Ce este credit scoringul

Scoring

 

Puteti accesa aplicatia de Credit Scoring aici >>

 

Scoringul sau credit scoring este un algoritm prin care institutiile financiare determina capacitatea unei persoane de a plati la datele scadente obligatiile financiare, respectiv ratele la imprumuturi. 

In procesul de creditare sau de acordare de imprumuturi cel mai important factor decizional este capacitatea de rambursare a sumelor imprumutate. Acest factor este diferit pentru fiecare persoana - de aceea fiecare persoana are un anumit scoring. De multe ori exista o confuzie intre garantiile aferente unui imprumut si capacitatea de rambursare. Garantiile reprezinta un element de confort pentru o institutie financiara in sensul ca atunci cand persoana nu mai poate plati ratele, institutia  are dreptul de executare a acelor garantii si in consecinta acoperirea sumelor imprumutate; totusi, pentru institutia financiara este importanta in primul rand capacitatea de rambursare a clientului (scoringul).

Scoringul foloseste anumite modele matematice - denumite si score card - pentru determinarea capacitatii de plata si respectiv a riscului asociat. Aceste modele matematice - care sunt in general destul de complicate - folosesc un numar de 5-15 parametri si iau in considerare date statistice din anii anteriori cu privire la rambursarile sumelor imprumutate. Pe baza acestor statistici se determina probabilitatea de neplata la timp a sumelor (in engleza "probability of default").

Cu cat probabilitatea de neplata este mai mare, cu atat riscul persoanei este mai mare si cu atat costul creditului (dobanda) este mai mare. De asemenea, daca riscul depaseste un anumit nivel, atunci institutia financiara refuza acordarea creditului.

Scoringul este un instrument absolut necesar institutiilor financiare in aprobarea creditelor, avand in vedere ca acestea acorda zeci si sute de mii pe imprumuturi pe an. In acest sens, scoringul reprezinta o regula uniforma de evaluare si aprobare a acestora.

Totodata, pentru mai multe detalii, va recomandam sa vizualizati si urmatoarele Ghiduri Video legate de acest subiect:

Prezentare Credit Scoring

Ghid Video

 

 

 

 

 

 

 

   Cum este construit Credit Scoringul Efin.ro?

Ghid Video 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


2 comentarii


ioncica constantin , acum over 12 years
  (1265)   (1287)

cum pot lua un credit;
 
Florea Zonica , acum over 12 years
  (968)   (1279)

Am un card la TBI am o restanta de 60 de zile,as vrea sa stiu daca pot face ceva sa platesc o suma fixa lunara timp de 24 de luni pana scap de datoria pe care o am.
 

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »