Nu ne-am nascut antreprenori, ci devenim antreprenori

Marius Ghenea, Presedinte FIT Distribution

Nu ne-am nascut antreprenori, ci devenim antreprenori Data: 13 septembrie 2011   Ora: 14:04

Povestea de succes a lui Marius Ghenea incepe in 1994 cand fondeaza Flamingo Computers, impreuna cu alti doi fosti colegi de la facultatea de electronica. Compania pleaca de la zero si devine in doar 4 ani liderul pietei de calculatoare din Romania. Pe langa activitatea sa de business angel, investitor si antreprenor in serie, Marius Ghenea sprijina numeroase proiecte de formare si leadership pentru tineri si antreprenori consacrati.

Ne puteti oferi cateva detalii despre compania pe care o conduceti in prezent, FIT Distribution?

Am inceput acest proiect in anul 2002, dupa exitul Flamingo, iar FIT a fost gandit ca o investitie business-angel pe zona distributiei de componente de calculator. Afacerea a crescut de la un an la altul iar incepand din 2006, s-a repozitionat treptat pe comert online, atat cu produse IT si electronice, cat si prin dezvoltari organice dar si prin achizitii, cu alte tipuri de produse, ajungand in prezent sa fie al doilea mare jucator de pe piata e-commerce din Romania, dupa eMAG, cu o cifra de afaceri de peste 30 milioane euro in anul 2010 si cu estimarea unei cresteri in continuare, in 2011, de ca. 20% sau mai mult.

Tinand cont si de perioada specifica in care aceasta afacere s-a dezvoltat, mai ales din 2008 pana in prezent, cred ca este un rezultat foarte bun, iar perspectivele sunt in continuare pozitive, chiar in conditiile continuarii crizei economice. Oricum insa, FIT este doar una dintre investitiile mele business-angel, in prezent am investitii active in ca. 8 companii din diverse domenii de business (dupa cateva exit-uri reusite in ultimii ani, din alte proiecte in care am investit ca business-angel), nu doar in zona online, ci si in domenii traditionale, majoritatea fiind afaceri de tip start-up sau in prima faza de dezvoltare, cu rezultate foarte bune.

Ce anume v-a determinat sa lasati profesia de inginer si sa intrati in afaceri? Care au fost la inceput sursele de finantare, cat ati investit in Flamingo?

Dupa terminarea facultatii, am fost pe rand profesor (o ocupatie la care revin acum, dupa multi ani, ca si profesor de antreprenoriat in mai multe programe post-universitare EMBA), iar apoi inginer pe specializarea mea din facultate, electronica industriala, la RENEL. Lipsa de oportunitati reale de dezvoltare personala, foarte evidenta la inceputul anilor ’90 in companiile de stat, m-a determinat sa demisionez din acel job care parea atunci unul caldut si sigur, incepand o activitate antreprenoriala, alaturi de doi fosti colegi de facultate.

Evident, aceasta schimbare a insemnat renuntarea la ceva sigur dar fara perspective si intrarea intr-o activitate care, prin natura ei, insemna riscuri mai mari, dar putea sa imi ofere si satisfactii mult mai mari, atat in planul profesional si social, cat si in plan financiar. Privind in urma, a fost probabil cea mai buna decizie pe care am luat-o vreodata, chiar daca in primii ani (si chiar mai tarziu, dupa ce afacerea incepuse deja sa se dezvolte frumos), volumul de munca, de efort, ca si stres-ul si provocarile prin care am trecut au fost mult mai mari decat inainte.

Cu siguranta, am avut si sansa pe acest traseu nou pe care l-am ales in viata, am inceput probabil si la momentul potrivit (suficient de tanar pentru a nu avea tot felul de obligatii personale si la momentul in care piata de profil tocmai incepea sa se dezvolte rapid si in Romania), dar cred ca cel mai important element pentru acel prim start-up de succes a fost echipa cu care am inceput, in care fiecare dintre noi, dintre parteneri, am adus toate cunostintele, experienta, entuziasmul si eforturile noastre, le-am pus impreuna in mod fericit si aceasta complementaritate excelenta a resurselor si abilitatilor noastre a facilitat succesul de business.

Cu privire la sursele de finantare initiale, am facut foarte mult ceea ce se numeste "bootstrapping", adica am incercat sa minimizam costurile si resursele financiare necesare la inceput de drum (dedic printre altele un paragraf amplu, in cartea mea "Antreprenoriat", tehnicilor de bootstrapping pe care le pot folosi antreprenorii la start-up), iar pentru micile necesitati de capital circulant ale afacerii, am apelat la un imprumut de la o ruda apropiata in valoare de 3000 dolari, o suma care ar fi considerate foarte mica pentru nivelul finantarilor de azi, dar care atunci, in prima parte a anilor ’90, era importanta.

Care au fost principalele obstacole si provocari cu care v-ati confruntat la startup? Cum ati reusit sa le depasiti?

Cea mai importanta provocare a fost legata de formarea si dezvoltarea unei echipe excelente, o provocare careia i-am raspuns foarte bine, cred eu, tinand cont ca oamenii din echipa de baza a acelui inceput de drum sunt cu totii acum oameni bine realizati pe plan profesional si social, ei si-au demonstrat ulterior valoarea fie ca manageri in companie sau in alte companii mari si chiar in corporatii multinationale, unii dintre ei au devenit consultanti valorosi pe diverse domenii de business, iar nu putini dintre ei si-au infiintat, mai tarziu, propriile lor afaceri, demonstrand ca au invatat foarte bine de la noi, de la antreprenorii fondatori, si spiritul si practica antreprenoriale si le folosesc in prezent cu succes in companiile lor.

In ceea ce priveste obstacolele importante din acea perioada, cred ca cele mai mari au fost legate de mediul de business si legislativ total impredictibile (mai ales dupa 1996 si pana in 2000), ca si cele legate de finantare (atunci nu existau posibilitati de finantare bancara, sau oricum erau foarte limitate, si nici fonduri de investitii, business-angels sau alte tipuri de investitii private). Din pacate, constatam ca aceste probleme negative legate de impredictibilitate si de finantare revin in topul problemelor resimtite de antreprenori, 15 ani mai tarziu, deoarece cred ca si in ultimii ani, acestea au redevenit cele mai importante probleme ale antreprenorilor romani, mai ales ale celor aflati la inceput de drum.

Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in urma experientei acumulate?

Am invatat multe lucruri importante in acesti ani de experienta antreprenoriala, dublati de o experienta noua de investitor business-angel si de informatiile teoretice despre antreprenoriat pe care le-am dobandit in ultimii ani, de cand predau cursuri de antreprenoriat. Probabil cel mai important lucru pe care l-am invatat este ca elementul esential in succesul de business ramane elementul uman. Cu oameni excelenti, poti reface sau imbunatati un business plan si apoi il poti executa cu success, dar cu oameni nepotriviti sau pur si simplu lipsiti de merit si de valoare, nici cel mai bun plan de afaceri nu va putea fi implementat cu succes. De aceea, atunci cand discut proiecte de investitii, ma uit intotdeauna mult mai atent la oameni, decat la idei sau planuri de afaceri

Care sunt criteriile de selectare a echipei dumneavoastra? Cum motivati angajatii?

In momentul de fata, implicarea mea in dezvoltarea resurselor umane ale companiilor in care investesc este doar la nivel strategic si nu la nivel antreprenorial. Am constatat din experienta ca, in functie de tipul de afacere, de stadiul de dezvoltare al afacerii, de tipul antreprenorilor care conduc afacerea, elementele care tin de motivatie si dezvoltarea angajatilor pot sa difere destul de mult, de la un proiect la altul. Ceea ce inseamna ca nu poti face copy-paste, chiar daca anumite metode pot parea bune-practici in diverse companii, trebuie sa adaptezi aceste practici la nevoile reale, particulare, ale unei afaceri.

Asa ca, desi incerc sa ajut antreprenorii cu care investesc, mai ales in ceea ce priveste recrutarea si dezvoltarea pozitiilor cheie din companie, ei sunt aceia care iau deciziile finale si apoi le implementeaza, deoarece ei vor alcatui apoi o echipa impreuna cu acesti angajati, o echipa care trebuie sa functioneze cat mai bine!

Aveti mentori? Ce impact au avut asupra carierei si afacerii dumneavoastra sfaturile acestora?

In perioada mea initiala de dezvoltare antreprenoriala, nu am gasit mentori potriviti pe acest domeniu, deoarece eram in Romania primilor ani de dupa 1989 si inca nu se formasera modele reale antreprenoriale de succes, multi dintre oamenii de succes din acea perioada fiind false modele (afaceri piramidale gen Caritas) sau conectati cu fosta conducere politica a tarii. Am apreciat diversi antreprenori mari din business-ul global, oameni ca Bill Gates, Michael Dell, Steve Jobs sau Richard Branson, dar ei erau prea departe de Romania pentru a putea constitui adevarati mentori, in sensul unei relatii tipice intre un mentor si un discipol. Mentorii mei, in sens larg, au fost bunicul, tatal si fratele meu mai mare. Ei m-au ajutat, in toata perioada copilariei si mai tarziu, sa deprind principii de viata corecte, demne, si sa imbratisez niste valori fundamentale corecte, nealterate de goana dupa imbogatire peste noapte si dupa rezultate nemuncite, care a aparut destul de pregnant in anii de dupa Revolutie, in Romania.

In urma experientei acumulate, ce sfaturi le-ati oferi tinerilor antreprenori?

Doua sfaturi care dupa mine ar putea fi foarte importante sunt cele legate de oameni si de studiu. Este foarte important sa va alegeti de la bun inceput o echipa excelenta in jurul vostru, pentru ca numai asa veti realiza performanta de business (la fel ca in orice alt capitol al vietii). Omul sfinteste locul, asa cum bine spune o zicala romaneasca veche.

Cu privire la studiu, cu totii trebuie sa intelegem ca nu ne-am nascut antreprenori, ci devenim antreprenori. Iar aceasta "devenire" nu se poate realiza corect decat prin foarte mult studiu, fie el formal sau informal. Antreprenorii cei mai valorosi invata toata viata (chiar si aceia care au renuntat la facultate pentru a incepe afaceri), iar ei invata atat din carti sau din cursuri de specialitate, cat si din experienta personala, din experienta altora si, foarte important, din feedback-ul pe care il primesc de la echipa, de la angajati, de la clienti si de la toti cei care graviteaza in jurul afacerii.

Cu privire la carti, o recomandare imediata ar fi cartea "Antreprenoriat, Drumul de la idei catre oportunitati si succes in afaceri", pe care am lansat-o in aceasta primavara si care este un ghid antreprenorial complet, foarte util atat celor care doresc sa inceapa acum o prima afacere, dar si celor care au in spate cativa ani de experienta antreprenoriala, insa incearca sa se autoperfectioneze in antreprenoriat.

Cu privire la cursuri, tocmai am lansat inscrierile pentru School for Startups Romania 2012, cea mai importanta scoala antreprenoriala romaneasca, un program social subventionat semnificativ pentru cursanti, un program in care, combinand notiunile teoretice de curs cu aplicatii practice si foarte mult coaching si mentoring, antreprenorii pot sa invete, in cursul unui an, cum sa dezvolte afaceri de succes.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

afaceri, business, inceputsucces, experienta, romaniaantreprenoriat, mari, oameniechipa, antreprenori, antreprenoriiimportant, sunt, antreprenorialaales, finantare, perioada