Start-up Nation Romania – „Zana buna cu dintii ascutiti”

Start-up Nation Romania – „Zana buna cu dintii ascutiti” Data: 3 mai 2017   Ora: 14:11

Inca de la inceputul anului, odata cu aparitia OUG 10/2017 care reglementeaza programul Start-up Nation , in mediul de afaceri exista un mare interes in legatura cu obtinerea celor 200.000 lei, finantare nerambursabila. Bineinteles ca trebuie sa te gandesti doar la infiintarea unui SRL si fondurile se vor obtine „fara mare efort si fara multe complicatii” ca sa citez un politician foarte vocal. Odata cu aparitia programului vor aparea peste 10.000 de firme noi care vor avea nevoie de case de marcat , deci si aceasta piata va creste.

Au fost vehiculate foarte multe ipoteze de lucru in legatura cu vestitul program si din pacate, multi au inteles ca pentru aceasta „pleasca” nu trebuie decat sa iti faci o firma si gata… vei avea in cont acei bani pentru ca, politicienii spun peste tot ca vor elimina birocratia.

ASA o FII?..

Sa ne oprim un pic si sa analizam din toate unghiurile ce inseamna acest program, dealtfel foarte binevenit, si mai ales sa nu ne ambalam, deoarece Start-up Nation poate devenii foarte usor „Zana buna cu dintii ascutiti”.

  1. Este foarte important inainte de a te gandi la acei 200.000 lei sa te autoevaluezi si sa-ti raspunzi la intrebarile:
  • ce stiu eu sa fac (calificare, pregatire, experienta) in asa fel incat sa conving clientii sa cumpere de la firma mea. Sa iti deschizi o afacere fara sa stapanesti bine activitatea respectiva (calificare + fost salariat la o firma cu acelasi profil) iti garanteaza un procent de 0 % reusita. Sunt multe din cazurile clientilor mei care au crezut ca:

          - deschiderea unui magazin inseamna doar sa cumperi niste marfa si sa o vinzi;

       - deschiderea unui magazin online insemna doar sa ai un telefon cu care sa primesti sa sa trimiti comenzi;

       - deschiderea unei agentii imobiliare insemana doar sa cauti niste clienti care vor sa inchirieze/vanda imobile si pe altii sa cumpere;

          - imi deschid afacerea si angajez pe cineva sa se ocupe, eu trec pe acolo decat sa ridic banii;

S-a dovedit ca nu este asa. Daca nu profesezi macar un an intr-o activitate nu trebuie sa te gandesti la deschiderea unei afaceri pentru activitatea respectiva. Din pacate este o greseala des intalnita.

