Rata Robor - tn - 2 zile


  17 februarie 14 februarie 13 februarie
on1(1 zi) 2.58 % 2.74 % 2.78 %  
tn(2 zile) 2.64 % 2.79 % 2.83 %
1w(1 saptamana) 2.91 % 2.99 % 3.00 %  
1m(1 luna) 3.12 % 3.15 % 3.15 %
3m(3 luni) 3.21 % 3.23 % 3.22 %
6m(6 luni) 0.00 % 0.00 % 0.00 %
9m(9 luni) 3.26 % 3.28 % 3.28 %
12m(12 luni) 0.00 % 0.00 % 0.00 %
 
 
Ce reprezinta ROBOR tn - 2 zile?

ROBOR 2 zile este rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de 2 zile.

ROBOR este folosit ca baza pentru calcularea ratei dobanzii la creditele oferite de bancile comerciale clientilor lor. In functie de maturitati, sunt calculate 8 rate ale dobanzii ROBOR, pentru maturitati cuprinse intre o zi si un an.

Dobanda ROBOR 2 zile se calculeaza zilnic - in mod similar cu modul de calcul al LIBOR sau EURIBOR - ca o medie aritmetica a dobanzilor la care isi imprumuta 10 dintre bancile comerciale din Romania, alese de catre BNR, surplusul de numerar 2 zile. Rata de dobanda ROBOR 2 zile variaza in functie de sumele neutilizate pe care le au la dispozitie unele banci comerciale, respectiv de necesarul de lichiditati al altor banci. Asadar, cu cat nevoia de lei pe piata este mai mare intr-o anumita perioada (adica se acorda mai multe credite de catre bancile comerciale) cu atat rata ROBOR 2 zile tinde sa creasca. Alte elemente care influenteaza nivelul ROBOR 2 zile sunt rata inflatiei - pe termen lung - si necesarul de acoperire a rezervelor minime obligatorii la credite - in anumite perioade ale fiecarei luni.

Atunci cand acorda credite in lei catre persoanele fizice (credite de consum, credite imobiliare, credite ipotecare, etc) sau catre companii, bancile comerciale din Romania adauga la ROBOR o marja suplimentara in functie de riscul clientilor bancii respective si de marja de profit pe care o doreste banca. In acest fel, clientul care acceseaza un credit in lei de la o banca comerciala va plati o rata a dobanzii la credit egala cu ROBOR (de obicei la 1 luna sau la 3 luni) plus marja fixa de risc. Deoarece marja este fixa pe toata durata creditului (cu anumite exceptii prevazute de normele BNR), dobanda lunara platita efectiv de clienti variaza numai in functie de variatia ROBOR.

In tabel sunt prezentate dobanzile ROBOR ca medii lunare raportate de Banca Nationala a Romaniei pe baza informatiilor primite de la bancile comerciale. Dobanzile ROBOR sunt actualizate zilnic de catre Banca Nationala la ora 11.00.
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

Ultimele stiri  analiza si evolutie  
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

 
 
Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult