Un startup trebuie sa profite de fiecare oportunitate care i se iveste

Peter Barta, Director Executiv FPP si Fondator VentureConnect

Un startup trebuie sa profite de fiecare oportunitate care i se iveste Data: 9 mai 2012   Ora: 11:49

Care sunt obiectivele Fundatiei VentureConnect? In ce masura au fost atinse aceste obiective, de la infiintarea acesteia pana in prezent?

Ca orice institutie ce isi propune demararea unor proiecte importante pornim cu planuri ambitioase. Am infiintat Fundatia VentureConnect din dorinta de a aduce si mai multa unitate proiectului si totodata pentru a permanentiza relatiile stabilite prin seria de evenimente VentureConnect. Pana in prezent, prin intermediul VentureConnect s-au finalizat doua investitii importante: prima in compania TJOBS.ro, o platforma de recrutare online, iar cea de-a doua pentru BITTNET Systems, lider de piata in sectorul de Network Training. Urmatoarea intalnire are loc pe 31 mai, la Hotel Intercontinental, iar proiectele pot fi depuse pana saptamana viitoare, pe 18 mai.

Sunt incantat sa fac parte din cadrul a doua initiative laudabile pentru Romania: Fundatia Post Privatizare cu programe de mentorat precum S4S Romania si Business Mentoring Program si Fundatia VentureConnect cu programele VentureConnect, Venture Mentoring – seria de intalniri lunare de mentorat si Angel Connect – o comunitate digitala de business angels din Romania.

Sunt managerii romani receptivi la programele si trainingurile pentru antreprenoriat?

Ne place sa credem ca da, de vreme ce avem cursanti pentru fiecare sesiune in parte, atat pentru S4S Romania, cat si pentru BMP. In plus, de la o intalnire la alta am remarcat o crestere atat a proiectelor participante in cadrul sesiunilor de pitching VentureConnect, cat si la cursurile organizate de Fundatia Post Privatizare. Un alt detaliu important este ca, in general, interesul pentru antreprenoriat a crescut. Cu cat mai multi tineri aleg sa isi inceapa propria afacere sau sa gandeasca un plan de business relevant pentru ideea lor, cu atat mai mari sunt sansele ca sectorul de IMM-uri sa creasca in timp si sa livreze proiecte antreprenoriale scalabile.

Ce program dedicat antreprenorilor s-a bucurat de cel mai mare succes?

Pana in prezent, VentureConnect a fost intalnirea pentru care antreprenorii si investitorii au aratat cel mai mare interes. De altfel, din 2010 pana in prezent initiativa pornita alaturi de colegii nostri de la Biris Goran (www.birisgoran.ro) a facut pasi importanti. Am organizat pana acum atat intalniri in tara, Cluj-Napoca si Timisoara, urmand ca pe data de 31 Mai sa aiba loc cea de-a cincea editie VentureConnect in Bucuresti.

In ultimul an, am primit proiecte din Europa de Sud-Est si Centrala, ceea ce ne demonstreaza ca, in timp, putem transforma intalnirea VentureConnect intr-un hub investitional atat pentru Romania cat si pentru tarile din jur.

Care sunt principalele obstacole pe care le intampina antreprenorii romani?

Cred cu tarie faptul ca principalul obstacol al unui antreprenor este reprezentat de el insusi, important fiind cum poate acesta sa il depaseasca. Solutia multor probleme consta in propria pricepere, viziune dar si capacitatea de a isi asuma riscuri. Cei care sunt dispusi sa investeasca atat timp, cat si resurse financiare trebuie sa invete din esecuri si sa mearga mai departe, iar proiecte pentru S4S Romania, Business Mentoring Program sau VentureConnect le pot oferi structura necesara unei afaceri scalabile.

Cum ati caracteriza mediul de afaceri din Romania, in comparatie cu cel din Occident?

Mediul de afaceri din occident se misca intr-un ritm mai alert si mai organizat, cu atat mai mult foarte bine conturat. In timp, consider ca si ecosistemul antreprenorial romanesc va reusi sa se dezvolte intr-o directie unitara si cu o eficienta sporita in a gandi un business profitabil. Pe viitor, insa, este imperativ ca antreprenorii romani sa invete sa fie si buni manageri ai companiilor lor, tocmai pentru a combate ideea formata ca suntem doar dezvoltatori talentati, dar ducem lipsa de intuitie in afaceri.

In opinia dumneavoastra, care este cheia succesului pentru un startup?

A avea o afacere de succes implica atentie, multa munca si cat mai multa inspiratie. Imi este greu sa cred ca antreprenorii urmaresc anumiti pasi si iata, in cel mai scurt timp, obtin rezultate concrete. Un startup trebuie sa profite de fiecare oportunitate care i se iveste, sa invete, sa testeze si sa regandeasca afacerea daca aceasta se arata a fi neprofitabila. Teoriile in care totul merge bine de la bun inceput sunt pura fictiune, insa intr-adevar e nevoie de o doza mare de tact pentru a avea succes pe termen lung.

In urma experientei acumulate, ce sfaturi le-ati oferi tinerilor antreprenori?

Tinerii antreprenori trebuie sa dovedeasca o vointa de fier, fiind cat mai deschisi catre inovatie si crestere. In prima etapa a dezvoltarii unei afaceri lucrurile pot parea ca merg de la sine, lin si fara prea mult efort. Dar pe parcurs cei care nu sunt suficient pregatiti sa se confrunte cu probleme imediate isi pierd increderea avuta initial, iar rezultatele mai putin imbucuratoare apar relativ repede.

Un detaliu care m-a ajutat de fiecare data a fost sa prioritizez absolut fiecare etapa a dezvoltarii unei afaceri si sa nu renunt la increderea debordanta in ceea ce fac. Intr-adevar, poate parea destul de banal, dar in final, lucrurile simple si eficiente ne aduc rezultatele concrete.

Urmatoarea intalnire VentureConnect are loc pe 31 Mai, la Hotel Intercontinental. Evenimentul este sprijinit de Allegro Group Romania (www.allegrogroup.ro) si Fundatia Post-Privatizare (www.postprivatizare.ro).

Efin.ro este partener media pentru intalnirea din 31 mai.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

ventureconnect, sunt, romaniaatat, afaceri, businesstimp, fundatia, prezentfiecare, proiecte, antreprenoriiprogram, mentoring, intalnirearomani, doua, invete