Zece sfaturi pentru solicitantul de credit

Zece sfaturi pentru solicitantul de credit Data: 16 august 2010   Ora: 13:08

1. Alegeti produsul care vi se potriveste.  De multe ori, dorinta de a gasi cel mai "ieftin" credit ghideaza comportamentul persoanei aflate in cautarea unui imprumut. Totusi, nu toate produsele din oferta bancilor corespund nevoilor sale specifice sau conditiile de accesare nu pot fi indeplinite in totalitate de catre solicitant. Astfel,  fie clientul nu se incadreaza in criteriile de finantare ale bancii, fie alte caracteristici ale creditului – maturitate, comisioane, garantii necesare etc – fac respectivul credit inutilizabil de catre client.

2. Nu imprumutati o suma mai mare de bani decat cea necesara. Este important sa stabiliti care sunt nevoile de creditare si, in special, cele pe care vi le puteti permite. Astfel, veti evita sa ajungeti in situatia de a fi supraindatorat si pus in incapacitate de a rambursa creditul in cazul unei presiuni financiare.

3. Contractati imprumutul in moneda in care primiti salariul. In cazul unui credit in valuta trebuie sa se tina cont de evolutia cursului de schimb, care poate genera cresteri ale ratelor exprimate in lei. Decizia trebuie luata in urma unei documentari atente si a unei discutii amanuntite cu reprezentantii bancii, cu privire la toate riscurile implicate.

4. Informati-va cu privire la costurile creditului. Pretul unui imprumut nu consta doar in dobanda perceputa de banca, ci si in numeroase alte taxe si comisioane care se platesc fie la contractarea creditului, fie pe parcursul perioadei de rambursare.

5. Interesati-va de veniturile pe care institutia finantatoare le ia in considerare in momentul acordarii unui imprumut. Astfel, banca ia in calcul, pe langa salarii, si alte tipuri de venituri precum: chirii, drepturi de autor, venituri obtinute din activitati independente, pensii etc.

6. Optati pentru perioada de rambursare optima. Este cunoscut faptul ca pretul unui credit este mai mare cu cat perioada de rambursare este mai extinsa. Astfel, in masura in care veniturile lunare permit, nu trebuie sa se opteze pentru perioada maxima de rambursare oferita de banca  pentru a obtine o rata lunara mai mica.

7. Solicitati o lista cu documentele necesare contractarii creditului. Aceasta poate varia de la adeverinta de salariu si copie dupa actul de identitate, in cazul creditelor de consum oferite de institutiile financiare nebancare, pana la extras carte funciara, act de proprietate, fisa fiscala etc, in cazul creditelor ipotecare.

8. Intrebati care este durata de acordare a imprumutului.

9. Platiti ratele la credite la timp. Altfel, riscati sa platiti penalizari sau sa ajungeti in Centrala Riscurilor Bancare. In ultimul caz, contractarea unui alt credit in viitor va fi foarte dificila.

10.  Contactati banca daca nu puteti face plata la timp, pentru o reesalonare a ratelor la credite si reducerea, prin aceasta, a efortului financiar lunar.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Credite Nevoi Personale


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult