IMM-urile cer reducerea, comasarea, simplificarea celor 276 formulare fiscale

IMM-urile cer reducerea, comasarea, simplificarea celor 276 formulare fiscale Data: 6 martie 2013   Ora: 14:18

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat in perioada 25 februarie – 5 martie 2013 o consultare ce vizeaza aprecierea intreprinzatorilor privind domeniul formularelor fiscale, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul portalului www.immromania.ro si la nivelul membrilor portalului si ai CNIPMMR.

Respondentii acestui sondaj sunt in proportie de 43% microintreprinderi, 43% intreprinderi mici si 14% intreprinderi mijlocii.

La intrebarea, „Cum credeti ca este numarul de formulare fiscale existent in prezent?”, toti respondentii apreciaza ca numarul acestora este foarte mare, in timp ce la intrebarea, „Cum apreciati indeplinirea obligatiilor Dvs. de completare si depunere a formularelor fiscale?”, 71% dintre intreprinzatorii chestionati considera completarea si depunerea formularelor fiscale drept greoaie si birocratica, iar 43% - consumatoare mare de timp.

Referitor la necesitatea unei imbunatatiri in domeniul formularelor fiscale, toti respondentii s-au pronuntat in favoarea unei imbunatatiri, indicand faptul ca ele sunt necesare in mare masura.

In ceea ce priveste masurile considerate oportune pentru imbunatatirea domeniului formularelor fiscale, 50% din respondenti au indicat necesitatea folosirii practicii formularului unic, 30% - reducerea numarului actual de formulare fiscale, iar 20% au propus comasarea formularelor existente.

La intrebarea „Ce propuneri concrete de reducere/simplificare/comasare de formulare fiscale aveti (cu mentionarea formularului fiscal vizat si a propunerilor concrete)?”, raspunsurile au vizat:

- Folosirea unui formular unic prin intermediul unui soft (bun si cu interfata prietenoasa), care sa realizeze distributia automata a platilor;

- Folosirea practicii formularului unic;

- Colaborarea departamentelor autoritatilor publice competente intre ele;

- Completarea a doar 3 formulare fiscale:

1. Unul adresat persoanelor juridice - si care sa includa toate informatiile de interes fiscal: TVA, impozit profit/venit, accize, etc. - cu o frecventa, care poate fi discutata cu toti partenerii implicati;

2. Unul adresat persoanelor fizice, PFA, I.I., etc. - si care sa includa toate tipurile de venituri care pot fi generate in urma desfasurarii unor activitati si care sa urmareasca corecta impozitare a tuturor veniturilor;

3. Actualul formular 112 care este bine structurat, logic in completare si care include toate informatiile de natura salariala si fiscala care sunt de interes, si pentru angajati si pentru BAS/BS/BASS/AJOFM.

- Existenta a doar 3-4 formulare fiscale, care sa fie logice in completare, cat mai cuprinzatoare, ar asigura realizarea obiectivului de corecta si echitabila impozitare si respectarea principiului care spune ca marirea bazei de impozitare este mai eficienta decat practicarea unor impozite mari. Frecventa depunerii acestor formulare poate fi stabilita in functie de criterii diverse;

- Consultarea si a specialistilor contabili care sunt, in ultima instanta, ultima veriga afectata de extrem de multele formulare care trebuie completate/depuse pentru fiecare an fiscal;

- Introducerea formularului unic on-line; toate formularele trebuie sa fie disponibile a fi completate on-line si semnate electronic;

- Introducerea posibilitatii ca toate declaratiile fiscale sa poata fi semnate cu certificat digital.

CNIPMMR a formulat urmatoarele propuneri de reducere si simplificare a sistemului declaratiilor fiscale:

- Reducerea sub 150 a celor 276 de declaratii fiscale

Una dintre marile probleme cu care se confrunta intreprinzatorii este numarul si diversitatea foarte mare de declaratii fiscale pe care o firma este obligata sa le depuna pentru diverse situatii.

O parte dintre aceste declaratii, in numar de 276, poate fi vizualizata si descarcata de pe site-ul ANAF.

CNIPMMR considera ca printr-o analiza serioasa a acestor declaratii/formulare foarte multe dintre ele ar putea sa fie comasate astfel incat numarul declaratiilor sa scada in prima faza sub 150.

Un prim pas ar putea fi comasarea tuturor declaratiilor/formularelor care au legatura cu vectorul fiscal al firmei, date de contact, adresa etc. Cu referire in primul rand la comasarea formularelor de la numarul 010 pana la 098, adica 17 formulare comasate in formularul 010, care sa fie mai cuprinzator.

In vederea sprijinirii intreprinzatorilor, reprezentantii CNIPMMR ca pe site-ul ANAF sa fie introdusa o rubrica unde sa se poata face propuneri pentru simplificarea si reducerea numarului de declaratii si pe baza acestora Ministerul Finantelor Publice si ANAF sa reduca numarul acestora.

2. Propuneri de vizualizare online

O alta propunere a CNIPMMR este reducerea timpului pe care o firma il pierde cu intocmirea, depunerea si tinerea evidentei tuturor acestor declaratii, ar fi posibil daca toate aceste formulare s-ar putea transmite online catre ANAF, iar firmele sa aiba acces la toate aceste informatii pe care sa le poata vizualiza online in cadrul dosarului fiscal personal. O reducere a numarului de declaratii/formulare fiscale si nefiscale pe care o firma trebuie sa le intocmeasca in diverse situatii ar crea o imagine favorabila pentru invesitorii straini, mai putina bataie de cap pentru firme si contabilii lor si ar fi un puternic stimul pentru incurajarea mediului de afaceri.

3. Propuneri de comasare a declaratiilor pe termen mediu

a. Unificarea declaratiilor care au legatura cu TVA (D300, D390, D394)

In prezent pentru declararea TVA-ului aferent operatiunilor interne cat si intracomunitare exista 3 declaratii obligatorii D300 (decontul de TVA), D 390 (declaratia privind operatiunile intracomunitare) si D394 (declaratia privind achizitiile si livrarile cu TVA la si de la parteneri din Romania). Din pacate cele 3 declaratii nu de putine ori sunt intocmite eronat si/sau incomplet din mai multe motive printre care: reglementari legislative interpretabile, slaba pregatire a celor care le intocmesc, neprimirea in timp util a tuturor informatiilor si documentelor pentru a le putea intocmi corect si/sau complet etc.

b. Comasarea declaratiilor D 205 in D 112

Incepand cu anul 2011 s-a introdus declaratia unica 112 care a cumulat mai multe declaratii fiscale simplificand si reducand birocratia si timpii pierduti cu declararea acestora. Daca in aceasta declaratie apar disctinct obligatiile de CAS si SOMAJ retinute la sursa de la fiecare angajat disctinct pe CNP-ul fiecaruia, membrii CNIPMMR propun ca si IMPOZITUL PE SALARIU deasemenea retinut la sursa sa fie trecut pe CNP-ul fiecaruia, astfel s-ar elimina intocmirea si depunerea declaratiei 205 care incepand cu anul 2013 va inlocui fisele fiscale si va cuprinde in fapt impozitul pe salariu pe fiecare angajat.

CNIPMMR solicita ca toate declaratiile/deciziile/ actele pe care o persoana (juridica si/sau fizica romana si/sau nerezidenta) trebuie sa le depuna la ANAF/MFP sa aiba un numar unic si sa nu existe declaratii/decizii/alte acte fara codificare.

De asemenea se propune realizarea unei codificari unitare a tuturor acestor formulare (fiscale si parafiscale), dupa o anumita logica, astfel incat un document/declaratie, etc. sa fie usor de utilizat.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

fiscale, formulare, cnipmmrdeclaratii, formularelor, numarulsunt, fiscal, propuneriunic, declaratiilor, anafcomasarea, reducerea, formularuluiputea, sisau, acestora