Comisionul de plata / incasare valutara externa

Platile si incasarile valutare externe sunt operatiuni care au asociate costuri destul de ridicate, cuprinzand in general o parte fixa si una variabila (procent din valoarea platii). Existenta acestor comisioane este legata de utilizarea sistemului de banci corespondente pentru efectuarea platilor valutare. Mai exact, fiecare banca are "dreptul" sa efectueze operatiuni in valuta tarii unde opereaza; pentru a efectua transferuri in alte valute, trebuie utilizata o 'banca corespondenta' din tara a carei valuta este utilizata.

La nivel mondial un numar de banci importante au preluat activitatea de banci corespondente pentru majoritatea tranzactiilor in valutele respective. Aceste banci impun partenerilor comisioane de tranzactionare conform politicilor si structurii proprii de costuri. In plus, pentru tranzactiile transfrontaliere a fost dezvoltat si un sistem electronic de transmitere a ordinelor de plata intre banci (sistemul SWIFT), pentru asigurarea sigurantei tranzactiilor; evident, utilizarea acestui sistem implica costuri suplimentare pentru fiecare banca.

Asadar, in practica clientul plateste un comision 'multiplu': unul este legat de utilizarea sistemului SWIFT, altul este comisionul perceput de banca corespondenta, iar altul este comisionul care acopera costurile bancii locale.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga



Comentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »