Afacerile inseamna sa uiti de ceas, de vacante, de certitudini

Irina Socol, Presedinte si Director General SIVECO Romania

Afacerile inseamna sa uiti de ceas, de vacante, de certitudini Data: 19 august 2011   Ora: 16:07

Irina Socol, presedinte si director general al celei mai importante case de software autohtone, SIVECO Romania, ne-a impartasit experienta reusitei in business la cel mai inalt nivel.

SIVECO Romania a crescut neincetat in cei 19 ani de activitate, peste 7 milioane de oameni utilizand in prezent solutiile informatice ale companiei.

Irina Socol a primit recent distinctia "Noii Campioni Europeni" pentru leadership si rezultate exceptionale in management, cu ocazia Forumului European al Antreprenorilor.

Cum s-a nascut SIVECO? De ce ati ales in 1992 industria de software pentru pornirea unei afaceri? Preconizati la acel moment succesul pe care il va avea businessul?

SIVECO Romania s-a nascut dintr-o viziune ambitioasa, un curaj putin inconstient si din dorinta de a reusi intr-un domeniu aflat atunci in stadiu de pionierat. La inceputul anilor 90, eu si sotul meu, Alexandru Radasanu, lucram ca experti software pentru Institutul de Cercetari pentru Tehnologia Informatiei si Comisia Nationala pentru Tehnologia Informatiei. Eram implicati in studii de fezabilitate pentru Proiectul de Modernizare a Sistemului Informational (metodologia RACINE si MERISE), metodologia de asigurare si control a calitatii aplicatiilor software.

In anul 1994, la numai 2 ani de cand infiintasem firma, ne-am aflat in fata unei mari dileme si implicit a unei provocari uriase: sa ramanem doar un laborator de testare pentru un grup international sau sa incepem sa dezvoltam propriul nostru soft? Am decis ca o sa facem dezvoltare si acesta a fost un pas decisiv pentru evolutia ulterioara.

Intr-un domeniu cum este IT-ul nu exista succes instantaneu. Succesul se construieste pas cu pas, proiect cu proiect prin multa munca. Trebuie sa cunosti oameni, sa-ti construiesti o echipa de solida de profesionisti, sa stii foarte bine cerintele pietei. Toate acestea se castiga in timp, cu foarte multa rabdare. In primul an de activitate succesul se masura in mici reusite date de faptul ca experienta noastra era apreciata. Succesul asa cum il vedem astazi, este masurat in proiecte complexe cu mii de beneficiari a caror viata a fost radical schimbata, in bine.

Cat de greu a fost inceputul? Cum ati sustinut compania in primii ani de la infiintare si care au fost obstacolele pe care le-ati intampinat?

Orice inceput de drum e dificil, dar atunci nu l-am perceput asa pentru ca totul se misca la alta viteza si aveam ingredientele proprii demararii unui proiect nou: entuziasm, incredere in oameni, curaj. Activitatea companiei a fost orientata de la bun inceput numai pe productia de soft, iar pana in 1997, am lucrat exclusiv pentru export. Ca sa raspund unei intrebari pe care nu mi-ati pus-o, primul nostru milion a venit din export de inteligenta. Am muncit zi si noapte, la propriu, cu convingerea ca vom reusi. Succesul nostru de azi s-a bazat pe asumarea unor responsabilitati uriase. Ne-am dezvoltat relativ incet, dar temeinic, an de an. Numarul de angajati a crescut constant si temeinic: 30, 50, 100. Acum suntem 950 si e mai mult ca probabil sa depasim 1000 pana la sfarsitul anului 2011.

Cred ca momentul de rascruce al carierei mele a fost acela cand din expert software am devenit manager al companiei SIVECO Romania. Recunosc ca, din acest moment, intreaga mea atentie a fost canalizata spre aceasta directie. A face afaceri inseamna sa te dedici total businessului, sa uiti de ceas, de vacantele linistite, de certitudini. Daca faci acest lucru doar din obligatie, aceste lucruri par sacrificii. Daca simti ca aceasta este menirea ta, este un modus vivendi.

In cei 19 ani de activitate, SIVECO a contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei de software autohtona. Care considerati ca este cea mai notabila realizare a companiei pana in prezent? Dar a presedintelui SIVECO?

Toate realizarile au avut importanta si contributia lor la constructia SIVECO Romania, fie ca e vorba de lansarea de noi solutii informatice sau de castigarea de noi clienti. In prezent, suntem mandri sa putem spune ca peste 7 milioane de oameni utilizeaza solutiile noastre informatice. Avem 1400 de clienti in Romania si in tari din Europa Centrala si de Est, in spatiul CIS, nordul Africii, in Orient. Dezvoltam solutii informatice pentru Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania, Autoritatea Vamala din Turcia si Autoritatea Nationala Vamala din Macedonia, pentru Biroul de Credit din Romania si din Moldova, pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Romania si din Bulgaria, pentru Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si pentru Agentia de Plati, Dezvoltare Rurala si Pescuit, pentru scoli din Maroc, Azerbaijan, Oman, Cipru, Tunis, Emiratele Arabe Unite, pentru primaria din Bucuresti si de la Chisinau.

