Ghidul formelor de organizare a societatilor comerciale

Ghidul formelor de organizare a societatilor comerciale Data: 20 septembrie 2011   Ora: 12:43

Daca ai o idee de afaceri care consideri ca iti va aduce succes si doresti sa o pui in practica, este necesar sa cunosti formele existente de organizare a unei afaceri in Romania. In functie de numarul de persoane pe care doresti sa le angajezi si de anvergura afacerii, poti opta intre urmatoarele forme de constituire a afacerii:

- Persoana fizica (PF): Poate fi autorizata sa desfasoare o activitate independenta in baza decretului-lege nr. 54/1990, de catre Primaria Capitalei, cu inregistrare ulterioara la Oficiul registrului comertului din cadrul Camerei de Comert si Industrie prin Biroul Unic. Nu are personalitate juridica.

- Asociatie familiala (AF): Se constituie intre membrii unei familii cu gospodarie comuna, in baza aceluiasi act normativ si proceduri ca si persoana fizica. Nu are personalitate juridica.

- Societate comerciala (SC): Se constituie ca persoana juridica, conform Legii nr. 31/1990 republicate, prin asociere intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, pentru a efectua acte de comert. Societatea comerciala dobandeste personalitate juridica de la data inregistrarii in registrul comertului. Societatile comerciale se pot constitui in una din urmatoarele forme juridice:

a) Societate in nume colectiv (SNC)

b) Societate in comandita simpla (SCS)

c) societate pe actiuni (SA)

d) societate in comandita pe actiuni (SCA)

e) societate cu raspundere limitata (SRL).

- Filiale: Filialele sunt societati comerciale cu personalitate juridica care se infiinteaza intr-una din formele de societate enumerate mai sus. Filialele vor avea regimul juridic al formei de societate in care s-au constituit.

- Sedii secundare: O societate comerciala poate sa deschida in aceeasi localitate cu sediul principal sau in alte localitati, sedii secundare sub diferite forme: sucursale, depozite, magazine, agentii, etc.

Regulile si conditiile de constituire atat a unei PF, cat si a unei AF, sunt identice:

Pentru dobandirea statutului de Persoana fizica autorizata, sau de Asociatie familiala, este necesara existenta a unei persoane, respectiv a unor membrii de familie. Nu se impune existenta unui capital minim, iar raspunderea intreprinzatorului este nelimitata, acesta garantand cu averea personala. In procesul de constituire a unei PF sau AF, sunt necesare urmatoarele: autorizarea primariei, rzervarea firmei, dovada sediului, constituirea dosarului, inregistrarea in Registrul Comertului si obtinerea autorizatiei de functionare de la autoritatile competente. Nu sunt necesare redactarea actului constitutiv si depunerea capitalului social.

Intreprinzatorul se va deplasa la Primarie si la Camera de Comert si Industrie. Evidenta financiar contabila se realizeaza in partida simpla, iar sistemul de impozitare este impozitul pe venitul anual. In ceea ce priveste administrarea, nu exista reglementari exprese.

Societatea in comandita simpla si in comandita pe actiuni se caracterizeaza prin existenta a doua categorii de asociati: comanditati (asociatii care administreaza societatea si raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile societatii) si comanditari (asociatii care raspund numai pana la concurenta capitalului subscris).

Regulile si conditiile de constituire atat a unei SNC, cat si a unei SCS, sunt identice:

Este obligatorie existenta a mininum 2 persoane pentru infiintare, nu necesita un capital minim, iar raspunderea intreprinzatorului este nelimitata si solidara, cu exceptia asociatilor comanditari.

Asociatii nu pot lua parte ca asociati cu raspundere nelimitata in alte societati concurente, fara consimtamantul celorlalti asociati. Sunt necesare: rezervarea firmei, redactarea actului constitutiv, dovada sediului, depunerea capitalului social, constituirea dosarului si inregistrarea in Registrul Comertului.

Autorizarea functionarii se obtine prin Biroul Unic, iar intreprinzatorul trebuie sa se deplaseze la Camera de Comert si Industrie.

Evidenta financiar contabila se realizeaza in partida dubla.

Sistemul de impozitare este impozitul pe profit.

Administrarea firmei se realizeaza prin intermediul unuia sau a mai multor administratori.

Regulile si conditiile de constituire atat a unei SA, cat si a unei SCA, sunt identice:

Pentru infiintarea unei SA sau a unei SCA, este necesara existenta a cel putin 5 persoane, care sa depuna un capital minim de 2500 RON. Cu exceptia asociatilor comanditari, raspunderea intreprinzatorului se rezuma la capitalul subscris.

Nu exista restrictii pentru asociati.

Pentru infiintarea societatii nu este necesara autorizarea primariei, insa se impun urmatoarele: rezervarea firmei, redactarea actului constitutiv, dovada sediului, depunerea capitalului social, constituirea dosarului si inregistrarea in Registrul Comertului. Autorizarea functionarii se obtine prin Biroul Unic, iar intreprinzatorul se va deplasa la Camera de Comert si Industrie.

Evidenta financiar contabila se realizeaza in comandita dubla.

Sistemul de impozitare este impozitul pe profit.

Administrarea firmei se realizeaza de catre administratorul unic sau de catre consiliul de administratie.

Regulile si conditiile de constituire a unui SRL:

Societatea cu raspundere limitata poate fi infiintata daca exista intre 1 – 50 de asociati, cu un capital minim de 200 RON. Raspunderea intreprinzatorului se rezuma la capitalul subscris, iar asociatul unic nu poate avea calitatea de unic asociat decat intr-o singura societate. Nu este necesara autorizarea primariei, insa sunt obligatorii urmatoarele: rezervarea firmei, redactarea actului constitutiv, dovada sediului, depunerea capitalului social, constituirea dosarului, inregistrarea in Registrul Comertului si autorizarea functionarii prin Biroul Unic.

Intreprinzatorul se va deplasa la Camera de Comert si Industrie.

Evidenta financiar contabila se realizeaza in partida dubla.

Sistemul de impozitare este impozitul pe profit.

Firma se administreaza de catre unul sau mai multi administratori.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

societate, sunt, unicautorizarea, constituire, realizeazacomertului, comert, firmeijuridica, persoane, capitaluluiexistenta, urmatoarele, comanditaregistrul, asociati, industrie