Fonduri structurale

Fonduri structurale Data: 27 iulie 2011   Ora: 10:56

Obiectivul Fondurilor structurale este de a reduce discrepantele din dezvoltarea regiunilor si de a sprijini coeziunea sociala si economica din interiorul Uniunii Europene Prin urmare, Comisia Europeana cofinanteaza proiecte regionale din statele membre. Totusi, trebuie subliniat faptul ca sprijinul direct pentru cofinantarea investitiilor IMM-urilor se poate acorda doar IMM-urilor din regiunile mai putin dezvoltate economic (asa-numitele regiuni de „convergenta”). In alte regiuni, a fost acordata prioritate actiunilor cu un efect de parghie ridicat (de exemplu formare in domeniul antreprenoriatului, servicii de sprijin, incubatoare de afaceri, mecanisme de transfer de tehnologie, activitati in retea etc.) in comparatie cu sprijinul direct furnizat IMM-urilor individuale.

Va atragem atentia ca gestiunea programelor si selectia proiectelor se realizeaza la nivel national si/sau regional.

Pentru perioada 2007-2013, strategia si resursele politicii de coeziune (Fondul European de Dezvoltare Regionala [FEDR], Fondul Social European [FSE] si Fondul European de Coeziune) sunt grupate in cadru a trei obiective prioritare, cu un buget total de 347,41 miliarde €:
• Convergenta: accelerarea convergentei economice a regiunilor mai putin dezvoltate (81,54% din buget);
• Competitivitate regionala si ocuparea fortei de munca: intarirea competitivitatii si atractivitatii regionale, precum si sprijinirea lucratorilor si a companiilor in adaptarea la schimbarile de natura economica (15,94% din buget);
• Cooperarea teritoriala europeana: intarirea cooperarii transfrontaliere, transnationale si interregionale (2,52% din buget).

I. Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR)

FEDR este cel mai important instrument financiar comunitar de care beneficiaza IMM-urile. Scopul sau este de a reduce discrepantele din dezvoltarea regiunilor si de a sprijini coeziunea sociala si economica din interiorul Uniunii Europene.

FEDR cofinanteaza activitati dintr-o multitudine de domenii care urmaresc sa intareasca crearea si competitivitatea IMM-urilor:

1. antreprenoriat, inovatie si competitivitate a IMM-urilor (precum mentorat in antreprenoriat, tehnologii inovatoare, implementarea sistemelor de management in IMM-uri, ecoinovatie, utilizarea mai eficienta a TIC);
2. imbunatatirea mediului regional si local pentru IMM-uri (de exemplu, accesul la capital pentru IMM-uri aflate in etapele de pornire si de expansiune, infrastructura de afaceri si servicii de sprijin pentru IMM-uri, cercetare si dezvoltare tehnologica si capacitati de inovare locale si regionale, cooperare in materie de afaceri si capacitati de inovare);
3. cooperarea interregionala si transfrontaliera a IMM-urilor;
4. investitii in resurse umane (alaturi de finantari din Fondul Social European). Spre deosebire de alte surse de finantare comunitara, programele FEDR nu sunt gestionate direct de Comisie, ci de autoritatile nationale si regionale. De asemenea, acestea au rolul de puncte de contact pentru depunerea cererilor de finantare si pentru selectia proiectelor.

II. Fondul Social European

Pentru perioada 2007-2013, Fondul Social European finanteaza masuri de anticipare si de gestionare a schimbarilor economice si sociale, beneficiind de numeroase oportunitati de finantare pentru IMM-uri.

Cele patru domenii principale de actiune din cadrul obiectivului „Competitivitate regionala si ocuparea fortei de munca” sunt:

1. cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor;
2. intensificarea accesului la locuri de munca si a participarii pe piata muncii;
3. consolidarea incluziunii sociale prin combaterea discriminarii si prin facilitatea accesului pe piata muncii a persoanelor dezavantajate;
4. promovarea parteneriatului pentru reforma in domeniile ocuparii fortei de munca si incluziunii.

