Top noțiuni financiare esențiale pentru o afacere la inceput de drum

Top noțiuni financiare esențiale pentru o afacere la inceput de drum Data: 5 decembrie 2022   Ora: 18:16 Top noțiuni financiare esențiale pentru o afacere la inceput de drum

Dacă ești la început de drum în afacerea ta, ca antreprenor ți se cere să știi foarte multe din diverse domenii, inclusiv cel financiar. Pe măsură ce avansezi în afacere te vei lovi de tot felul de termeni ai limbajului financiar, pe care este bine să îi cunoști, pentru a fi mereu cu un pas înainte. 

De la noțiuni de bază precum datorie-capital, calcul ebitda, contractul de comodat și altele, înțelegerea noțiunilor financiare înseamnă să lucrezi inteligent pentru creșterea afacerii tale. 

Capitalul de lucru

Numit și fluxul de numerar, se referă la capitatul lichid pe care îl deține o afacere. Scopul cunoașterii acestuia este de a ști dacă ai suficient numerar la îndemână pentru a acoperi o anumită cheltuială sau trebuie să apelezi la cesiunea de creantaCapitalul de lucru este una din cele mai importante valori financiare pe care trebuie să le cunoști ca antreprenor, deoarece asigură un sentiment al sănătății financiare pe termen scurt în afacerea ta. Odată ce îți dai seama cum fluctuează fluxul de numerar în companie, poți planifica momentele și gestiona cu ușurință corectarea eventualelor erori, ajustările prin factura storno sau nevoia de capital de lucru suplimentar.

Anul fiscal

Un an fiscal sau un an contabil poate fi diferit de anul calendaristic. Un an fiscal sau contabil se referă fie la o perioadă stabilită de 12 luni, fie 52/53 săptămâni. Anul fiscal se referă mai degrabă la anul care se încheie, decât cel care începe. Companiile care optează pentru anul contabil diferit de cel calendaristic trebuie să aplice anumite reguli referitoare la impozit. 

Câștiguri înainte de dobândă, impozit, amortizare și depreciere ( EBITDA)

EBITDA este o măsură comună de urmărire a profitabilității mai ales pentru afacerile la început de drum și se referă la câștigurile înainte de cheltuielile amintite. Cel mai simplu mod de a înțelege acest termen este cunoașterea venitului din care se scad cheltuielile operative. Mai ales pentru companiile la început de drum care sunt în căutare de investitori cunoașterea EBITD este importantă, demonstrând ce poate face o afacere, mai degrabă decât imaginea sa financiară completa din prezent.

Evaluarea afacerii

Valoarea afacerii este estimarea de bază sau evaluarea acesteia. În cazul companiilor mici sau abia lansate, valoarea este importantă atât pentru căutarea investitorilor ci și în cazul vânzării companiei. Cunoașterea valorii afacerii te poate ajuta ca antreprenor să te menții motivat. Se poate estima în funcție de istoricul câștigurilor, prin comparație cu o afacere similară, prin evaluarea activelor sau a câștigurilor viitoare care pot fi menținute. 

Amortizare

Este procesul de achitare a unei datorii într-o structură planificată de timp. Se referă și la o metodă contabilă de împărțire a datoriei astfel încât să nu apară în registre într-o singură sumă în momentul contractării acesteia.

Cunoașterea acestor noțiuni te va ajuta să îți duci experiența antreprenorială la următorul nivel, pentru a dezvolta o companie de succes chiar din primii pași.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult