Sauna uscata sau sauna umeda? Pe care o alegi?

Sauna uscata sau sauna umeda? Pe care o alegi? Data: 28 septembrie 2022   Ora: 12:00 Sauna uscata sau sauna umeda? Pe care o alegi?

Fie ca alegi sa instalezi o sauna uscata sau o sauna umeda in locuinta ta, starea de relaxare profunda indusa este una exceptionala. Cu toate acestea, cele doua functioneaza in mod diferit si, bineinteles, au avantaje variabile.

Fie ca alegi sa instalezi o sauna uscata sau o sauna umeda in locuinta ta, starea de relaxare profunda indusa este una exceptionala. Cu toate acestea, cele doua functioneaza in mod diferit si, bineinteles, au avantaje variabile.

Pentru a o alege mai usor pe cea potrivita tie, este important sa te familiarizezi cu aspectele legate de fiecare tip in parte. Ele vizeaza atat ritualul de relaxare/terapie/infrumusetare, cat si beneficiile aduse starii de bine.

Sauna uscata

Poate fi de doua feluri: sauna finlandeza sau sauna cu infrarosu.  Spre deosebire de alte tipuri de saune, cea cu infrarosu nu incalzeste aerul din incapere, ci suprafata corpului.

In structurile construite din lemn netratat, umiditatea maxima nu depaseste 15%. Insa temperatura face diferenta: in sauna finlandeza, temperatura se poate ridica la 100-120 grade Celsius, pe cand in sauna cu infrarosu aceasta nu depaseste 50 de grade Celsius.

Sauna uscata este incalzita fie cu o soba electrica - considerata o mare consumatoare de energie electrica – fie prin simpla alimentare la reteaua electrica – prin lampile cu infrarosu.

Pentru a creste nivelul de umiditate din saunele uscate, putem turma apa peste pietrele vulcanice fierbinti din interiorul sobei. Peste aceste roci incinse mai putem adauga cateva picaturi de ulei esential, pentru un efect relaxant mai intens. Aceasta procedura va determina organismul sa transpire abundent, favorizand eliminarea toxinelor.

Beneficii

  • Elimina tensiunea, anxietatea si stresul
  • Creste imunitatea organismului
  • Reduce inflamatia, ameliorand durerile articulare si cele musculare
  • Stimuleaza circulatia sangelui si promoveaza sanatatea inimii
  • Accelereaza metabolismul, prevenind fluctuatii ale greutatii
  • Imbunatateste calitatea somnului, imbunatatind randamentul, concentrarea si starea generala de bine.

Sauna umeda

Mai poarta  denumirea de „baie turceasca” („hammam”) ori „sauna cu aburi”.

Procedurile de sauna umeda se realizeaza in incaperi construite din ceramica sau mozaic. Aici, temperatura poate varia intre 30 si 50 grade Celsius, iar caldura este produsa prin intermediul unui generator de aburi in care este turnata apa.

Generatorul  incalzeste apa la o temperatura optima, eliberand, apoi, in interiorul saunei, aburi calzi. Cu toate ca acesta are o capacitate mare, nivelul de umiditate dintr-o sauna umeda nu depaseste 80-90%, din cauza volumului camerei si a suprafetei reci despre care stim ca faciliteaza condensarea.

Beneficii

  • Intareste imunitatea organismului, prin imbunatatirea oxigenarii acestuia
  • Imbunatateste aspectul pielii, prin efectul intens de transpiratie si detoxifiere
  • Reduce frecventa crizelor de astm
  • Imbunatateste circulatia, avand efecte benefice asupra sistemului cardiovascular
  • Promoveaza o recuperare rapida dupa antrenament, reducand durerea si relaxand muschii
  • Relaxeaza articulatiile rigide, reduce durerile articulare si creste flexibilitatea
  • Amelioreaza problemele legate de transpiratia abundenta sau retentia de apa
  • Poate stimula organismul si imbunatati starea de spirit.

Sauna – Cum se foloseste corect

Indiferent daca optezi pentru o procedura efectuata intr-o cabina de sauna uscata sau sauna umeda, expunerea trebuie facuta intr-un mod responsabil.

  • Dusul cald inainte de a intra in sauna este foarte important atat din motive igienice, cat si pentru a permite incalzirea corespunzatoare a corpului inainte de procedura. Apoi, usuca-te foarte bine, deoarece pielea uscata transpira mult mai usor.
  • Tine cont de faptul ca in sauna uscata caldura se va ridica la inaltime, astfel ca va trebui sa alegi o treapta superioara daca doresti sa beneficiezi de o temperatura ridicata.
  • Intinde-te pe spate, iar daca spatiul o permite, plaseaza-ti capul pe inaltator. Daca preferi sa faci procedura in sezut, ridica-ti picioarele la acelasi nivel cu restul corpului, pentru a fi la o temperatura egala.
  • Doar 8 minute ii ia corpului sa se acomodeze cu caldura, moment din care va incepe un adevarat proces de detoxifiere.
  • Ramai in sauna timp de 8 – 15 minute, iar daca nu te simti confortabil cel mai bine este sa iesi.
  • Pentru un sentiment maxim de relaxare si vitalitate, fa un dus cald si apoi raceste-ti corpul cu apa rece, miscand jetul de apa tot timpul catre inima. Incepe cu picioarele, urcand usor pana la bazin, apoi raceste-ti bratele pana la umeri. Ai grija sa te racesti suficient dupa iesirea din sauna, deoarece transpiratia ulterioara te poate raci in celalalt sens!

Daca faci sauna o singura data pe saptamana, poti face trei runde de transpiratie. Daca optezi pentru doua saune saptamanale, doua runde ar trebui sa fie suficiente.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult