FMI conditioneaza acordarea urmatoarei transe de modificarea OUG 50

Aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a declansat un adevarat 'razboi' la nivelul sistemului bancar, atat intre clienti si bancheri, cat si intre bancheri si autoritati.
Unul dintre aspectele care ii supara pe reprezentantii bancilor il constituie modul de calcul al ratelor la creditele cu dobanzi variabile care, potrivit ordonantei, trebuie sa aiba ca referinta exclusiv indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR la care se adauga o rata fixa, ce nu poate fi modificata fata de contractul initial.
In plus, s-a limitat numarul comisioanelor aferente derularii contractului de credit la patru: comision de administrare credit, comision de penalizare pentru intarzierea la plata, comision de rambursare anticipata daca dobanda e fixa, comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor. Suplimentar, creditorul are dreptul sa perceapa doar comision de analiza dosar (numai in cazul in care accepta creditarea) si comision aferent costurilor cu asigurarea (doar pentru situatiile in care este prevazuta asigurare - excluse contractele de descoperit de cont, creditul de consum)
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat recent, citand date BNR, ca aplicarea OUG 50 in forma actuala ar produce bancilor, doar in 2010, pierderi de 570 milioane de euro.
La randul sau, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, este de parere ca prevederile OUG 50/2010 trebuie sa fie aplicate pentru contractele noi, nu si pentru cele in derulare, intrucat ar genera pierderi de sute de milioane de euro la nivelul sistemului bancar. Acesta si-a exprimat speranta ca forma finala a actului normativ va minimiza costurile institutiilor de credit si va asigura protectia consumatorului.
Potrivit oficialului, modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei intr-o forma "satisfacatoare" va reprezenta o conditionalitate pentru eliberarea urmatoarei transe din acordul stand-by.
"Trebuie sa avem o ordonanta satisfacatoare, altfel nu vom putea continua. Nu este vorba numai de noi, ci si de Comisia Europeana (...) Da, este o conditionalitate", a precizat Franks.
Surse oficiale au declarat recent pentru agentia Mediafax ca Fondul a transmis bancilor comerciale, prin intermediul BNR, un formular tip, in care fiecare institutie de credit va trece pierderile potentiale calculate in cazul in care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010.
Mentionam ca Ordonanta a fost votata de Senat in forma aprobata de Guvern si se afla in prezent la avizare in Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, camera decizionala.
In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Totusi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel incat noile reglementari sa se aplice si contractelor de creditare aflate in vigoare, ceea ce a obligat bancile sa modifice un numar foarte mare de contracte incheiate cu clientii.