Legea creditului agricol pentru productie

Legea creditului agricol pentru productie Data: 8 noiembrie 2011   Ora: 16:28

Art.1.- Creditul agricol pentru productie este un instrument economico-financiar de politica agricola prin intermediul caruia se sustin activitatile curente de productie agricola, stabilite prioritar de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

Art.2.- Prin activitatile curente de productie agricola se inteleg actiunile care vizeaza:

a) infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor agricole, precum si intretinerea si recoltarea plantatiilor;

b) achizitionarea, din productia interna, sau producerea puilor de pasare pentru carne si oua, a purceilor pentru ingrasat, precum si a tineretului ovin

si bovin pentru ingrasat;

c) aprovizionarea, procesarea hranei, asigurarea medicamentelor si tratamentelor medicale pentru animale, a cheltuielilor curente pentru intretinerea si functionarea adaposturilor, utilajelor si instalatiilor aferente;

d) asigurarea culturilor si plantatiilor impotriva efectelor daunatoare ale factorilor de risc natural, precum si asigurarea efectivelor de animale impotriva efectelor daunatoare ale factorilor de risc natural, a bolilor si a accidentelor.

Art.3.- (1) De facilitatile oferite de prezenta lege pentru productie beneficiaza:

a) producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice care exploateaza, in conditiile legii, terenuri agricole sau efective de animale, in scopul obtinerii productiei agricole destinate comercializarii, daca angajeaza credite;

b) persoane fizice si juridice autorizate, ce detin tehnica si specializarea in executarea de servicii pentru obtinerea productiei agricole, daca angajeaza credite in vederea prestarii serviciilor pentru activitatile prevazute la art.2 lit.a);

c) categoriile de integratori stabilite de catre Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor care achizitioneaza si proceseaza productia agricola, daca angajeaza credite in vederea finantarii activitatilor prevazute la art.2 lit.a) conform obligatiilor asumate prin contractele incheiate cu producatorii agricoli.

(2) Pentru aceleasi lucrari agricole prevazute in tehnologiile specifice pe filiera de productie nu se pot acorda alocatii decat unui singur beneficiar.

Art.4.- (1) Activitatea curenta de productie poate fi finantata din fonduri proprii ale producatorului si din credite bancare. Bancile comerciale vor acorda creditele cu respectarea prevederilor Legii bancare nr.58/1998 si a normelor proprii de creditare.

(2) Creditele acordate in baza prezentei legi pot fi garantate de catre Fondul de Garantare a Creditului Rural sau de alte societati comerciale de profil, precum si de catre imprumutat prin: gaj fara deposedare pe culturi, animale sau masini si utilaje agricole, asigurate la societati de asigurari, ipoteca asupra cladirilor si terenurilor agricole sau alte garantii agreate de bancile creditoare.

Art.5.- Beneficiarii creditelor sunt obligati sa ramburseze creditul in maximum 360 de zile de la acordare, termenele de rambursare a ratelor de imprumut si de plata a dobanzilor aferente urmand sa fie convenite in functie de tehnologiile agricole specifice, corelate cu perioada de valorificare a productiei.

Art.6.- (1) Beneficiarii care ramburseaza creditele si platesc dobanzile la termenele scadente prevazute in contractele de imprumut, beneficiaza de o alocatie bugetara calculata la nivelul ratelor de imprumut rambursate.

(2) Nivelul alocatiei bugetare este de pana la 30% din volumul creditului si se va stabili diferentiat, in fiecare an, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

Art.7.- (1) Fondurile necesare alocatiilor bugetare, potrivit prevederilor prezentei legi, se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

(2) Anual, prin hotarare a Guvernului, se va stabili nivelul alocatiei pentru fiecare cultura, plantatie si specie de animale.

Art.8.- La solicitarea beneficiarilor de credite, bancile comerciale vor elibera documente privind utilizarea si rambursarea creditului in vederea obtinerii de catre acestia a alocatiilor bugetare.

Art.9.- Specialistii directiilor generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti au obligatia de a verifica, la producatorii agricoli, respectarea destinatiei creditelor acordate in conditiile prezentei legi.

Art.10.- Acordarea de alocatii bugetare beneficiarilor care nu indeplinesc conditiile legale constituie infractiunea de inselaciune contra avutului public si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Art.11.- In termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor va elabora normele metodologice de aplicare a prezentei legi, care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

agricole, productie, paduriloralimentatiei, credite, legiprezentei, agriculturii, animaleprecum, agricola, prevazutebugetare, angajeaza, creditelecreditului, guvernului, vederea