Totul despre scorul de credit

Totul despre scorul de credit Data: 25 ianuarie 2023   Ora: 18:16 Totul despre scorul de credit

Scorul de credit este una dintre cele mai importante informaţii pe care o persoană le poate prezenta când solicită un credit. Acest scor este calculat pe baza experienţei anterioare de creditare, a istoricului plăţilor şi a comportamentului de creditare. Rezultatul obținut în urma analizei scorului de credit este folosit de bănci şi de alte instituţii financiare pentru a evalua riscul unui credit şi pentru a decide dacă acordă sau nu un anumit credit.

Cu cât este mai mare scorul de credit, numit şi scor FICO al unei persoane, cu atât este mai probabil ca aceasta să obţină un împrumut.

Ce este, mai exact, scorul de credit sau scorul FICO?

Fair Isaac Corporation este compania de la care provine acronimul FICO folosit pentru scorul de credit. Aceasta poate rula un algoritm care are în spate o bază de date analitică bine pusă la punct pentru a genera scorul de risc al unei persoane. Este o informaţie care se referă la comportamentul financiar al acesteia în situaţia în care primeşte un credit. 

Scorul FICO, numit şi scor de risc, este, prin urmare, rezultatul unei analize a riscurilor pe care un beneficiar al unui credit le poate prezenta. De asemenea, este o informaţie de care unităţile bancare ţin cont de acest scor pentru a aproba sau nu cererile de creditare ale cetăţenilor. 

Cum se calculează scorul de credit al unei persoane?

Scorul de credit al unei persoane se calculează în baza unui set de informații financiare și comportamentale, precum și a istoricului financiar din ultimii 4 ani. Aceste informații includ împrumuturile și tipul de credit dorit, perioada pe care este solicitat, graficul de rambursare și evidența plăților, vârsta solicitantului, analiza datoriilor existente la suma solicitată și analiza comportamentului financiar. Toate aceste date sunt luate în considerare pentru a calcula scorul de credit și pentru a determina dacă persoana respectivă este eligibilă sau nu pentru creditul solicitat.

Factori care influenţează scorul de credit

Un factor care influențează scorul de credit este vechimea conturilor şi a activităţii bancare a solicitantului. Cu cât acestea sunt mai vechi, cu atât mai multe informații se pot colecta despre comportamentul său financiar. În plus, se poate vedea cât de responsabil este în a-şi plăti ratele la timp și cât de bine îşi gestionează cheltuielile. 

De asemenea, se ţine cont de raportul dintre datoriile pe care le are și veniturile sale, acesta fiind un alt factor important care influențează scorul de credit. Cu cât acest raport este mai bun, cu atât va fi mai mare scorul de credit, acest lucru dovedind că solicitantul este capabil să îşi plătească datoriile în mod responsabil. De asemenea, se va ţine cont de numărul de solicitări de credit, ceea ce înseamnă că este important să nu faci prea multe solicitări într-un timp scurt, pentru a nu se afecta valoarea scorului de credit.

Rolul jucat de scorul de credit în aprobarea unui împrumut

Scorul de credit joacă un rol important în aprobarea unui împrumut. Acesta furnizează informații despre istoricul de plată al unui individ și reflectă nivelul de risc pe care creditorul îl asumă atunci când îi oferă un împrumut. Dacă scorul unui individ este prea scăzut, creditorul poate alege să nu ofere împrumutul. Scorul de credit poate fi afectat de istoricul de plată al unei persoane și poate fi modificat prin plata în mod regulat și corectă a datoriilor.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult