Cum se modifica in timp scoringul tau

Scoring

 

Puteti accesa aplicatia de Credit Scoring aici >>

 

Credit scoringul reflecta disciplina ta financiara in rambursarea sumelor imprumutate. Este mai putin important cat de mult imprumuti. Conteaza sa poti plati la timp si fara nicio intarziere toate obligatiile tale financiare.

Atunci cand nu ai mai avut niciun imprumut, respectiv credit, card de credit, leasing etc, riscul tau este determinat pe baza unui model ce tine exclusiv de caracteristicile personale (un model predeterminat). Atata timp cat nu ai avut vreodata credit, nu exista o informatie certa privind administrarea sumelor imprumutate. Astfel, vei avea acces la anumite sume conform politicii de creditare a fiecarei institutii.

Dupa ce vei imprumuta prima suma, credit scoringul va incepe sa masoare comportamentul tau financiar. Cei mai importanti factori sunt:

Plata INTOTDEAUNA la termen a ratelor;

Gradul total de indatorare si limita de credit neutilizata in cazul cardurilor de credit sau a liniilor de credit (creditele ‘trase’ la maxim nu sunt o dovada de prudenta financiara);

Tipurile de imprumuturi  - a avea mai multe tipuri de credit (carduri, nevoi personale, ipotecare, etc) este mai bine decat  a avea un singur tip de credit;

Frecventa solicitarilor de credit - o frecventa prea mare arata nevoia continua de noi imprumuturi si, posibil, un management neadecvat al datoriilor sau al cheltuielilor personale;

Istoricul de creditare - cu cat perioada in care ai beneficiat de credite este mai lunga cu atat este mai bine, cu conditia sa nu inregistrezi  intarzieri la plata.

Ca o observatie fata de cele de mai sus, de cele mai multe ori o persoana care nu a avut niciodata un imprumut are un risc mai mare decat o persoana care in ani de zile a imprumutat sume considerabile, dar care si-a platit intotdeauna la timp ratele scadente. Aceasta deoarece o persoana care nu a avut niciodata credit nu are cum sa dovedeasca capacitatea de a-si onora la timp obligatiile financiare. A lua bani cu imprumut si a plati la timp ratele scadente aferente sunt doua lucruri total diferite!

In timp, evolutia acestora factori va duce la imbunatatirea sau la degradarea credit scoringului tau. Cu cat vei acumula o istorie mai lunga si fara incidente cu atat vei avea acces mai usor la credite si, implicit, la dobanzi mai mici. Invers, o istorie scurta si plina de incidente dovesteste o incapacitate de a-ti asuma obligatii financiare.

De subliniat faptul ca un istoric de credit pozitiv se construieste in timp, pe cand inrautatirea credit scoringului se poate face in cateva luni.

Avand in vedere ca toate contractele de imprumut sau credit reprezinta un angajament al tau pentru perioade considerabile de timp (de la cateva luni pana la zeci de ani), trebuie sa ai o grija permanenta in ceea ce priveste datoriile asumate. Uneori, neglijenta de a plati la timp ratele poate anula complet accesul la imprumuturi, indiferent de natura acestora.

Totodata, pentru mai multe detalii, va recomandam sa vizualizati si urmatoarele Ghiduri Video legate de acest subiect:

Ce este Credit Scoringul?

Ghid Video

 

 

 

 

 

 

 

  Cum este construit Credit Scoringul Efin.ro?

Ghid Video


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


1 comentariu


KOTI RAULA , acum over 12 years
  (1249)   (1339)

DE CE NU SE DA INPRUMUT LA SALAR NET DE 510 RON ,O SUMA DE 6000 RON AS VREA SA CUMPAR LEMNE DE FOC SI SA POT DUCE COPII LA GRADINITA
 

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »