20 miliarde euro blocate inutil in capitalul de lucru in Europa Centrala si de Sud-Est

20 miliarde euro blocate inutil in capitalul de lucru in Europa Centrala si de Sud-Est Data: 28 ianuarie 2013   Ora: 11:43

Numarul companiilor care utilizeaza la maxim cea mai la indemana forma de lichiditate si cel mai ieftin tip de finantare- capitalul de lucru (working capital)- este inca redus, conform celui mai recent raport Ernst & Young dedicat managementului capitalului de lucru All tied up Central & South East Europe.

De la mijlocul anului 2008, peisajul economic a fost schimbat profund de criza economica globala, iar vulnerabilitatea mai multor industrii si companii a devenit evidenta. De asemenea, multe surse traditionale de finantare au disparut sau au devenit din ce in ce mai limitate, ca de exemplu imprumuturile bancare.

In aceasta situatie, atentia data de companii managementului capitalului de lucru a devenit extrem de importanta, chiar cheia supravietuirii lor in anumite cazuri, in conditiile in care imbunatatirea managementului capitalului de lucru ajuta companiile sa elibereze lichiditati. Ulterior, de exemplu, excesul de cash poate fi reinvestit in firma, poate fi utilizat pentru rambursarea imprumuturilor sau distribuit actionarilor.

Performanta capitalului de lucru s-a deteriorat in CSE

Intreprinderile din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE) au experimentat deteriorarea performantei capitalului de lucru in 2011 comparativ cu 2010, cu indicatorul cheie cash-to-cash (C2C) inregistrand o crestere de 12%.

Rezultatele din acest an arata ca cele 150 de companii analizate au, la nivel agregat, 20 de miliarde euro in numerar blocate inutil in capitalul de lucru. Suma echivaleaza cu 8% din veniturile din vanzari, o suma similara cu cea de acum 12 luni. In plus, alte 2 miliarde euro s-au adaugat capitalului de lucru in 2011 comparativ cu 2010, ceea ce inseamna o crestere mai mare de 10%. Aceste cifre arata ca, in medie, exista oportunitatea de reducere a capitalului de lucru cu o suma echivalenta a 8% din vanzarile anuale ale companiilor analizate.

Performanta mai scazuta a capitalului de lucru in 2011 (cu exceptia sectorului de petrol si gaze) s-a datorat managementului neperformant al creantelor si stocurilor, care a fost partial neutralizat de intarzierea platilor catre furnizori. Deteriorarea performantei creantelor reflecta partial impactul inrautatirii conditiilor economice si de credit in unele tari din Europa Centrala si de Sud-Est in cursul anului 2011.

Performanta in Europa Centrala si de Sud-Est vs. cea din Statele Unite si Europa de Vest

Studiul a relevat faptul ca, incepand din anul 2005, scaderea totala a C2C pentru companiile din CSE a fost limitata la 3%. Aceste rezultate indica un nivel semnificativ mai scazut al performantei intreprinderilor din CSE in comparatie cu cele din SUA si Europa - care au raportat o scadere a C2C de 4% in comparatie cu 2005.

Performantele divergente ale capitalului de lucru, atunci cand analizam tarile din CSE versus cele din Europa de Vest sau SUA , pot fi puternic influentate de practicile de plata locale, reglementarile si discrepantele in stadiile de intarziere a platilor si cazurile de neplata (iar, ulterior, in politicile de stabilire a provizioanelor si write-offs). De asemenea, se poate observa o diferenta de perspectiva intre cele doua regiuni in atentia acordata managementului lichiditatilor si eficientizarii proceselor in managementul capitalului de lucru.

Ce ar trebui sa faca managementul?

In prezent, managementul ar trebui sa puna in discutie modul de gestionare a capitalului de lucru in organizatiile in care lucreaza. De aceea, trebuie sa se plece de la intrebarea daca exista o cultura a cash-ului in aceste organizatii, daca se aplica instrumente si proceduri pentru a monitoriza performanta capitalului de lucru, daca exista un sistem de urmarire a disputelor cu clientii si de eradicare a cauzelor acestor dispute sau daca exista o strategie concentrata de colectare a creantelor si daca nivelul platilor este monitorizat.

Perspectivele pentru 2013

"Revenirea usoara a pietelor Europene prevazuta pentru 2013 ar putea avea efecte mixte asupra capitalului de lucru, din moment ce cresterea vanzarilor si a castigurilor ar putea scadea riscul de credit si nevoia de provizionare. Cu toate acestea, finantarea cresterii afacerii si a capitalului de lucru pune o presiune suplimentara asupra bilantului companiilor. Deoarece criteriile de creditare nu vor deveni mai laxe pe termen scurt, finantarea cresterii afacerilor ar putea fi chiar mai dificila. In aceste conditii, sursele interne de finantare, cum ar fi eliberarea de numerar din capitalul de lucru, merita mai multa atentie", explica Lars Wiechen, Director Executiv, Evaluare si Modelare Financiara, Ernst & Young Romania.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

lucru, capitalului, europamanagementului, exista, performantapoate, devenit, companiicentrala, managementul, puteacreantelor, suma, performanteisud-est, platilor, capitalul