  • oare daca esti specialist intr-o meserie este suficient sa imi deschid o afacere. Raspunsul este NU. Chiar daca sansele de reusita sunt mult mai ridicate ca la punctul (a), calificarea intr-o activitate nu iti garanteaza reusita in afaceri. Este foarte important sa iti aloci o perioada pentru urmarea unor cursuri de antreprenoriat sau pentru a consulta un specialist si a intelege cu adevarat ce inseamna sa fi patron, obligatiile si responsabilitatile pe care le vei avea. Sunt multe persoane care renunta la ideea unei afaceri dupa ce consulta un specialist in antreprenoriat si afla ce inseamna sa fi patron. Nu toti sunt nascuti cu calitati de antreprenor. Este foarte important sa nu confunzi contabilul firmei cu specialistul in antreprenoriat. Nu toti contabilii, specialisti in evidenta financiar contabila sunt calificati si in antreprenoriat. Din pacate multi confunda contabilul cu omul bun la toate.
  • Am intalnit un specialist in activitatea..……, acesta a ajuns la concluzia ca, desi era foarte bine platit la firma la care lucra de foarte muti ani,  vrea sa incerce si pe cont propriu (era sigur de reusita). Se gandea ca stiind foarte bine sa obtina produsul pe care vrea sa-l vanda este suficient. L-am intrebat daca stie cat costa materiile prime necesare, daca a gasit furnizori pentru acestea si mai ales cat o sa fie pretul de productie al produsului respectiv. Omul parea ca intelege unde vreau sa ajung. Dupa o discutie de cateva zeci de minute a inteles ca a inceput gresit. Intai trebuia sa studieze piata materiilor prime, costurile de productie si sa vada daca pretul obtinut pentru acel produs ii permite accesul pe piata. Bineinteles ca nu pretul este singurul  element care te face sa intri in atentia clientilor, insa trebuie scos in evidenta acele elemente care intereseaza clientul si de care tu dispui.
  1. Am avut multi clienti veniti pentru sfaturi cu ideea fixa „nu prind banii de la stat inchid firma”. Este o abordate total gresita sa iti cladesti un business doar cu gandul la castig. Primordial la inceputul activitatii firmei trebuie sa fie gandul: cum sa fiu mai bun dacat concurentii mei si cum sa-mi optimizez costurile.
  2. Sunt destui care considera ca banii de la stat sunt suficienti pentru succesul noii companii. Nu este recomandat sa incepi o activitate comerciala cu 0 lei. Este necesar un minim de jumatate din necesarul de cash stabilit prin planul de afaceri. Chiar daca in program este prevazuta si modalitatea de decontare a cererilor de plata (mai pe intelesul tuturor, tu cumperi produsul / serviciul cu termen de plata, dupa care depui factura si documentatia necesara la OTIMMC si ei iti vireaza banii pentru furnizorul respectiv) trebuie sa tii cont si de urmatoarele aspecte:
  • in legea care aproba OUG 10/2017 este prevazut un termen de 30 de zile pentru verificarea de catre OTIMMC a documentatiei depuse de tine . Din pacate nu este prevazut un termen de virare a banilor. Deci te poti intalni cu situatia in care tu ai cumparat un echipament de la un furnizor pentru care tu ai girat cu un CEC si sa depsaseti termenul de plata pentru ca, fie ai depus documentatia incompleta la OTIMMC fie ca ei intarzie cu plata;
  • nici un plan de afaceri nu are cum sa-ti genereze la leu necesarul tau de cash. Intotdeauna trebuie sa ti cond si de unele situatii neprevazute consumatoare de bani;
  1. Intotdeauna banii au facut ca unii oameni sa gandeasca irational. Destui dintre cei care au venit la firma noastra pentru consultanta, vor sa isi transfere activitatea firmei pe care o au poate de peste cativa ani, pe una noua pentru care sa obtina fianatarea neramburasabila. Raspunsul nostru a fost ferm: NU VA GANDITI LA ASA CEVA! ANAF-ul a devenit din ce in ce mai profesionist si mai greu da pacalit. In plus informatizarea le-a usorat semnificativ munca. Pe langa faptul ca veti fi obligati sa restituiti finantarea si dobanda legala, veti putea fi acuzati si de frauda cu ajutoarele de stat. Elemente verificate in aceasta situatie:
  • daca firma nou infiintata are aceasi salariati ca vechea firma;
  • daca noua firma are aceasi clienti ca firma veche;
  • daca echipamentele si/sau stocurile de la vechea firma sunt vandute firmei care primeste finantarea direct sau indirect;
  • daca firma care primeste finantare desfasoara acelasi activitati in anul trecut sau in anul curent cu firma vehe la care exista unu sau mai multi asociati/administratori comuni;
  • daca firma care se inchide foloseste acelasi sediu social cu firma beneficiara a programului Start-up Nation
  • alte elemente pe care ANAF le considera relevante.

Daca obti banii pentru plata salariilor trebuie sa ti cont ca esti obligat sa mentii acele salarii plus contributii si impozite inca 24 de luni dupa ce nu vei mai primi bani de la stat. Deci, este exclusa situatia in care in perioada de implementare a programului sa ai un salariu de 3000 de lei dupa care sa iti reduci salariul la minimul pe economie, asa cum se gandesc unii.

Dupa o analiza de cateva luni si dupa mai mult de 200 de clienti intalniti interesati de acest program, voi face profilul candidatului perfect pentru a reusi cu programul Start-up Nation.

  1. Specialist in activitatea pentru care va obtine finantare;
  2. Absolvent al unor cursuri de antreprenoriat sau in colaborare cu un consultant in afaceri;
  3. Sa detina minim jumatate din suma necesara, stabilita prin planul de afacere;
  4. Sa nu se considere mai „destept” decat ANAF.

Succes!

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult