceasta s-a produs dupa expirarea termenului de recurs;

d. la data pronuntarii hotararii prin care s-a respins recursul declarat impotriva hotararilor mentionate la pct.4.

Hotararile instantei de apel raman definitive:

1. la data expirarii termenului de recurs;

a. cand apelul a fost admis fara trimitere pentru rejudecare si nu s-a declarat recurs in termen;

b. cand recursul declarat impotriva hotararii mentionate la lit.a) a fost retras inauntrul termenului;

2. la data retragerii recursului declarat impotriva hotararii mentionate la lit.a), daca aceasta s-a produs dupa expirarea termenului de recurs;

3. la data pronuntarii hotararii prin care s-a respins recursul declarat impotriva hotararii mentionate la lit.a).

Hotararile instantei de recurs raman definitive la data pronuntarii acesteia cand:

a) recursul a fost admis si procesul a luat sfarsit in fata instantei de recurs, fara rejudecare;

b) cauza a fost rejudecata, dupa admiterea recursului;

c) cuprinde obligarea la plata cheltuielilor judiciare, in cazul respingerii recursului.

Hotararile penale definitive se pun in executare de catre prima instanta de judecata, care este instanta de executare.

Executarea unei hotarari penale parcurge doua etape:

a) instanta de executare emite mandatul de executare, pe care il comunica organelor de politie si urmareste punerea in executare a hotararii;

b) organul de politie pune in executare mandatul.

Pedepsele dispuse printr-o hotarare judecatoreasca pot fi diferite: detentiunea pe viata, pedeapsa inchisorii (care poate avea modalitati diferite de executare: suspendarea conditionata a executarii pedepsei, suspendarea sub supraveghere, executarea pedepsei la locul de munca), pedeapsa amenzii penale, pedepse complementare si pedepse accesorii. De asemenea, printr-o hotarare judecatoreasca penala, instanta poate dispune masuri de siguranta.

In conditiile prevazute de art. 90 din Codul penal, instanta poate dispune inlocuirea raspunderii penale cu raspunderea care atrage o sanctiune cu caracter administrativ, respectiv: mustrarea, avertismentul si amenda administrativa.

In executarea unor hotarari penale pot interveni anumite schimbari, cum ar fi:

- revocarea sau anularea suspendarii conditionate;

- revocarea sau anularea executarii pedepsei la locul de munca;

- inlocuirea pedepsei detentiei pe viata;

- inlocuirea pedepsei amenzii, in cazul in care cel condamnat se sustrage de la executarea amenzii;

- liberarea conditionata a condamnatului in conditiile prevazute de art. 59 - 60 din Codul penal;

- incetarea executarii pedepsei la locul de munca;

- inlocuirea executarii pedepsei pentru militari,

- reducerea pedepsei pentru militari,

- amanarea sau intreruperea executarii pedepsei.

Cazurile in care puteti solicita sa se amane sau sa se intrerupa executarea pedepsei la care ati fost condamnat printr-o hotarare penala definitiva sunt:

1. Cand se constata printr-o expertiza medico-legala ca suferiti de o boala care va pune in imposibilitate de a executa pedeapsa. Este deci necesar ca expertiza medico-legala, si nu un simplu certificat medical, efectuata de institutia medicala competenta, sa stabileasca atat gravitatea bolii, cat si imprejurarea ca aceasta nu poate fi tratatata corespunzator in penitenciar. Pentru acest motiv, executarea poate fi amanata pana cand va veti afla in situatia de a putea executa pedeapsa inchisorii.

2. Daca sunteti gravida sau aveti un copil mai mic de 1 an. In aceste situatii amanarea poate fi aprobata pana la incetarea cauzei care a determinat-o.

3. Cand din cauza unor imprejurarispeciale executarea imediata a pdepsei ar avea consecinte grave pentru dumneavoastra, familie sau unitatea unde lucrati. Legea nu defineste restrictiv „imprejurarispeciale”, astfel ca ramane la aprecierea instantei analizarea motivelor invocate de dumneavoastra care, in orice caz, trebuie sa indeplineasca o dubla canditie: saaiba o natura deosebita si sa duca la consecinte grave, in cazul ati incepe executarea. Pentru acest caz, executarea poate fi amanata o singura data si, pentru cel mult, 3 luni.