In regiunile mai putin prospere, fondul se concentreaza asupra promovarii ajustarii structurale, a cresterii si a crearii de locuri de munca. In acest scop, ESF finanteaza in cadrul obiectivului „Convergenta”:
1. eforturile de extindere si de imbunatatire a investitiilor in capitalul uman, in special prin imbunatatirea sistemelor de educatie si pregatire;
2. actiunile menite sa dezvolte capacitatile institutionale si eficienta administratiilor publice la nivel national, regional si local.

III. Fondul pentru Dezvoltare Rurala

Pe perioada 2007-2013, Fondul pentru Dezvoltare Rurala se concentreaza asupra a trei axe tematice: imbunatatirea competitivitatii agriculturii si silviculturii, protectia mediului si a zonelor rurale, ameliorarea calitatii vietii si diversificarea economiei rurale. Cea de-a patra axa introduce de asemenea posibilitati privind abordarile locale ascendente ale dezvoltarii rurale. Pentru fiecare set de prioritati, statele membre pregatesc strategii nationale de dezvoltare rurala, pornind de la urmatoarele sase orientari strategice comunitare:

1. imbunatatirea competitivitatii agriculturii si silviculturii;
2. imbunatatirea mediului si a zonelor rurale;
3. imbunatatirea calitatii vietii din zonele rurale si incurajarea diversificarii;
4. construirea de capacitati locale pentru ocuparea de locuri de munca si pentru diversificare;
5. traducerea prioritatilor in programe;
6. complementaritatea instrumentelor comunitare.

IV. Resursele comune europene pentru microintreprinderi si intreprinderi mijlocii (JEREMIE)

JEREMIE este o initiativa comuna a Comisiei Europene, a Fondului European de Investitii si a Bancii Europene de Investitii. Initiativa urmareste ameliorarea accesului la finantari pentru microintreprinderi si intreprinderi mijlocii si, in special, furnizarea de microcredite, de finantari de capital de risc sau de garantii si alte forme de finantare inovatoare. Se acorda prioritate finantarii unei afaceri proaspat demarate, transferului de tehnologie, fondurilor destinate tehnologiei si inovatiei, precum si microcreditelor.

JEREMIE este administrat ca o parte integranta a programelor Fondului European pentru Dezvoltare Regionala, iar proiectele sunt selectate la nivelul regional si national corespunzator. Au fost lansate operatii JEREMIE in noua state/regiuni membre UE. Alte actiuni sunt in curs de negociere (Insulele Canare in Spania, cateva regiuni din Italia si Malta).

Va rugam sa retineti ca gestiunea programelor si selectia proiectelor se realizeaza la nivel national si/sau regional.

V. Joint Action to Support Micro-finance Institutions in Europe - JASMINE - (Actiunea comuna de sprijinire a institutiilor de microfinantare din Europa)

JASMINE este o initiativa comuna a Comisiei Europene, a Fondului European de Investitii si a Bancii Europene de Investitii si completeaza initiativa JEREMIE. Initiativa urmareste dezvoltarea ofertei de microcredite in Europa prin intermediul a doua actiuni principale: prin furnizarea de asistenta tehnica institutiilor de microfinantare pentru a le ajuta sa fie intermediari financiari credibili si pentru a obtine capital intr-un mod mai facil, precum si prin finantarea activitatilor institutiilor financiare nebancare, pentru ca acestea sa poata acorda un numar mai mare de imprumuturi.

Obiectivul programului este de a imbunatati accesul la finantare al intreprinderilor mici, al persoanelor somere sau al persoanelor fara un loc de munca in prezent, care ar dori sa devina prestatori de activitati independente, dar care nu au posibilitatea de a accesa servicii bancare traditionale. Acest program a debutat in 2009 cu o faza-pilot de trei ani si cu un capital initial de 50 milioane €.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

fondul, european, muncaeuropene, dezvoltare, imbunatatireaimm-urilor, regionala, regionalsunt, initiativa, investitiifinantare, imm-uri, ruralejeremie, fedr, capital