Prin munca si pasiune putem realiza lucruri la care ne e frica sa si visam

Horatiu Dumitras, General Manager Digital Data

Prin munca si pasiune putem realiza lucruri la care ne e frica sa si visam Data: 27 septembrie 2011   Ora: 15:14

Doctor in Management, Horatiu Dumitras joaca un rol cheie in cadrul companiei Digital Data, o afacere de familie fondata la inceputul anilor ’90. Aceasta este specializata in tiparirea si editarea cartilor stiintifice, fiind gandita dupa model german.

Ne puteti oferi cateva detalii despre compania Digital Data? In ce an a fost fondata, care este domeniul de activitate, ce servicii ofera si carui public se adreseaza?

Digital Data a fost fondata in 1992 cu capital german, initial ocupandu-se cu asamblarea de pc-uri si retele de pc-uri. Incepand cu anul 1995, compania s-a reorientat spre domeniile editura si tipografie. Editura este acreditata CNCSIS incepand cu anul 2006, iar in ceea ce priveste tipografia, putem spune ca suntem de marime mica spre medie. Publicul nostru tinta este compus pe de-o parte din cei interesati de cartea stiintifica, de cei interesati de domeniul Multi-Level Marketing si de cei interesati de literatura. Pe partea de tipografie putem satisface clientii care au tiraje mici si medii.

Care a fost motivul care v-a determinat sa incepeti aceasta afacere? Ce v-a atras la industria respectiva si cum v-a venit ideea de a infiinta compania?

Tatal meu a fost cel care a pus bazele companiei. Deoarece a lucrat mai multi ani in domeniul universitar si ca cercetator stiitific in domeniul IT (atat in Romania cat si in Germania), directiile companiei reflecta exact domeniile in care a activat. Practic, si-a folosit experienta acumulata in scopul dezvoltarii companiei, incercand sa realizeze in Romania o companie dupa modelul german. Cel mai frumos aspect al editurii este faptul ca putem sa materializam (publicam) lucrari ale unor oameni deosebiti din mai multe domenii, oameni care au ceva de spus si de lasat in urma generatiilor urmatoare. Este vorba de munca lor de cativa ani, concretizata in carti valoroase.

Care au fost modalitatile de finantare ale startup-ului? Ati putea sa ne spuneti care a fost investitia initiala si sursele acesteia?

Nu pot sa va spun exact cat a fost investitia initiala, insa pot sa va spun ca a fost vorba de o investitie integrala din resursele tatalui meu, investitie realizata treptat pe parcursul mai multor ani in functie de necesitatile de dezvoltare ale companiei.

Care au fost principalele obstacole si provocari cu care v-ati confruntat la startup? Cum ati reusit sa le depasiti?

Din cate stiu, problemele principale au fost instabilitatea legislativa si fluctuatiile majore imprevizibile ale cursului valutar. E de mentionat aici nationalizarea valutei si deprecierea in foarte scurt timp a leului din timpul guvernarii Stolojan. Aceste miscari nu pot fi prevazute de companiile neancorate politic. Atunci compania a avut de suferit pierderi majore. Prin reorientarea in domeniul editurii si a tipografiei, compania s-a redresat si a pornit pe un nou drum, bazandu-se aproape exclusiv pe piata interna.

Ce aduce nou pe piata compania dumneavoastra? Prin ce se diferentiaza serviciile oferite fata de concurenta?

Editura Digital Data a fost prima editura specializata pe cartile destinate domeniului Multi-Level Marketing, fiind lider in domeniu din 1995 pana in prezent. Colaborarea cu edituri de prestigiu din strainatate si selectia atenta a autorilor care sunt publicati plaseaza editura noastra in randul editurilor de calitate. De asemenea, cartile realizate in regie proprie (de la editare la realizarea fizica a cartilor) sunt de o tinuta impecabila, as putea spune printre cele mai bine realizate din tara.

Care sunt factorii determinanti care au contribuit la succesul editurii Digital Data?

Este vorba de calitatea cartilor publicate, pasiunea celor implicati in realizarea acestora, servicii de buna calitate, seriozitate si corectitudine in relatia cu partenerii si cu clientii nostri.

Privind in urma, exista vreo situatie in care acum ati fi procedat altfel?

Mi-e greu sa spun cum ar fi procedat tatal meu in anumite situatii de acum cativa ani. Eu ocup pozitia de manager al companiei de 1 an si aproape 2 luni. Cu siguranta au existat puncte ale evolutiei in care se putea actiona putin altfel. Din pacate, toti am trecut si trecem prin astfel de momente si nu avem cum sa revenim asupra lor. Asa e viata.

Aveti mentori? Ce impact au avut asupra carierei si afacerii dumneavoastra sfaturile acestora?

Nu am avut si nu am mentori. Parintii mei si unii profesori au jucat desigur un rol important in formarea mea, dar nu din postura de mentori. In general observ situatii si amanunte care incerc sa le folosesc in viata. Incerc sa selectez si sa aplic din calitatile altora, cele care mi se potrivesc si mie.

Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in urma experientei acumulate?

Cu vointa, creativitate, seriozitate, munca si pasiune se pot realiza lucruri la care parca ne e frica sa si visam. Din pacate, mediul in care traim in tara nu este unul sanatos din mai multe puncte de vedere, iar cei care vor sa reuseasca in mod cinstit trebuie sa depuna eforturi mult mai mari decat le-ar depune in situatie similara in tarile vest-europene. Depinde de fiecare cat de mult e dispus sa lupte cu piedicile existente.

Care sunt obiectivele si planurile dumneavoastra de viitor pe plan profesional?

In foarte scurt timp, Editura Digital Data va face un pas inainte in ceea ce inseamna imagine, printr-o rebranduire moderna, un site dinamic si atractiv, usor de parcurs si prin diversificarea domeniilor publicatiilor noastre. In ceea ce priveste Tipografia Digital Data, cu ajutorul programului Minimis, suntem pe cale sa finalizam retehnologizarea tipografiei cu masini de tipar moderne care vor duce implicit la o calitate superioara a tiparului, la scaderea timpului de executie si la preturi mai mici pentru clientii nostri.

In urma experientei acumulate, ce sfaturi le-ati oferi tinerilor antreprenori?

Sa aiba vointa, creativitate, seriozitate, pasiune si sa fie dispusi la efort in ceea ce fac. Sa-si urmareasca cu tenacitate telul si intr-un timp mai scurt sau mai lung il vor atinge. Follow up your dreams!

Daca este posibil, am dori sa aflam cate ceva despre dumneavoastra. Ce studii ati urmat, hobby-uri, experienta de munca, functii.

Sunt absolvent al Universitatii Tehnice Cluj-Napoca, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, detin un master si un doctorat in Management.

Am detinut functii precum inginer de sistem, redactor revista Popcorn, redactor si realizator radio Sonic, Impuls, CD Radio, director adjunct de publicitate Ziua de Ardeal, marketing manager Digital Data, manager Digital Data, director general al festivalelor nationale Delahoya si Transilvanian Summit, romanian artists manager festivalul Peninsula.

Printre hobby-urile mele se numara muzica electronica si sportul.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

digital, data, companieicompania, editura, caresunt, domeniul, managerdumneavoastra, urma,