Cum iti maresti sansele de a lua un credit pentru afacerea ta

Cum iti maresti sansele de a lua un credit pentru afacerea ta Data: 21 iulie 2011   Ora: 14:54

Este bine cunoscut faptul ca piata creditelor s-a confruntat cu o criza severa. Cele mai multe banci au inasprit conditiile de creditare in mod considerabil, ceea ce face mai dificila obtinerea unei finantari pentru o intreprindere solvabila.

Dar exista masuri pe care le poti lua pentru a creste sansele de a obtine un imprumut pentru afaceri.

Dupa excesele de creditare din ultimii ani, majoritatea bancilor au in prezent o abordare traditionala in ceea ce priveste acordarea imprumuturilor comerciale: pun accent pe caracterul debitorului, capacitatea sa de rambursare a datoriei, capitalul firmei si colaterale existente, raportate la conditiile actuale de piata.

Pentru a creste sansele de finantare, analizeaza care este situatia firmei tale in ceea ce priveste:

Caracterul

Acest lucru se refera in special la managementul companiei tale. Care este reputatia ta in comunitatea si industria din care faci parte in ceea ce priveste modul in care tratezi clientii si angajatii? Iti asumi responsabilitatea pentru actiunile pe care le iei si pentru rezultatele obtinute - bune si rele? Iti indeplinesti obligatiile in timp util?

Capacitatea de plata

Cu alte cuvinte, cat de multe datorii poate sa sustina afacerea ta pentru a functiona in parametrii normali? Functionarul bancar poate calcula diferite rapoarte financiare si compara cu indicatori de reper din cadrul industriei pentru a evalua capacitatea firmei tale de a sustine datoriile.

Capitalul

Cat de bine capitalizata este afacerea ta? Cele mai multe banci vor dori sa vada cat ai investit personal in afacere inainte de a decide daca vor acorda creditul.

Colateral

Bancile vor cere o sursa secundara de rambursare, cunoscuta sub numele de garantie sau colateral. Colateralul ia de obicei forma unor active corporale pe care banca le poate converti rapid in numerar, daca este necesar, precum activele imobiliare si echipamentele. Proprietarii de intreprinderi care furnizeaza servicii si care de obicei nu detin active corporale trebuie sa gajeze bunuri personale, cum ar fi case sau apartamente.

Conditii economice

Aceasta se refera la starea generala a economiei, precum si la conditiile de piata din industria ta. Evident, conditiile economice cu care ne confruntam in prezent nu sunt ideale pentru un imprumut, dar unele industrii inregistreaza rezultate mai bune decat altele.

In plus, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a-ti spori sansele de contractare a unui credit este sa fii proactiv. Multi oameni de afaceri isi contacteaza bancherul in momentul in care afacerea lor se confrunta cu probleme financiare majore si au nevoie de bani. Aceasta este probabil cea mai nedorita perioada pentru a-ti vizita bancherul.

Fii pregatit atunci cand programezi o intalnire cu banca. Asta inseamna sa stii exact motivul pentru care ai nevoie de credit, suma pe care ai nevoie sa o imprumuti, cand si cum intentionezi sa platesti creditul si ce garantii detii pentru a securiza imprumutul. De asemenea, ofera informatii financiare detaliate, inclusiv extrase de cont ale afacerii si personale, situatiile financiar-contabile – de exemplu bilantul contabil, precum si planul de afaceri.

Asigura-te ca toate inregistrarile financiare si informatiile sunt actualizate la zi.

De asemenea, pentru a demonstra bancii ca esti un bun platnic, asigura-te ca esti la zi cu plata obligatiilor catre stat si ca previziunile de vanzari si ale fluxului de numerar se bazeaza pe ipoteze rezonabile si realiste.

Vezi si Modalitati de finantare a unui IMM

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

conditiile, financiare, poateafacerea, capacitatea, nevoiesansele, tale, privesteafaceri, firmei, piataprecum, active, referanumerar, obicei, corporale