Cine poate solicita amanarea inceperii executarii pedepsei si unde se adreseaza cererea:

• Cererea de amanare, insotita de actele justificative pe care se intemeiaza, se adreseaza instantei de executare. Ea poate fi facuta de condamnat, de reprezentantul sau legal, sotul condamnatului, de catre aparatorul sau, precum si de procuror. In cazul prevazut la punctul 3, cererea o poate formula si conducerea unitatii la care lucreaza condamnatul.

• Cererea de intrerupere a executarii pedepsei se adreseaza fie instantei care a pus in executare hotararea, fie instantei in a carei raza teritoriala se afla locul de detinere, corespunzatoare in grad instantei de executare.

• Timpul cat executarea a fost intrerupta, dupa cum este firesc, nu se socoteste in durata pedepsei.

Cand instanta a comis greseli in timpul punerii in executare a unei hotarari penale puteti folosi contestatia la executare.

Care sunt cazurile in care legea stabileste ca puteti face contestatie la executare:

1. Cand impotriva dumneavoastra s-a pus in executare o hotarare care nu era definitiva. Cu alte cuvinte veti contesta punerea in executare a hotararii atunci cand sunteti in termenul de a declara apel sau recurs impotriva solutiei data prin aceasta hotarare, ori, cand ati declarat apel sau recurs si acestea se afla in curs de judecata.

2. Cand se pun in executare dispozitiile unei hotarari fata de dumneavoastra, desi hotararea priveste o alta persoana. Puteti fi victima unei asemenea erori, urmare unei confuzii de nume sau a unei adrese gresite, etc.

3. Cand se iveste vreo nelamurire cu privire la hotararea care se executa sau vreo impiedicare la executare. Sunt asemenea cazuri, orice nelamurire cu privire la durata pedepsei, modul de executare (spre exemplu, in cazul executarii prin munca corectionala, nu se indica clar unitatea si felul muncii) si cu privire la executarea laturii civile sau alte neclaritati ale hotararii. Cat priveste impiedicarea la executare, aceasta poate consta, de exemplu, in existenta unei suspendari.

4. Cand invocati amnistia, prescriptia, gratierea sau orice alta cauza de stingere ori de micsorare a pedepsei, precum si orice alt incident ivit in cursul executarii.

5. Desi legea enumera numai aceste cazuri in care puteti face contestatie la executare, este evident ca nu a facut acest lucru in sens restrictiv, practic, in cele patru categorii de motive putand fi inclus orice impediment ce se iveste in legatura cu executarea unei hotarari penale. De asemenea, mai trebuie sa stiti ca, in afara de primul caz de de contestatie care se refera la exclusiv la pedeapsa, celelalte trei cazuri pot fi folosite si in legatura cu executarea laturii civile a hotararii.

• Contestatia intemeiata pe unul din motivele aratate la 1, 2 si 4 o introduceti fie la instanta care pune in executare hotararea, fie la instanta in a carei raza teritoriala se afla locul de detinere, daca va aflati in executarea unei pedepse privative de libertate.

• Daca invocati motivul de la punctul 3, veti depune contestatia la instanta care a pronuntat hotararea ce se ataca.

• Contestatia impotriva amenzilor judiciare se adreseaza la instanta care le-a pus in executare.

Termenul in care trebuie formulata contestatia la executare:

• Legea nu prevede expres un termen. Este evident insa ca veti face contestatie la executare in tot timpul executarii, pana la implinirea termenului pedepsei.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


1 comentariu


vanache adriana , acum over 11 years
  (140)   (139)

cind ramine definitiva minuta de la instanta ptr a primi hot judec ptr a putea aplica pe LEGEA 14 privind despagubirile civile ptr victima cauza act sexual cu minor?
 
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

executare, cand, pedepseiexecutarea, data, declaratpoate, termenului, executariiinstanta, recurs, instanteihotararii, penale, impotrivabull, apel, hotararea