Cum este construit credit scoringul Efin.ro

Scoring

 

Puteti accesa aplicatia de Credit Scoring aici >>

 

Credit scoringul Efin.ro a fost implementat pentru a oferi tuturor persoanelor interesate de credite sau imprumuturi posibilitatea de a vedea cum sunt evaluate de catre institutiile financiare.

Acest credit scoring este similar celor folosite de institutiile financiare si ia in considerare toti factorii relevanti ce compun un scoring. Fiecare factor este cuantificat si contribuie la valoarea totala a scoringului printr-un sistem de ponderi. Ponderile - sau coeficientii de ponderare - sunt determinate pe baza datelor statistice de creditare.

Trebuie remarcate urmatoarele aspecte:

In prezent nu exista un anumit tip de scoring care este folosit de toate institutiile financiare. Fiecare institutie are posibilitatea de a implementa un sistem de scoring propriu cu care masoara gradul de risc al fiecarei persoane. In schimb aceste modele trebuie sa respecte anumite principii. Modelul de scoring prezentat pe Efin.ro respecta toate aceste principii, dar nu este identic cu al niciunei institutii avand in vedere ca nu exista un scoring unanim agreat.

Modelul de scoring nu va indica un scor clar (adica o anumita cifra), ci va incadreaza intr-un anumit palier de risc care va poate permite (sau nu) sa accesati imprumuturi. Tocmai datorita faptului ca aceasta cifra poate varia in functie de institutie, a indica o valoare exacta nu este de foarte mult ajutor.

Scoringul prezentat de Efin.ro foloseste o scala de la 0 la 100 de puncte pentru o mai usoara interpretare pentru utilizatori. Alte modele folosesc cu totul alte intervale, cum ar fi scoringul  FICO® Score care arata valori intre 300 si 850 de puncte.

Scoringul arata gradul de risc al fiecarei persoane pe baza datelor personale si a istoricului de creditare, dar nu exista o relatie de proportionalitate intre scoringul obtinut si valoarea imprumuturilor contractate. Adica, scoringul arata calitatea debitorului, dar nivelul sumelor imprumutate este dat de valoarea veniturilor nete obtinute. Spre exemplu o persoana cu un venit net de 1,000 ron va obtine imprumuturi mult mai mici decat o persoana cu venituri nete de 5,000 ron chiar daca scoringurile obtinute sunt de aproximativ aceeasi valoare.

Scoringul prezentat de Efin.ro ia in considerare atat factori personali, cat si istoricul de creditare. Modelele de scoring din tari precum SUA, Marea Britanie, etc (modele precum  FICO® Score, Experian, VantageScore) iau in considerare doar factori privind imprumuturile contractate si utilizarea acestora. Asta deoarece istoria de creditare a persoanelor fizice in aceste tari este foarte lunga (zeci de ani), iar statisticile obtinute sunt relevante. In Romania, aceasta istorie are mai putin de 10 ani, iar cazurile de nerambursare a imprumuturilor au fost extrem de putine pana in urma cu 2 ani. Din aceste motive, statisticile nu sunt nici foarte multe si nici foarte relevante. In consecinta, modelele folosite in Romania iau in considerare si alti factori fata de cei aferenti istoriei de creditare.

Scoringul obtinut pe site-ul efin.ro nu poate fi folosit ca document in relatia cu vreo institutie financiara. Scopul pentru care a fost creat este acela de a oferi o evaluare financiara a fiecarei persoane in situatia cand aplica online pentru produse de creditare.

In prezent exista un parteneriat inceput in martie 2009 intre Biroul de credite si Fair Isaac Corporation de implementare a FICO® Score in Romania. Mai multe informatii puteti gasi  pe site-ul FICO sau pe site-ul Biroului de Credit.

Totodata, pentru mai multe detalii, va recomandam sa vizualizati si urmatoarele Ghiduri Video legate de acest subiect:

Ce este Credit Scoringul?

Ghid Video

 

 

 

 

 

 

 

  Cum este construit Credit Scoringul Efin.ro?

Ghid Video

 


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


2 comentarii


adria , acum over 12 years
  (986)   (1229)

aceeasi problema... fratilor vedeti ca nu functioneaza aplicatia...
 
scoring site egal cu zero , acum over 12 years
  (1344)   (973)

mi se pare de ... calculatorul vostru pentru ca la un venit de 4200 lei NET nu pot sa accesez nici un fel de credit?!?!?! in conditiile in care am intrebat la banci si pot sa accesez lejer 60.000 de euro?!?!?!!!
 

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »