Ghid investitii in titluri de stat

Ghid investitii in titluri de stat Data: 16 septembrie 2011   Ora: 18:21

1. Cumpararea titlurilor de stat de pe piata primara presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

• Contactarea unui dealer primar

• Deschiderea unui cont curent la o institutie de credit

• Deschiderea unui cont de titluri la dealerul primar

• Completarea ofertei de cumparare a titlurilor de stat care poate fi competitiva sau necompetitiva

• Depunerea in contul curent a sumei reprezentand valoarea totala a titlurilor cuprinse in oferta de cumparare. In cazul cumpararii de titluri de stat de tip benchmark (serii de titluri de stat pe termen mediu si lung emise anterior si care sunt redeschise ulterior de emitent), luand in considerare faptul ca la scadenta investitorul va incasa dobanda (cuponul) calculata pe toata perioada de cupon (1 an), acesta trebuie sa asigure in contul curent, pe langa suma de participare la licitatie, si valoarea dobanzii acumulate (precizata in prospectul de emisiune) pentru intervalul cuprins intre data anterioara platii cuponului si data emisiunii/redeschiderii curente.

• Desfasurarea licitatiei de titluri de stat la data anuntata prin prospectul de emisiune

• Publicarea rezultatelor licitatiei

• Confirmarea de catre dealer a acceptarii/respingerii ofertei

• Decontarea de catre institutia de credit a eventualelor diferente de sume, in cazul in care oferta este partial acceptata

2. Cumpararea/vanzarea titlurilor de stat de pe piata secundara

• Contactarea unui intermediar autorizat pe piata secundara

• Solicitarea unei cotatii de pret pentru cumpararea/vanzarea de titluri de stat

• Negocierea pretului si incheierea tranzactiei

• Decontarea sumelor aferente tranzactiei conform principiului ‘livrare – titluri de stat contra plata”

3. Definitii

Titlurile de stat sunt emise de Ministerul Economiei si Finantelor (emitent) in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publica, aprobata prin Legea nr. 109/2008, conform unui calendar anual estimat, anuntat in luna decembrie a fiecarui an pentru anul urmator. Calendarul este detaliat prin anunturi trimestriale si prospecte de emisiune lunare (document aprobat prin ordin al ministrului economiei si finantelor, publicat in Monitorul Oficial si website mfinante.ro).

Prospectul de emisiune cuprinde urmatorele elemente: denumirea si seria titlurilor de stat care urmeaza a fi emise, data emisiunii (data decontarii), valoarea totala a emisiunii, valoarea nominala individuala, metoda de stabilire a pretului emisiunii, caracteristicele ofertelor de cumparare (competitive, necompetitive), rata dobanzii.

Titlu de stat - instrument financiar care atesta datoria publica, sub forma de bonuri, certificate de trezorerie, obligatiuni sau alte instrumente financiare constituind imprumuturi ale statului in moneda nationala ori in valuta, pe termen scurt, mediu si lung. Acestea sunt emise in prezent in forma dematerializata (dreptul de proprietate se evidentiaza intr-un cont de titluri deschis in evidentele intermediarului autorizat) si se identifica printr-un cod unic (codul ISIN – International Securities Identification Number).

Valoarea nominala individuala a unui titlu de stat - 10 000 RON.

Categorii titluri de stat:

titlu de stat pe termen scurt - certificate de trezorerie cu discont, cu scadenta de pana la 1 an (6 luni, 1 an). Certificatele de trezorerie cu discont sunt titluri de stat fara cupon de dobanda, care se cumpara de investitor la o valoare (pret) mai mica decat valoarea nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala.

titlu de stat pe termen mediu sau lung, de tip benchmark (de referinta) - obligatiuni de stat cu o scadenta de peste 1 an (3, 5 si 10 ani), vandute la valoarea nominala, cu discont sau prima si pentru care emitentul plateste anual dobanda (cupon), conform conditiilor din prospectul de emisiune. In cazul obligatiunilor de stat de tip benchmark, valoarea nominala a seriei de titluri emise si aflate in circulatie poate fi majorata ulterior de catre emitent prin redeschideri ulterioare, in conditiile mentinerii caracteristicilor initiale ale emisiunii (rata dobanzii, data platii dobanzii si data scadentei).

4. Investitori

Investitorii, persoane fizice si juridice, rezidente sau nerezidente, au posibilitatea cumpararii si tranzactionarii de titluri de stat prin intermediul pietei primare si secundare.

5. Piata primara

Piata primara este in prezent administrata de catre Banca Nationala a Romaniei, ca agent desemnat al statului.

Ofertele de cumparare pe piata primara a titlurilor de stat se depun numai prin intermediul unui dealer primar care participa la licitatiile de titluri de stat, atat in nume propriu, cat si in numele clientilor acestuia. Dealerii primari trebuie sa deschida conturi de evidenta a titlurilor de stat in registrele proprii pentru fiecare client in contul caruia actioneaza.

5.1.Ofertele de cumparare prin licitatie pot fi:

oferte de cumparare competitive (concurentiale), prin care investitorul indica, pe langa valoarea pe care doreste sa o adjudece, si pretul maxim (exprimat ca rata minima a dobanzii) pe care este dispus sa il plateasca. In cadrul unei astfel de oferte investitorul liciteaza pretul dorit, in mod independent de dealerul primar prin care depune oferta.

oferte de cumparare necompetitive (neconcurentiale), prin care investitorul indica numai valoarea pe care doreste sa o adjudece; Emitentul stabileste prin prospectul de emisiune limita maxima privind ponderea ofertelor necompetitive in valoarea totala a emisiunii (10% in conditiile actuale). La momentul adjudecarii emisiunii aceste oferte sunt incluse cu prioritate in volumul total al emisiunii, cu conditia incadrarii volumului acestora in procentul maxim acceptat, conform prospectului de emisiune. Adjudecarea ofertelor se realizeaza la pretul mediu ponderat sau rata medie ponderata a dobanzii ofertelor competitive acceptate in licitatie. In cazul in care ofertele necompetitive depasesc valoarea maxima admisa din total emisiune, alocarea va fi efectuata aplicandu-se principiul proportionalitatii.

5.2 Metoda de adjudecare a pretului emisiunii - Metoda pretului multiplu care presupune alocarea titlurilor de stat pentru ofertele acceptate la pretul (pentru titluri de stat pe termen scurt) sau rata dobanzii (pentru titluri de stat pe termen mediu si lung), oferite de investitori, pana la adjudecarea completa a emisiunii. In baza ofertelor de cumparare acceptate la preturi sau rate ale dobanzii diferite se calculeaza un pret sau o rata a dobanzii medii de adjudecare.

Formule de calcul standard:

a) titluri de stat pe termen scurt, cu discont

(d x r)

P = 1 - (d x r)/360

in care:

P = pretul titlului cu discont (exprimat cu 4 zecimale);

d = numar de zile pana la scadenta;

r = rata discontului (exprimata cu doua zecimale);

Y = randamentul (rata dobanzii) exprimat cu doua zecimale;

b) titluri de stat pe termen mediu si lung, cu dobanda (cupon fix)

D = VN x d x (z/365)

365 (sau 366 pentru an bisect)

unde:

D = dobanda de plata (cuponul);

VN = valoarea nominala totala;

d = rata dobanzii (cuponului);

z = numarul de zile pentru care se calculeaza dobanda (din perioada de cupon);

si

D = VN x r/frecventa anuala a cuponului,

unde:

D = dobanda (cupon);

VN = valoarea nominala;

r = rata cuponului;

frecventa anuala a cuponului = 1, pentru plata anuala; 2, pentru plata semianuala; 4, pentru plata trimestriala.

Ministerul Economiei si Finantelor isi rezerva dreptul ca suma imprumutata aferenta unei

serii de titluri de stat sa fie majorata, micsorata sau anulata, in functie de necesitatile de

finantare si/sau de nivelul randamentului (ratei dobanzii) pe care emitentul il accepta in

raport cu conditiile oferite de piata.

5.3 In urma adjudecarii licitatiei, rezultatele se publica pe website mfinante.ro.

6. Piata Secundara

Piata secundara reprezinta un sistem multilateral care faciliteaza intalnirea (tranzactionarea), in mod nediscriminatoriu, a cererii si ofertei vanzatorilor si cumparatorilor de titluri de stat.

Tranzactiile se pot realiza prin intermediul:

• Pietei secundare administrate de Banca Nationala a Romaniei, pe care se pot tranzactiona titluri de stat pe termen scurt, mediu si lung utilizand serviciile intermediarilor autorizati: dealerii primari, institutii de credit, societati de servicii de investitii financiare, care pot tranzactiona exclusiv in nume si cont propriu, dar care au obligatia sa afiseze cotatii de pret ferme si/sau informative la ghiseele de lucru pentru clientii acestora interesati de tranzactionarea titlurilor de stat.

• Pietei secundare administrate de Bursa de Valori, pe care se pot tranzactiona titluri de stat pe termen mediu si lung, utilizand serviciile intermediarilor autorizati (a se vedea website bvb.ro, sectiunea ‘Intermediari”).

7. Dealeri primari

1. ABN AMRO BANK ROMANIA S.A. (Royal Bank of Scotland)

2. Alpha Bank Romania

3. BRD – Groupe Societe Generale

4. Banca Comerciala Romana

5. Banca Transilvania

6. Bancpost

7. CEC Bank S.A.

8. Citibank Romania

9. ING BANK N.V. AMSTERDAM - Sucursala Bucuresti

10. MKB RomExTerra Bank

11. Raiffeisen Bank S.A.

12. Unicredit Tiriac Bank

8. Regimul fiscal

Persoane fizice - Veniturile din dobanzile aferente detinerii titlurilor de stat pana la scadenta de catre persoanele fizice, nu sunt supuse impozitarii, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal. Veniturile obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat (castigul de capital) se impoziteaza.

Persoane juridice - Veniturile generate de achizitionarea/detinerea/tranzactionarea titlurilor de stat (dobanzi si castiguri de capital) de catre persoanele juridice, sunt supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.

9. Cadrul juridic care reglementeaza piata primara si secundara a titlurilor de stat:

• Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr.2509/2008 pentru aprobarea Regulamentului privind operatiunile cu titluri de stat emise in forma dematerializata;

• Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr.11/2005 privind piata primara a titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei;

• Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr.12/2005 privind piata secundara a titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei;

• Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr.2231/2008 privind titlurile de stat ce urmeaza a fi tranzactionate si pe piata reglementata administrata de S.C. Bursa de Valori S.A.

• Ordin nr.2461/2007 privind aprobarea caracteristicilor titlurilor de stat si procedurilor privind contractarea datoriei publice guvernamentale prin emiterea de titluri de stat de tip benchmark (Anexa nr.3)

10. Calendarul de emisiuni titluri de stat pana la sfarsitul anului 2008

Certificate de trezorerie cu discont - licitatiile se organizeaza in a doua si a patra saptamana din luna, avand ca data de licitatie ziua de miercuri si data de decontare ziua de vineri.

Obligatiuni de stat cu dobanda, de tip benchmark - licitatiile se organizeaza in prima si a treia saptamana a lunii, avand ca data de licitatie ziua de joi si data de decontare ziua de luni.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

stat, bull, titlurititlurilor, valoarea, piatadobanzii, data, termenrata, emisiunii, mediudobanda, bank, nominalacumparare, emisiune, sunt