Comisionul de retragere numerar

Acest comision este aplicat de majoritatea bancilor la retragerea de numerar de catre clienti. Desi cuantumul comisionului este diferit, el se aplica in mod similar atat la retragerile de la casierie, cat si la retragerile de la ATM. Unele banci practica un comision fix plus unul variabil (exprimat ca procent din suma retrasa).

Daca retrageti numerar de la un ATM al altei banci decat cea la care aveti cardul utilizat la retragere, de obicei veti plati un comision mai ridicat de retragere numerar. Conceptual, necesitatea comisionului de retragere numerar sta in faptul ca banca, pentru a onora aceste cereri de numerar, trebuie sa pastreze in fiecare moment in casierie o anumita suma de bani; aceasta suma nu poate fi valorificata prin depozite pe piata interbancara sau depunerea la BNR (pentru care banca ar primi o dobanda).

Asadar, acest cost este ‘recuperat’ de la clienti prin impunerea unui comision de retragere de numerar. De altfel, daca doriti sa retrageti de la casieria bancii o suma mai importanta de bani (valoarea exacta pentru fiecare banca in parte poate fi aflata de la orice sucursala a acesteia), trebuie sa anuntati banca cu o zi inainte (sa va ‘programati’ pentru retragerea de numerar) pentru ca sucursala sa faca o alimentare corespunzatoare de numerar in valuta respectiva. In caz contrar, comisionul de retragere perceput de banca este mai ridicat.

Exista si cazuri in care banca nu aplica un comision de retragere de numerar catre clienti. Aceasta se intampla in cazul constituirii depozitelor la termen. In ziua maturitatii depozitului (la majoritatea bancilor) sau cateva zile dupa aceasta data (la unele banci), nu se percepe comision de retragere de numerar. Conceptual, aceasta decizie are la baza faptul ca banca ‘stie’ care este nevoia sa de numerar in casierie datorata expirarii unor depozite, dar si dorinta bancilor de a incuraja depozitele de la clienti.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »