Sistemul GPS. Poveste din viitor

Sistemul GPS. Poveste din viitor Data: 11 decembrie 2019   Ora: 16:50

Inca de la inceputuri, sistemul de monitorizare GPS a avut un succes fulminant. Din fericire, urmeaza si mai multe imbunatatiri tehnologice. Cu toate acestea, tocmai succesul GPS-ului il face sa fie oarecum in pericol in ziua de azi.

 

Chiar daca majoritatea oamenilor folosesc sistemul GPS auto ca un mijloc de a-si stabili ruta pe care doresc sa o urmeze in timpul unei deplasari, impactul sau depaseste cu mult cautarea celui mai bun traseu. Semnalele venite de la satelitii GPS au transformat radical industrii precum aviatia, transportul rutier sau transportul maritim. Cu ajutorul gps-ului s-au schimbat si alte industrii la care ne gandim mai putin, cum ar fi agricultura, industria si chiar calatoriile in spatiu.

 

Probabil, singurul fapt mai remarcabil decat tehnologia GPS in sine este ubicuitatea acestuia. Exista un receptor GPS in aproape toate telefoanele mobile din lume, exista in senzori de mediu si desigur, in masini chiar si cele mai vechi.

 

Cum functioneaza GPS-ul


Sistemul GPS foloseste o retea de sateliti pentru a localiza un dispozitiv GPS existent intr-un autovehicul print-un process numit trilaterare. Acest process implica formarea unui triunghi intre trei sateliti si dispozitivul GPS instalat. Aceasta tehnologie este folosita si de telefoanele inteligente sau de sistemul de navigatie auto.

 

Diferenta dintre un sistemul de urmarire a vehiculului prin satelit si sistemul de navigatie din vehiculul este ca sistemul de navigatie arata locatia si destinatia; sistemul de urmarire a vehiculului prin satelit urmareste obiceiurile de la volan sau pozitia vehiculului urmarit in timp real.

 

Cu cat sunt mai multi sateliti, cu atat precizia este mai buna. Tehnologia GPS actuala poate oferi locatii exacte pana la aproximativ un metru.

 

Acest lucru este pe cale sa se schimbe deoarece o noua generatie de sateliti, GPS III, urmeaza sa isi ocupe locul de cinste in constelatia GPS.

 

De sus in jos


Noii sateliti GPS abia au inceput sa-si ocupe pozitiile. Prima lansare a avut loc la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 pe 23 decembrie 2018. Satelitii GPS III vor continua sa fie lansati pana in anul 2025.

 

Noile sateliti GPS vor oferi mai multa precizie datorita unui nou set de ceasuri atomice aflate la bordul fiecarui satelit. Deoarece au mai multa putere de emisie, receptia GPS va fi mai fiabila, chiar si in interior sau in zone urbane dense. In plus, semnalele vor fi mai rezistente la blocaje Alte imbunatatiri includ primele adaptari pentru imbunatatirea utilizarii GPS-ului in navigatia spatiala.

 

Cu noua generatie de sateliti, GPS III, viitorul apropiat suna din ce in ce mai bine. Vom avea parte de sisteme GPS mult imbunatatite, o receptie mai buna si o interoperabilitate internationala, plus o pozitionare mult mai precisa. Avand in vedere rolul crucial pe care il are GPS-ul in economiile globale si rolul pe care il joaca acum in toate industriile, de la agricultura la siguranta zborului, se pare ca GPS-ul va continua sa se imbunatateasca constant si sa ofere mai multa siguranta.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult