Speed dome – cele mai avansate camere de supraveghere

Speed dome – cele mai avansate camere de supraveghere Data: 13 mai 2016   Ora: 17:21

Vazand interesul crescut din ultimul timp in ceea ce priveste camerele speed dome, ne-am propus sa discutam putin pe acesta tema.

Inainte de a intra propriu zis in subiect trebuie mentionat faptul ca aceste camere speed dome sunt ideal concepute pentru a acoperi o suprafata cat mai mare a zonei supravegheate.

Cea mai importanta functie a unor astfel de camere este reprezentata de functia PTZ (Pan Tilt Zoom), unde un minimotor actioneaza zoom-ul ce poate fi reglat manual sau electric (de la inregistratorul video, prin: telecomanda, joystick – de catre un operator, interfata pentru PC, de pe aplicatia de pe smartphone), acoperind astfel o suprafata foarte mare a zonei protejate, oferind imagini din diferite unghiuri. Un atu foarte important al acestor camere este tocmai faptul ca se pot roti atat pe verticala - pana la 180 de grade, cat si pe orizontala - la 360 de grade, aceasta ultima rotire realizandu-se chiar si intr-o secunda.

Camerele de tip speed dome sunt ideale pentru supravegherea zonelor cu spatii mari gen: depozite, supermarket-uri, parcari, aeroporturi, zone rezidentiale si multe alte zone ce necesita vizualizarea in detaliu a acestora.

Ca si celelalte tipuri de camere de supraveghere, si la camerele speed dome intalnim trei categorii: speed dome-uri analogice, speed dome TURBO HD / HDCVI / AHD si speed dome-uri IP, diferenta dintre ele fiind conectivitatea si compatibilitatea cu inregistratorul video.

Speed dome-urile analogice sunt compatibile cu DVR-urile analogice, conexiunea video se face pe cablu coaxial (recomandat) sau pe 2 fire ale cablului FTP / UTP cu video balun-uri, fiind necesara setarea protocolului de comunicatie intre DVR si speed dome (spre exemplu PELCO D / P fiind cel mai utilizat, s.a.). Controlul PTZ se face pe 2 fire prin intermediul protocolului RS485.

In ultimul timp acest model de speed dome analogic este folosit tot mai rar fiind inlocuit de speed dome-urile TURBO HD / HDCVI / AHD si IP, tocmai din acest motiv o sa discutam mai mult despre aceste ultime modele. Dezavantajul speed dome-ului analogic este tocmai calitatea si claritatea imaginii, acesta oferind imagini raportate la linii TV, spre deosebire de speed dome-urile TURBO HD / HDCVI / AHD si IP, ce ofera imagini la calitate HD (1280x720) sau FULL HD (1920x1080) sau chiar si la rezolutii 4K (3840x2160), in cazul celor IP.

Speed dome-ul TURBO HD e compatibil doar cu DVR-ul TURBO HD, ce foloseste tehnologia HD-TVI, conexiunea facandu-se pe cablu coaxial / UTP / FTP.

Speed dome-ul HDCVI e compatibil doar cu DVR HDCVI, conexiunea si controlul PTZ facandu-se pe acelasi cablu coaxial / UTP / FTP.

Speed dome-ul AHD e compatibil doar cu DVR-urile tehnologie AHD, conexiunea facandu-se tot pe cablu coaxial / UTP / FTP.

Speed dome IP are avantajul ca poate fi folosit standalone, fara conectarea la un inregistrator video, spre deosebire de tipurile de speed dome de mai sus, unele modele avand chiar si capacitate proprie de stocare a imaginilor pe card SD/SDHC de pana la 128GB (cardul nefiind inclus), oferind o autonomie de inregistrare de aproximativ 2,3 zile la modul de inregistrare continuu, autonomie ce creste considerabil daca se opteaza pentru inregistrarea la detectie miscare . Daca se doreste inregistrarea imaginilor pe o perioada mai indelungata, atunci este necesara conectarea camerei speed dome la un NVR, avand posibilitatea de a incorpora unul sau mai multe HDD-uri de diferite capacitati: de la 1 TB in sus, in functie de necesitati.

Compatibilitatea dintre diversi producatori de camerele speed dome IP si NVR se bazeaza pe protocol comun, spre exemplu protocolul ONVIF fiind un protocol foarte des intalnit.

Un alt avantaj important ar fi acela ca anumite modele permit alimentare PoE, astfel atat alimentarea cat si semnalul video si de date realizandu-se pe acelasi cablu FTP cu conectori RJ45, nemaifiind nevoie de alimentare separata.

Ceea ce mai trebuie adaugat este faptul ca la majoritatea tipurilor de speed dome-uri alimentarea camerei se face la 24V, spre deosebire de camerele clasice la care alimentarea se face la 12V.

Indiferent de categoria din care fac parte, pretul speed dome-urilor este influentat de diversele functii ce le indeplinesc precum:

- ATW - Auto Tracing White Balance, functia ce ajusteaza automat luminozitatea in scopul obtinerii culorilor necesare,

- AGC - Automatic Gain Control , o functie extrem de importanta in zonele cu fluctuatii ale luminii, realizand o compensare a acesteia in scopul obtinerii celor mai bune imagini indiferent de conditii,

- BLC - Back Light Compensation functie extrem de importanta in situatia in care obiectul supravegheat se afla intr-o zona cu lumina puternica sau in situatia in care lumina vine din spatele acestuia,

de distanta IR (in infrarosu) care poate ajunge pana la 500m, de zoom-ul ce poate sa-l ofere, referindu-ne aici atat la zoom-ul optic – zoom realizat mecanic de catre camera, cat si la zoom-ul digital – zoom-ul realizat de la o interfata virtuala, de unghiul de vizualizare si a multor alte functii si specificatii tehnice ce le pot indeplini, in functie de nevoile fiecaruia.

De ceva vreme au aparut pe piata si speed dome-uri cu functia inteligenta Autotracking, functie ce permite detectarea automata a obiectelor / persoanelor in miscare si urmarirea acestora, setarile ce privesc calitatea imaginii si zoom-ul in functie de distanta si diferite conditii de luminozitate (fie pe timp de zi sau de noapte) fiind realizate independent de catre soft-ul speed dome-ului, fara interventie umana, oferind totodata imagini de cea mai buna calitate.

Indiferent de tipul pentru care optati, camerele speed dome sunt incomparabil mai avantajoase in ceea ce priveste calitatea, claritatea imaginilor, raportul calitate/pret fiind unul imbatabil prin comparatie atat cu performantele oferite, cat si cu modelele de camere clasice.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult