Ghid pentru realizarea unei prezentari Powerpoint profesioniste

Ghid pentru realizarea unei prezentari Powerpoint profesioniste Data: 27 iulie 2011   Ora: 11:57

Elemente tehnice

Utilizeaza culori puternic contrastante. Luminozitatea din incaperea unde va avea loc prezentarea poate influenta negativ claritatea si contrastul culorilor din prezentarea Powerpoint. Nu dedica saptamani pentru dezvoltarea proiectului si doar cateva ore pentru pregatirea prezentarii Powerpoint, deoarece exista riscul ca publicul sa nu poata citi si descifra textul din slideuri.

Utilizeaza fonturi mari. Daca intampina dificultati in citirea textului deoarece literele au dimensiuni prea mici, publicul isi va concentra atentia mai mult pe deslusirea caracterelor din slideuri, decat pe asimilarea informatiilor pe care le prezinti. Mentine dimensiunea fontului la minim 18 puncte. Sub nicio forma nu folosi caractere cu un font mai mic de 14 puncte, nici macar in tabele, figuri, grafice sau legende.

Numeroteaza fiecare slide. In situatia in care o persoana din public are o intrebare, aceasta poate face referinta la slideul respectiv mai usor, mentionand numarul acestuia.

Uniformizeaza prezentarea. Indiferent daca alegi sa scrii cu majuscule titlurile principale sau sa incadrezi in chenare informatiile esentiale, ar trebui sa fii constant pe tot parcursul prezentarii. De asemenea, daca pe un slide sunt trei propozitii care incep cu un verb, a patra propozitie trebuie sa aiba aceeasi forma ca cele precedente – in cazul de fata sa inceapa tot cu un verb.

Include trimiteri la sursa (endnotes). Cu toate ca timpul de prezentat este limitat, etica academica cere ca autorul original al unei conceptii sa fie precizat in lucrare. Daca utilizezi un text citat, incadreaza-l intre ghilimele.

Continutul prezentarii

Asuma-ti meritul. Scrie numele si functia pe care o detii pe primul slide din prezentare. In plus, poti include si sigla firmei in footer. Sigla se poate repeta pe fiecare slide, in partea de footer.

Aloca timp strategic. Estimeaza cantitatea de timp de care ai nevoie pentru prezentare de la primul slide pana la cel din urma. In functie de continut, prezentarea fiecarui slide va dura intre 30 secunde si doua minute. Vei include o imagine doar daca ai ce spune despre ea, iar acest lucru va dura circa 30 secunde.

In situatia in care intervalul de timp in care trebuie sa te incadrezi este de 10 minute, nu iti permiti sa ai 30 de slideuri. Este posibil sa ai nevoie sa elimini unele slideuri ce contin informatii introductive, limitandu-se la aproximativ trei slideuri, pentru a avea timp sa prezinti metodologia, identificarea si interpretarea rezultatelor, explicarea concluziilor etc.

Cunoaste profilul publicului.
Va trebui sa tii cont de interesele audientei si sa creezi o prezentare Powerpoint cu un continut si design pe masura intereselor lor.

Capteaza atentia audientei.
Primul slide ce trateaza subiectul principal al prezentarii ar trebui sa fie capabil sa capteze atentia audientei . Daca incepi cu o definitie, nu starnesti interesul. Publicul trebuie sa se identifice instant cu problema tratata in prezentare, cu motivatia si sa aprecieze importanta subiectului.

Nu scrie paragrafe. Prezentarea Powerpoint are menirea de a completa si de a sustine discursul oral. Nu te astepta ca publicul sa citeasca randuri intregi de text, utlizeaza cat mai putine cuvinte pe cat posibil in slideuri.

Ofera varietate vizuala.
Foloseste pe rand slideuri care sa contina text, grafice sau tabele.

Maniera de prezentare


Repeta! Dedica timp pentru a repeta cu constiinciozitate in special in noaptea dinaintea prezentarii in fata audientei.

Poarta haine care sugereaza profesionalism si succes. Nu este obligatoriu sa porti costum si cravata de fiecare data cand faci o prezentare, insa publicul va observa si va tine minte o pata pe blugii tai sau o camasa sifonata. Nu le oferi aceasta ocazie si respecta standardele codului vestimentar.

Zambeste si transmite entuziasm. Audienta va reactiona in acelasi mod ca si tine.

Transmite incredere. Cunoaste subiectul pe care il abordezi. Nu sta cu mainile in buzunare sau cu bratele incrucisate!

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

slide, slideuri, prezentareatimp, prezentare, publiculprezentarii, powerpoint, audienteidaca, include, primultext, atentia, fiecarepoate, tine, subiectul