Avem in derulare contracte importante pentru organizatii ale Comisiei Europene. Implementam peste 20 de proiecte pentru Comisia Europeana si furnizam servicii de dezvoltare software si mentenanta pentru 5 organizatii importante ale Uniunii Europene. Avem o experienta importanta in a derula proiecte de cercetare cofinantate de Comisie sau proiecte finantate din instrumente ale Uniunii la niveluri nationale in diverse tari. In urma cu doi ani am incheiat primul contract direct cu Oficiul pentru Publicatii al Uniunii Europene. Au urmat Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei, Institutul de Statistica al Uniunii Europene Eurostat, un contract de consultanta pentru programul Jaspers, EuropeAid și altele.

Putine firme pot sa raspunda cerintelor organizatiilor Comisiei Europene in termeni financiari si de performanta. In cadrul SIVECO Romania lucreaza unii dintre cei mai buni specialisti software, recunoscuti ca atare la nivel european, in conditiile in care scoala romaneasca de software este foarte apreciata in Uniunea Europeana.

Intre noii beneficiari ai produselor noastre ii putem include si pe cei peste 30.000 de profesori, elevi, medici, manageri, someri, angajati din domenii diverse de activitate implicati in proiectele pe fonduri structurale pe care le-am accesat in 2010, proiecte cofinantate din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane POS DRU.

Solutiile noastre informatice au impact asupra medicilor, farmacistilor, elevilor, profesorilor, fermierilor, angajatilor din diverse sectoare ale economiei, intreprinzatorilor.

Care au fost criteriile de selectare a echipei dumneavoastra? Cum va motivati angajatii?

Echipa noastra este azi formata din 950 de angajati, fiecare specialist in domeniul in care lucreaza. Echipa noastra a evoluat permanent pentru ca e compusa din oameni capabili sa invete mereu si rapid, sa fie flexibili, pentru a se adapta constant noilor tehnologii, sa dovedeasca multa imaginatie pentru a gasi cele mai bune solutii pentru clientii nostri. Este important sa detina capacitati multilingvistice, intrucat strategia de dezvoltare pe termen lung a companiei permit stabilirea de contacte cu un numar mare de tari si culturi IT.

Pentru fidelizarea angajatilor nostri utilizam atat metode financiare, cat si non-financiare, constienti fiind de faptul ca, astazi, un salariu ridicat nu mai este indeajuns pentru a motiva un angajat. Pachetul de beneficii depinde de experienta anterioara a angajatului si de postul pe care acesta il ocupa in organizatie. El evolueaza odata cu angajatul, oferindu-i noi surse de motivare. Beneficiile pe care le oferim sunt substantiale, iar evolutia lor are la baza planul individual de cariera. Un accent deosebit punem pe diversele programe de training in tara si in strainatate, experienta confirmand importanta pe care dezvoltarea profesionala a angajatului o are asupra gradului de fidelitate fata de companie. Trainingurile si team-building-urile au si scopul de a creste coeziunea echipelor.

Ne mandrim acum cu o echipa de specialisti foarte buni care au sansa sa lucreze in proiecte mari, complexe si grele, in tara si in strainatate. Se poate spune ca a face parte din echipa SIVECO Romania este o referinta excelenta in cariera oricarui specialist din industria noastra.

Ce le-ati recomanda antreprenorilor aflati la inceput din drum? Care este "reteta" unei afaceri de succes in 2011?

Sa aiba o viziune curajoasa, sa creada in reusita, sa evalueze riscurile, sa cunoasca bine piata, sa aiba capacitatea de a insufla celor din echipa lor dorinta de a performa, sa fie modele de comportament si de business. Piata este competitiva si standardele extrem de ridicate. Succesul este greu de dobandit, dar ofera o satisfactie extraordinara.

Aveti mentori? Ce impact au avut asupra carierei si afacerii dumneavoastra invataturile acestora?

Modelele mele sunt parintii care m-au invatat ca inainte de a fi un manager bun trebuie sa fii un om serios, muncitor care ii motiveaza pe oameni prin exemplul personal, inspirandu-le incredere, optimism, gandire pozitiva. Lor le datorez enorm.

De asemenea, toti profesorii mei, de la Colegiul Sf Sava pana la Facultatea de Calculatoare din Universitatea Politehnica Bucuresti mi-au fost modele de profesionalism. De la ei am invatat ca trebuie sa-ti pui stacheta cat mai sus, sa nu te multumesti cu linia de minima rezistenta.

De altfel, daca va uitati la proiectele noastre, o sa vedeti ca nu ne ferim de proiecte grele si nu facem niciodata rabat de la performanta.

De aceea, dintre managerii care au facut istorie, am o admiratie aparte pentru Jack Welch, care a crescut prin inovatie si curaj valoarea companiei General Electric de la 13 miliarde dolari la 400 miliarde dolari in cei 20 de ani, cat a fost CEO.

Unde vedeti SIVECO in urmatorii 10 ani?

Cum va spuneam, noi evoluam continuu. Daca cu 5 ani in urma ne propuneam sa evoluam de la statutul de cea mai importanta casa romaneasca de software la cel de lider al integratorilor de software, acum, odata atins acest deziderat, ne dorim sa devenim un lider regional si, pe termen mediu, un lider la nivel european.

Ne indreptam deja, cu pasi mari, in aceasta directie.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

siveco, romania, softwareproiecte, companiei, succesulechipa, oameni, europeneexperienta, informatice,