Totul despre cardul Kogalniceanu

Totul despre cardul Kogalniceanu Data: 1 septembrie 2011   Ora: 16:11

IMM-urile pot accesa Programul Kogalniceanu incepand cu data de 9 septembrie, pentru a beneficia de linii de credit de pana la un an, cu posibilitatea de prelungire pana in anul 2013, in suma de pana la 125 mii de lei, cu garantii si dobanzi subventionate de stat.

Programul Mihail Kogalniceanu sau cardul Kogalniceanu cum este numit in presa, reprezinta un pas inainte catre ajutorarea IMM-urilor si care ar putea sustine cel putin 4000 de intreprinderi mici si mijlocii (desigur, destul de putin fata de numarul total al IMM active) si ar consolida stabilitatea financiara a acestora.

Guvernul a alocat in cadrul programului suma de 400 milioane de lei pentru acordarea de garantii de pana la 80% din valoarea creditului, iar valoarea maxima a garantiei care poate fi acordata este de 100 mii lei (corespunzand la 80% din valoarea maxima a liniei de credit de 125 mii lei).

De asemenea, guvernul a alocat suma de 24 milioane de lei pentru subventionarea cu pana la 70% a dobanzilor. Cu toate acestea, valoarea subventiilor nu poate depasi 6,5% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit.

Cu alte cuvinte, guvernul plateste prin Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), o dobanda (subventie) de maxim 6,5% la linia de credit. Tinand cont de nivelul de 70% din dobanda care este reprezentat de subventie, rezulta implicit ca in calculele lor, oficialii au considerat ca IMM pot accesa de la banci linii de credit in lei cu dobanda de aproximativ 9%, conform analistilor eFin.ro.

Pentru un IMM, reducerea dobanzii la credit cu 6,5% ar trebui sa fie un stimulent important in activitate si in cresterea profitabilitatii companiei.

Valoarea liniei de credit va fi stabilita de institutia financiara in functie de bonitatea beneficiarului, dar nu poate depasi 30% din cifra de afaceri a ultimului an, in situatia in care beneficiarul programului are in derulare si alte imprumuturi. In cazul in care beneficiarul nu are activ niciun contract de creditare, valoarea maxima a liniei de credit poate ajunge la 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni.

Cine este eligibil

IMM-urile care doresc sa se inscrie in acest program trebuie sa indeplineasca mai multe conditii si anume: firma trebuie sa aiba o vechime de cel putin 2 ani consecutivi in domeniul in care isi desfasoara activitatea, trebuie sa prezinte garantii colaterale pentru cel putin 40% din valoarea creditului, iar suma ajutoarelor de minimis de care a beneficiat in ultimii trei ani nu trebuie sa depaseasca 200 mii euro sau 100 mii euro pentru transport rutier.

In plus, firma trebuie sa aiba un dosar "curat": sa nu se afle in insolventa, sa nu figureze cu credite restante la Centrala Riscurilor Bancare sau cu incidente majore la Centrala incidentelor de Plati si sa nu se afle in litigiu cu institutiile angrenate in program.

Analistii eFin.ro apreciaza ca aceste conditii de eligibilitate sunt mai mult decat relaxate; oricum, un IMM care nu ar fi indeplinit aceste conditii avea putine sanse sa acceseze un imprumut bancar de la institutiile financiare.

Cum obtii banii

Primul pas este, bineinteles, completarea formularului online de inscriere pe site-ul www.aippimm.ro si solicitarea unui credit la o institutie financiara, pe baza formularului acceptat de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM.

In urmatoarea etapa, AIPPIMM va trimite o adresa catre institutia financiara prin care va confirma eligibilitatea beneficiarului, iar FNGCIMM va trimite catre aceeasi institutie financiara, o scrisoare de garantare.

Intre timp, beneficiarul va trebui sa plateasca la Trezorerie o prima de garantare Ministerului Finantelor Publice, urmand apoi ca institutia de credit sa ii acorde imprumutul.

La ce pot fi utilizati banii

Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate pentru plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, pentru salarii si asimilatele acestora si pentru alte cheltuieli necesare desfasurarii activitatii si acoperirii costurilor de operare.

Asadar, cheltuielile privind intreaga activitate operationala a firmei sunt eligibile, inclusiv cheltuielile pentru acoperirea taxelor si impozitelor la buget. Practic, orice IMM cu activitatea operationala curenta poate accesa Programul Kogalniceanu, din punct de vedere al utilizarii banilor.

Rambursarea

IMM-urile platesc lunar doar partea din dobanda ce le revine in baza contractului de credit, urmand ca AIPPIMM sa vireze institutiei de credit subventia de dobanda aferenta creditului contractat. Perioada de rambursare integrala a creditului cu dobanda subventionata sau cu garantie de stat este de un an, cu posibilitate de prelungire pana in 2013.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

credit, valoarea, dobandapoate, financiara, credituluiputin, suma, kogalniceanuconditii, linia, aippimmbeneficiarul, liniei, maximaimm-urile, guvernul, institutia