Ai restante la banca? Vezi cu cat ti le-a vandut la recuperatori

Ai restante la banca? Vezi cu cat ti le-a vandut la recuperatori
Stire oferita de: Stire oferita de Ziare.com
Data: 15 martie 2011   Ora: 17:04
Disperarea bancilor de a scapa de creditele neperformante s-a vazut foarte bine in ultimii doi ani prin preturile pe care acestea le-au cerut sau le-au primit de la firmele specializate in colectarea de creante. Disperarea bancilor de a scapa de creditele neperformante s-a vazut foarte bine in ultimii doi ani prin preturile pe care acestea le-au cerut sau le-au primit de la firmele specializate in colectarea de creante.

Intr-un interviu dat in exclusivitate pentru Ziare.com, directorul general al EOS KSI, Georg Kovacs, ne-a vorbit despre evolutia pietei de colectare de facturi neincasate in perioada crizei, dar si despre comportamentul bancilor, companiilor de telefonie si al debitorilor.

Daca pana in 2008 bancile vindeau un credit neperformant la un pret de 25% din valoarea sa nominala, in perioada de criza, cand portofoliile creditorilor s-au umplut de facturi neachitate, pretul a scazut la 5% din valoare.

"Dupa a doua jumatate a anului 2008, pretul portofoliilor de credite neperformante a inceput sa scada semnificativ, de la un pret de aproximativ 20-25% din valoarea nominala, ajungand ca in 2009-2010 sa atinga nivelul de 5-8%. Pentru 2011, consideram ca preturile se vor stabiliza in intervalul 5-8%", ne-a declarat seful EOS KSI, companie specializata in colectari de facturi neincasate.

Platile de la restantieri s-au diminuat drastic

Efectele primului an de criza s-au rasfrant si asupra debitorilor, fapt intarit de cifrele pe care le-au inregistrat colectorii de creante.

"Sumele de colectat au crescut in 2009-2010, comparativ cu perioada anterioara, cu aproximativ 15-20%", ne-a mai spus Kovacs.

De asemenea, platile medii lunare efectuate de debitori au scazut cu pana la 40%, comparativ cu platile medii efectuate inainte de 2009, ceea ce a dus la o crestere considerabila a perioadei de stingere a debitului.

Fiecare contract semnat cu o banca sau un operator de telefonie mobila contine si clauze referitoare la penalizarile pe care debitorul trebuie sa le plateasca in cazul intarzierilor. In general, acestea presupun o crestere a debitului cu 0,1% pe zi si pot ajunge pana la 1%/zi, in functie de compania cu care aveti contractul.

Motivele pentru neplata datoriilor

Criza este principalul motiv pentru care unii debitori au ajuns in categoria "rau-platnici". Scaderea veniturilor sau chiar lipsa banilor este motivul principal de neplata, care este invocat atat la interactiunea fata in fata cat si la cea telefonica.

"De obicei, cei care nu isi mai pot achita datoriile sunt persoane care trec prin perioade dificile: reducerea venitului per familie, somaj, divort, deces in familie, etc. Scopul nostru este de a identifica aceste situatii si de a gasi o solutie impreuna cu debitorul pentru achitarea debitului, in conditii realiste si suportabile de acesta", a adaugat directorul general al EOS KSI, pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste debitorii persoane juridice, oficialul companiei sustine ca acestia invoca cel mai des blocajele financiare generate de partenerii de afaceri dar si de catre stat, prin intarzierea platilor sau a rambursarilor de TVA.

Exista si multi-datornici

Georg Kovacs sustine ca exista numeroase situatii in care un debitor este inregistrat in baza lor de date cu mai multe debite, de la institutii diferite din domenii diferite: bancar, telecomunicatii, utilitati sau leasing etc.

"Sunt persoane care nu aveau un venit stabil si sanatos si nu-si mai pot achita datoriile sau sunt firme care au intrat in dificultati de plata si din cauza faptului ca nu si-au gestionat foarte bine nivelul cheltuielilor", a completat acesa.

In ceea ce priveste compaia EOS KSI, cele mai multe datorii pe care aceasta le cumpara sunt cele de la insitutiile financiare bancare si nebancare, companiile de telefonie si cele de utilitati.

"Principalii nostri clienti sunt bancile si IFN-urile de top din Romania, companiile de telecom, precum si asiguratori", a conchis seful EOS KSI.
 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Credite Nevoi Personale


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult