Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare

Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare Data: 27 octombrie 2011   Ora: 16:22

Legea a fost actualizata prin Legea nr. 247/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare

Capitolul I - Dispozitii generice

Art. 1 
Prin prezenta lege se reglementeaza conditiile de exercitare a activitatii contractuale de comercializare a produselor alimentare. 
Art. 2 
(1) Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care desfasoara relatii comerciale cu produse alimentare, indiferent de forma de comert .

(2) In intelesul prezentei legi termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza: 
1. produs alimentar - orice substanta sau produs, indiferent daca este prelucrat, partial prelucrat sau neprelucrat, destinat sau prevazut in mod rezonabil a fi ingerat de oameni, conform prevederilor art. 2 din Regulamentul (CE) nr. 170/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 31 din 1 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare; 
2. abrogat;

2^1. carne proaspata - carnea provenita de la animale si pasari care a fost supusa doar tratamentului de refrigerare in vederea conservarii si care se prezinta sub forma de carcasa, semicarcasa, sferturi de carcasa, piese vrac sau ambalate, dupa caz;

3. abrogat;

4. relatii comerciale - activitatea de vanzare si/sau cumparare a produselor alimentare; 
5. consumator - consumator - orice persoana fizica sau juridica care cumpara, dobandeste, utilizeaza sau consuma produse alimentare;

6. comerciant - persoana fizica sau juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare catre consumator a produselor alimentare;
7. furnizor - persoana fizica sau juridica autorizata sa desfasoare activitati de productie, procesare sau distributie a produselor alimentare, in vederea comercializarii acestora; 
8. cost de productie - cheltuielile directe si indirecte de productie repartizate rational asupra produselor fabricate, lucrarilor executate si serviciilor prestate; 
9. pret de lista la furnizor - pretul unitar net pentru fiecare produs oferit spre vanzare de catre furnizor; 
10. discount - discount - avantajul financiar oferit direct comerciantului de catre furnizor, raportat la vanzarile previzionate prin contract si aplicat procentual la pretul de lista la furnizor;

10^1. bonus - avantajul financiar oferit direct de catre furnizor comerciantului, raportat si aplicat la vanzarile realizate

11. cost de achizitie al bunurilor - cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe, cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale, cheltuielile de transport, de manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct achizitiei bunurilor respective. In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective;

12. vanzare in pierdere - orice vanzare la un pret inferior costului de achizitie; 
13. pret de achizitie la consumator - costul de achizitie la comerciant majorat cu adaosul comercial si TVA; 
14. listarea produsului - obligatia asumata de comerciant de a pune in vanzare directa catre consumator tipurile de produse oferite de furnizor prin contractul comercial; 
15. delistarea - incetarea punerii in vanzare directa de catre comerciant a produselor oferite de furnizor prin contractul comercial. 
(3) Relatiile comerciale dintre furnizori si comercianti sunt stabilite prin incheierea unui contract negociat in prealabil de catre parti, care respecta legislatia in vigoare si dispozitiile prevazute de prezenta lege. 

Capitolul II - Protectia impotriva intelegerilor si practicilor anticoncurentiale


Art. 3 
Partile nu se pot obliga reciproc, direct sau indirect sa cumpere sau sa vanda produse sau servicii de la sau catre un tert. 

Art. 4 
(1) Este interzis oricarui comerciant sa solicite si sa incaseze de la furnizor plata de servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare.

(2) Este interzis oricarui comerciant sa solicite si sa incaseze de la furnizor plata unor servicii legate de extinderea retelei de distributie a comerciantului, amenajarile spatiilor de vanzare ale comerciantului sau de operatiunile si evenimentele de promovare a activitatii si imaginii comerciantului. 

Art. 5 
Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si servicilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Art. 6 
Este interzis oricarui comerciant sa solicite funizorului sa nu vanda altor comercianti aceleasi produse la un cost de achizitie mai mic sau egal cu cel cu care a achizitionat produsele respective. 

Art. 7 
(1) Cu exceptia situatiei in care delistarea se datoreaza culpei contractuale a furnizorului, delistarea de catre comerciant a unui produs al furnizorului trebuie sa se realizeze prin nOTificare scrisa prealabila, cu doua luni inaintea datei delistarii. 
(2) Delistarea unilaterala obliga comerciantul la restituirea integrala a sumei de bani incasate de acesta de la furnizor pentru asumarea obligatiei contractuale privind listarea. 
(3) Comerciantul poate refuza receptia marfii in conditiile in care aceasta nu indeplineste conditiile legale de comercializare, cantitatile prevazute in contract sau in comanda ori termenele de livrare, notificand in scris furnizorului motivul refuzului receptiei produselor, in termen de maximum 24 de ore, in caz contrar marfa fiind considerata acceptata. 
(4) In cazul in care partile convin prin contract ca receptia cantitativa si calitativa sa fie facuta ulterior momentului livrarii, documentul de receptie va fi transmis in forma scrisa furnizorului in maximum 48 de ore de la momentul punerii la dispozitia comerciantului a marfii.

(5) Termenul prevazut la alin. (4) se aplica si in cazul facturilor.

Capitolul III - Obligatiile de plati intre comerciant si furnizorul de produse alimentare

Art. 8 

(1) Termenul de plata al comerciantului catre furnizor pentru produsele contractate si livrate se stabileste prin negocierea contractului.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) carnea, laptele, ouale, fructele, legumele si ciupercile proaspete, la care termenul de plata nu poate fi mai mare de 30 de zile.
Art. 9 
(1) In cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a unei obligatii contractuale de catre una dintre parti, acestea pot stabili in contract plata unor penalitati de catre partea in culpa, cuantumul acestora fiind negociat la data incheierii contractului.

(2) Penalitatile pentru intarzierea platii si livrarii produselor se stabilesc de catre parti in cuantum egal.
Art. 10 
Abrogat. 

Capitolul IV - Sanctiuni

Art. 11 
(1) Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza: 
a) nerespectarea dispozitiilor art. 3-6 se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurentei nr. 21/1996, republicata; 
b) nerespectarea dispozitiilor art. 7 alin. (1 ) si (3), art. 8, 10 si art. 13 alin. (2) se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicata. 
(2) Constatarea contraventiei In sfera comerciala si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) se fac de catre organele de control abilitate ale Ministerului Finantelor Publice.
Art. 12 
Prevederile prezentei legi referitoare la contraventii se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 100/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Capitolul V - Dispozitii tranzitorii si finale

Art. 13 
(1) Contractele in desfasurare ale caror termene si conditii sunt contrare prevederilor prezentei legi vor fi modificate corespunzator in termen de 60 de zile de la data intrårii in vigoare a prezentei legi. 
(2) Pentru a verifica desfasurarea relatiilor comerciale dintre comerciant si furnizor, reprezentantii Ministerului FinantelOr Publice solicita toate documentele care stau la baza desfasurarii acestor relaTii comerciale.

Art. 14 
Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

furnizor, comerciant, produseloralimentare, vanzare, produsecomerciantului, achizitie, alinprezentei, plata, contractprevederile, legi, consumatordirect, capitolul, comerciale