Tendinte importante pentru anul 2018 pentru piata imobiliara

Tendinte importante pentru anul 2018 pentru piata imobiliara Data: 16 aprilie 2018   Ora: 16:16

In acest an 2018, Guvernul are in plan mai multe programe importante in ceea ce priveste piata imobiliara. Se are in vedere dezvoltarea economiei dar si a pietii imobiliare. Un astfel de program a fost Prima Casa prin care s-a dat un impuls semnificativ acestui domeniu, imobiliar. Potrivit ministrilor programul Prima Casa a fost gândit si pentru anii viitori, pâna in 2021. De asemenea, ei spun ca programul a reusit pâna in acest an – acela de a obtine o dezvoltare a pietii imobiliare – si ca va exista si in anii urmatori, o perioada indelungata de timp, daca este necesar pe piata. 

Un alt lucru pe care l-au constatat ministrii este ca finantarea prin credite imobiliare are sanse bune sa se realizeze si in zona bancilor. De asemenea se are in vedere si dezvoltarea economica prin intermediul companiilor care sunt producatoare de materiale de constructii si prin societati de constructii.

Un alt domeniu in care exista programe importante este acela medical. Se pare ca primarul General al Capitalei va avea in vedere problema locuintelor pentru cadrele medicale: asistenti si medici.  Extinderea, dezvoltarea si in zona locuintelor de serviciu este un program special, iar pentru acest proiect Consiliul General al Capitalei a aprobat un buget de 15 milioane de euro. Primarul Capitalei a declarat ca initial se vor face 300 de unitati locative si apoi vor urma inca 200 unitati de acest fel.

Oamenii sunt ingrijorati tot mai mult ca locuiesc in cladiri cu risc seismic. Unii isi doresc sa se mute in blocuri sigure si de aceea urmaresc cele mai bune anunturi imobiliare direct de la proprietari. In legatura cu acest aspect Primaria Generala a Capitalei are in plan consolidarea unui anumit numar de imobile. S-a infiintat o companie municipala care va demara o activitate de consolidare a 20 de cladiri cu risc seismic. Sa speram ca acest program va fi indeplinit si chiar se va aplica si asupra altor cladiri care necesita consolidare datorita riscului seismic mare pe care il au.

O alta noutate in sectorul imobiliar este promovarea apartamentelor din blocurile vechi. Exista agentii care prezinta astfel de apartamente in scopul ca ele sa fie comparate cu apartamentele din cartierele rezidentiale si astfel clientii sa poata intelege mai bine despre ce este vorba, si sa poata sa faca o alegere corecta, pe care o considera mai convenabila.

Pe piata imobiliara vor aparea cresteri de pret pe metru patrat. Cele mai mari cresteri de pret sunt in orasele mici, din regiunile din sudul tarii. Tendintele generale arata un val de crestere economica. Se preconizeaza o crestere a preturilor pe piata imobiliara, o crestere moderata a preturilor la proprietatile rezidentiale. De asemenea, faptul ca au crescut veniturile a dus si la o crestere a cererii de locuinte. In acest an pe piata imobiliara nu va exista o criza in acest domeniu, potrivit celor relatate de Bogdan Cosmin Ivan, acesta fiind Secretar General al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România.

 

Analistii pe piata imobiliara spun ca situatia de la noi din tara in acest domeniu are legatura cu situatia pe plan european. Evaluatorii, reprezentantii bancari si consultantii in domeniu spun ca preturile la proprietatile rezidentiale din tara noastra in contextul european vor creste. Aceasta tendinta ascendenta continua si in acest an, ea fiind semnalata inca din anul 2017. Desigur este vorba despre preturile locuintelor din România.

Analistii spun ca exista o corelatie intre cresterea salariilor si evolutia preturilor la locuinte. Se asteapta la o perioada de ajustare in acest an, deoarece acest lucru a fost constatat si la nivel european. Deci ritmul de majorare al preturilor la locuinte in România va fi incetinit. Cererea de locuinte va fi temperata si de evolutia dobânzilor si de programul Prima Casa. Daca acest lucru se va realiza in urmatoarea perioada in acest an este clar ca va avea o influenta si asupra cresterii preturilor.

Pentru a se urmari exact evolutia preturilor la proprietatile rezidentiale ar trebui sa existe o lista cu astfel de informatii clare vizavi de valorile tranzactionale. In alte tari ale Europei, cum este de exemplu Grecia, s-a realizat o astfel de baza de date ce se refera la tranzactiile imobiliare. In tara noastra nu exista ceva centralizat, o baza de date publice cu astfel de tranzactii imobiliare, care sa poata fi urmarita contra cost. In capitala exista o lista cu tranzactii imobiliare, dar este  confidentiala. Aceste lucruri au fost relatate de presedintele ANEVAR, Dana Ababei.  

 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult